Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Розповсюдження книги “Справа Василя Стуса” заборонено судом за позовом Медведчука

Сьогодні, 19 жовтня, Дарницький райсуд міста Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” без дозволу Віктора Медведчука.

У понеділок, 19 жовтня, в Дарницькому районному суді зачитали вирок у справі за позовом нардепа від ОПЗЖ та адвоката поета Василя Стуса у 1980-х, Віктора Медведчука.

Нагадаємо, Медведчук заявив, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика, через що вимагає заборонити розповсюдження книги “у будь-який спосіб на будь-якій території”.

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

Позиція Видання з цього приводу:
“Цей суд – прямий і очевидний доказ того, що справа, за яку боровся Стус, – незавершена.
Ми були готові до такого рішення, адже було б наївно сподіватись, що в боротьбі з таким суперником, ми переможемо одразу. Натомість, ми не розраховували, що ми настільки недалеко пішли від тих часів, коли відбувався сам суд над Василем Стусом. У нас була надія на те, що часи змінились.
Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд. Заява буде подана як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду.
Згідно рішення судді Дарницького райсуду Заставенко Марини, з книги “Справа Василя Стуса” мають бути видалені наступні фрази:
“… чи була можливість у Стуса обрати “менше зло”. Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»
“…Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання”
“… він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?…”
“…розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук”
“…шістка комуністичної системи Медведчук…”
“Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?”.
До речі, фразу “… син поліцая…” в книзі суд дозволив залишити. Якось так все.
До моменту видалення цих фраз з книги, її заборонили розповсюджувати видавництву
Vivat

та автору Вахтанг Кіпіані. Наразі книгу можна придбати ще в Yakaboo та Книгарні Є.

Позицію видавництва готуємо”.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності