Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Розробниці швидкого аналізу крові загрожує 20 років тюрми у США

Після 15 тижнів судових засідань суд у США визнав засновницю біотех-стартапу Theranos мільярдерку Елізабет Голмс винною в шахрайстві. Голмс залучила близько $900 млн у розробку технології швидкого аналізу крові, яка ніколи не працювала. За обман Голмс загрожує до 20 років в’язниці. Як вплинув кейс Theranos на інвесторів та фаундерів, повідомляють Bloomberg і Forbes.

За що засудили Голмс

У понеділок, 3 січня, суд присяжних у США визнав Голмс винною за чотирма з 11 обвинувачень, зокрема, в брехливому переконуванні інвесторів, що прилад Theranos може робити сотні медичних тестів, аналізуючи всього одну краплю крові. Ще за трьома звинуваченнями, зокрема щодо обману пацієнтів та видачі неточних результатів аналізів, Голмс виправдали. За іншими пунктами присяжні не дійшли згоди навіть після семи днів переговорів.

Коли суддя зачитував вирок, Голмс, 37, сиділа непорушно і лише час від часу кивала головою, описували процесс присутні на ньому журналісти. Після засідання Голмс обійняла свого партнера Біллі Еванса та батьків, а потім вийшла із зали суду під наглядом адвоката.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За ошукання інвесторів Голмс загрожує 20 років в’язниці, але дату винесення вироку суд ще не призначив. Колишня засновниця Theranos свою провину не визнала і хоче подати апеляцію.

Вирок Голмс потягне за собою ще одного керівника Theranos – колишнього президента Рамеша Балвані, якому суд висунув ті самі звинувачення. Під час роботи в Theranos Голмс та Балвані були в романтичних стосунках, але потім Голмс стверджувала, що ці стосунки були насильницькими. Адвокати сподівалися, що це полегшить вирок проти неї.

Судове засідання в справі Балвані розпочнеться в лютому. Малоймовірно, що його виправдають, оскільки справи Балвані й Голмс надто тісно пов’язані, – каже Bloomberg професор права в Університеті Вандербільта Кріс Слобогін. Під час судового процесу Балвані заперечував свою провину і казав, що буде апелювати рішення суду.

Ошукані інвестори

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Із 2003 по 2018 рік Theranos залучила понад $900 млн у п’яти раундах від 275 інвесторів. Оцінка компанії виросла до $9 млрд. Щоб фінансувати стартап, Голмс обрала таку стратегію: замість того, щоб залучати гроші від венчурних інвесторів, вона продала свою ідею сенаторам, ритейлерам та медіамагнатам на зразок Руперта Мердока.

У раді директорів компанії були Генрі Кіссінджер та Джордж Шульц. Більшість інвесторів ніколи не вкладали в подібні стартапи та покладалися на слова засновниці та статус інших акціонерів компанії, тому не проводили детальний due diligence.

Що кажуть суд й адвокати

Під час трьох місяців засідань адвокати наполягали, що, заснувавши стартап у 19 років, Голмс була молодою й недосвідченою. «Вона приймала суперечливі рішення, бо вірила у свою ідею, а не просто хотіла отримати незаконну вигоду від інвесторів та суспільства», – сказав адвокат Голмс Ленс Вейд. «Невдачі – це не злочин», – додав адвокат.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Показання адвокатів не переконали суд. Вислухавши показання 29 свідків, присяжні намалювали образ Голмс як суворої та жадібної до влади лідерки, яка готова піти на все: маніпулювати пресою, брехати інвесторам, аби зберегти імідж своєї компанії.

«Вона обрала шахрайство, замість провалу бізнесу», – сказав прокурор Джефф Шенк у своїх заключних словах. «Вона вирішила бути нечесною з інвесторами та пацієнтами. Цей вибір був не тільки безсердечним, він був злочинним».

Як кейс Голмс вплинув на інвесторів

Про Голмс і Theranos написали книгу та серію подкастів, а стрімінговий сервіс Hulu зняв про компанію мінісеріал The Dropout із актрисою Кейт Маккінон у ролі Голмс. Серіал вийде 3 березня 2022 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кейс Theranos вважають показовим для усієї стартап-індустрії. Спочатку інвестори з більшою обачністю вкладали гроші в медичні та біотех-стартапи, ретельно перевіряли надійність фаундерів. Зараз на ринку немає такої паніки, а 2021 рік був рекордним щодо інвестицій для біотех-компаній.

Не всі погоджуються, що Theranos має залякувати стартапи. «Таких людей, як Елізабет Голмс, у Кремінєвій долині набагато менше, ніж у бізнесі чи в політиці», – написав у Twitter Пол Грем, засновник Y Combinator. «Я не думаю, що вирок змінить те, як засновники та венчурні інвестори працюють на стартап-ринку, – сказала Bloomberg керівниця інвестиційної компанії 37 Angels Анджела Лі. – У світі є величезна кількість грошей і багато чудових компаній».

Ринок, за словами Лі, рухається в протилежному напрямку: замість того, щоб витрачати більше часу на оцінку стартапів, інвестори проводять due-diligence швидше. «Вони не хочуть поступитися місцем конкурентам», – каже Лі.

Незважаючи на «лякаючий» кейс Голмс, багато фаундерів досі допускаються схожих помилок. Наприклад, Голмс підробила на презентаціях лого партнерів – фармацевтичних компаній Pfizer та Schering-Plough, які ніколи не користувалися технологією Theranos. «Близько 15% фаундерів підроблюють презентації ледь не щодня», – каже Лі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Провал Theranos також вплинув на жінок, які керують медтех-стартапами, – їх часто порівнюють із Голмс і більш ретельно перевіряють. «Така перевірка необхідна, але вона має бути однаковою для всіх», – каже Енді Коравос, співзасновниця медтех-стартапу HumanFirst.

Інвесторам варто перестати наводити в приклад стартапам Theranos, каже Діна Шакір, партнер фонду Lux Capital, який інвестує в компанії у галузі охорони здоров’я та науки. «Ми ж не кажемо, що всі засновники компаній, які вчилися чи вилетіли зі Стенфорду, поводять себе, як Голмс?» – каже Шакір.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності