Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

СААКАШВІЛІ РОЗПОЧАВ ВІЙНУ З ПАЛИЦЕЮ?

В ефірі одного з випусків «ТСН Тиждень» на каналі «1+1» голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі заявив, що має достатньо доказів причетності олігарха і власника даного телеканалу Ігоря Коломойського до контрабанди в Одеському порту, про це «ЗЛ» уже дещо повідомляла в минулому номері.
Тоді ведуча програми Алла Мазур, демонстративно не повірила словами гостя, по відношенню до її патрона і зажадала доказів, які Саакашвілі їй обіцяв надати.
І ось інформагенція «Українські новини» в статті «Саакашвілі взявся за розчищення «авгієвих стаєнь» ставленика Коломойського Ігоря Палиці» за авторством Дмитра Русіна надрукувала те, що на думку її автора є одним з таких доказів. Тому подаємо увазі читача частину цієї статті, яка на гадку редакції є самою цікавою:
«За доказами далеко ходити не треба. Достатньо лише згадати окремі епізоди з життя екс-губернатора Одеської області Ігоря Палиці, якого зараховують до групи «Приват», очолюваної екс-губернатором Дніпропетровської області, олігархом Ігорем Коломойським.

Клондайк Пальміри

Три морських порти Одеської області: Одеський, Південний і Іллічівський, практично єдині морські ворота країни. Порти Криму недоступні, а доставляти зараз товари в Маріуполь через АТО стало проблематично. Так що, обороти в Одеських портах суттєво зросли. Тільки за січень-квітень 2014 Іллічівський порт наростив 31% експорту, Одеський – 18%, а Південний – 14%. Це не рахуючи трьох річкових портів: Ізмаїльського, Ренійського та Білгород-Дністровського.

Обсяги вантажообігу в області зростають, навіть не дивлячись на кризу, а одеська митниця за 5 місяців 2015 змогла зібрати в казну лише трохи більше 7 млрд. гривень. На думку різних експертів, завдяки, колосальному рівнем корупції, «мимо каси» в кишені «ділків» проходять суми набагато більші, ніж офіційні надходження. Оцінки «тіньового навару» різняться: від 1 $ млрд. до 5 $ млрд. Хоча реальних обсягів не знає, мабуть, ніхто.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще в момент призначення Ігоря Петровича на посаду губернатора в травні 2014 року, експерти припускали, що той допоможе Коломойському вирішити проблему присвоєння сотні тонн нафтопродуктів що зберігаються на Одеському нафтопереробному заводі. Нагадаємо, що завод і нафтопродукти, які були завезені туди контрабандним шляхом, належали олігарху-втікачу з «сім’ї» Януковича Сергію Курченку. Не будемо вдаватися в подробиці цієї справи, однак, в результаті утікач залишився без нафтопродуктів: їх вивезли з території НПЗ, при тому що все майно перебувало під забороною.

Курченко звинуватив у крадіжці, тоді ще губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського (аудіозапис їхньої телефонної розмови Курченко оприлюднив у лютому 2015 року). При цьому Ігоря Палицю він запідозрив у сприянні прийняттю Приморським судом Одеси рішення, яким майно НПЗ було заарештовано.

Ця історія має непряме відношення до ймовірної співучасті оточення Коломойського в контрабандних схемах в Одесі. Однак вона прекрасно демонструє можливий розмір збитків для України: при контрабандному ввезенні нафтопродуктів на суму 25 млрд. гривень, Курченко «кинув» державу на 7 млрд!!!

СМС-ки

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

smssНабагато красномовніше виглядає скандал пов’язаний з СМС-листуванням Ігоря Палиці та відомого парламентського спеціаліста з митних і податкових схем, лідера депутатської групи «Економічний розвиток» Віталія Хомутинника.
4 лютого цього року фотожурналіст Богдан Бортаков зафіксував їх листування в телефоні парламентарія. З його змісту напрошувався висновок: губернатор радиться з «експертом»: як правильно вирішувати питання на митниці, і хто, кому і скільки заносить грошей.

Судіть самі. Без купюр:
Хомутинник: «… там правоохранители в доляшке. А основной организатор Мухин, у Макара зам. Ты когда будешь в Киеве?».
Палиця: «В пятницу. С одной машины он зарабатывает 15$».
Хомутиннік: «Он зарабатывает 300 $ как экспедитор. 10000 $ раздача органам. Но он к ним даже не притрагивается. Мухин раздает всем правоохранителям. Тебя кто-то дезинформирует. Пусть делают что хотят».

Для довідки, «Макаром» позаочі депутати називають колишнього тоді заступника голови Державної фіскальної служби Анатолія Макаренка – фактичного главу розформованої Держмитслужби. У той час як, Мухін – директор департаменту аналізу ринків і протидії митним правопорушенням Олександр Мухін. Обидва вони позбулися своїх посад через півтора місяця після скандалу, що розгорівся, чого не скажеш про його головних фігурантів.

Ігор Палиця, в цьому скандалі відмовчався. На відміну від Хомутинника, який поспішив пуститися в спростування. Мовляв, він повідомляв губернатору про факти, які були озвучені на одному із засідань Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики, а так як митне відомство нічого не зробило, то він звернувся до Палиці з проханням особисто припинити зловживання в одеській митниці.

Хороша версія. Вельми правдоподібна, якби в листуванні депутат не вказував губернатору: «Нехай роблять, що хочуть».
Для діалогу між депутатом і головою великого регіону таке формулювання не допустиме, на відміну від розмови двох представників однієї бізнес-групи. Не секрет що обидва політики знаходяться в сфері впливу Коломойського, власне як і вся депутатська група «Економічний розвиток».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Не дивно, що за фактом листування столична прокуратура почала розслідування. А в березні активізувалася і Генеральна прокуратура – губернатора викликали на допит. Сам Палиця тоді повідомив ЗМІ, що давав свідчення проти одеського народного депутата Сергія Ківалова по якійсь порушеній справі, за публікацію ним якогось матеріалу в газеті «2000».

Однак правда незабаром розкрилася.

«Як виявилося, обласний чиновник дійсно був викликаний до Генпрокуратури, але за зовсім іншою справою. Його викликали в ГПУ у зв’язку з розслідуванням кримінальної справи по розкраданнях нафтопродуктів. І у цій справі він проходить далеко не свідком. Також, наскільки мені відомо, Генпрокуратура розслідує схеми контрабанди на одеській митниці. І Палиця – також фігурант у цій справі», – написав на своїй сторінці в Facebook Сергій Ківалов.

Ну, не вийшло

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До портів Одеси та області губернатор прилаштовувався давно. Через місяць після призначення, з ініціативи Ігоря Палиці, ідею створення вільних економічних зон (ВЕЗ) на базі портів, розташованих в Одеській області, висловив директор Департаменту державної політики в галузі морського та річкового транспорту Мінінфраструктури Дмитро Демидович.

У відомстві запевняли, що для розвитку портів потрібні додаткові інвестиції, а ВЕЗ є «зрозумілим і простим механізмом залучення інвестицій». Плани були райдужними: це і модернізація портів, і створення на їх території окремих виробництв, в рамках індустріальних парків, і пільговий податковий режим для них, і знижені тарифи на послуги ЖКГ…

Створення ВЕЗ в портах зруйнувало б роками вибудувану корупційну систему для контрабанди, проте і дало б можливість вибудувати нову, але вже без старих учасників. Що це було: благородний порив, спроба переформатувати потоки контрабанди або шантаж існуючої системи для її підпорядкування, зараз вже важко стверджувати однозначно.

Але ось тільки весь попередній досвід ВЕЗ говорить про зростання корупції в них. Ще в середині XIX століття в Одесі вже діяв режим «порто-франко», який багато в чому схожий з нинішнім форматом ВЕЗ. Цей режим дав поштовх розвитку міста, але в 1859 році був скасований через значний потік контрабанди і майже некерований процес переділу пільг серед місцевих купців і підприємців.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Схожа доля була і у інших ВЕЗ в Україні. На початку 2000-х років створили 11 ВЕЗ і 9 територій пріоритетного розвитку, але великі іноземні інвестори цими пільгами не зацікавилися, а місцеві підприємці використовували її для різних схем ухилення від сплати податків та контрабанди. В результаті їх скасування в 2005 році дохід бюджету збільшився з 9,5 млрд. гривень до 32 млрд.

Коріння беруть своє

Пана Палицю часто звинувачували у співпраці з Партією регіонів та його членстві у фракції ПР у Верховній Раді. За рік його губернаторства актив місцевого Майдану не раз вступав з ним у протистояння по таких «політичних мотивах».
При ньому в управління областю почали повертатися люди, які працювали в роки режиму Януковича. Наталія Чегодар зберегла посаду першого зама губернатора, яку вона займала з 2010 року, а прокуратуру очолив Микола Стоянов. Проти цього «правоохоронця» повстав актив місцевого Майдану, проте губернатор залишився непохитним.

Останнім інцидентом став дозвіл активістам руху «Куликове поле» на травневі свята пройти по Алеї слави з георгіївськими стрічками і портретом Сталіна. Тоді члени проукраїнських рухів заявили про «зраду одеського губернатора». А про його відставку заговорили як про практично доконаний факт.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що призвело до відставки: загравання з представниками старої влади, митні справи, співпраця з уже відставленим губернатором Ігорем Коломойським і діяльність в його інтересах, або всі фактори разом. На цей рахунок є безліч версій. Однак після відставки екс-губернатор не покинув меж України і перебрався на свою вотчину – Волинь.

Це такий же проблемний з точки зору потоків контрабанди регіон, як Одеса та Закарпатська область. Тут і наркотики, і сигарети, і нелегальний бурштин, і багато ще чого. Місцеві ЗМІ та активісти підозрюють, що їх земляк тут причетний до контролю за контрабандними потоками, але довести поки не можуть.

Тим часом Ігор Палиця, активно проштовхує своє об’єднання «Новий Луцьк» до місцевих рад області. Якщо вірити місцевим ЗМІ «засіває» він не бідніше ніж у скандальному 205 окрузі, де балотувався його колега по бізнес-групі Геннадій Корбан.

І ось, що примітно, Палиця в Луцьку має свій особистий батальйон – «Варта порядку». Це 2000 добре екіпірованих людей, що проходять підготовку, за всіма правилами військової науки, яких фінансує фонд колишнього одеського губернатора. «Дотримання порядку» – ідея хороша, але в рамках міста це практично армія, особливо якщо врахувати, що міліції там всього 1500 чоловік (про це «ЗЛ» вже раніше повідомляла зі своїх сторінок).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Враховуючи таку кількість бійців, недавня заява «Варти» з приводу контрабандного конфлікту в Закарпатті, про те, що «Мукачівський сценарій на Волині не пройде» звучить більш ніж насторожуючи. Звучить як натяк Президенту: «Може не пройти, а може і пройти – це вже як фінансові донори вирішать: Палиця і Коломойський. Так, що ви Петре Олексійовичу акуратніше з ними. Враховуйте їх інтереси. І в Одесі в тому числі».

Очевидно, що протистояння групи Коломойського інтересам держави тільки починається. Найцікавіше попереду. Ситуація буде тільки загостряться і полем великий битви стане Одеса. У Коломойського тут великий бізнес інтерес. Тільки контроль за нафтогаванню Одеського морського порту, через яку йде левова частка українського нафтоперевалу, приносить мільярдні доходи, не кажучи вже про різні сірі схеми, що приносять надприбутки.

У Саакашвілі інше завдання – вичистити «авгієві стайні» в Одесі, незалежно від того хто краде: група «Приват» чи хто-небудь інший? Він може впоратися з цим. Поки в Одесі буде йти «зачистка», країні, найближчим часом, варто очікувати низку колосальних викривальних скандалів: реальних і сфабрикованих…»

Звісно, що відповідь Ігоря Палиці на дану статтю не змусила себе довго чекати. Так він розмістив вище наведену статтю на своїй сторінці у Фейсбуці та дав до неї свій коментар:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Вот такая статья была размещена пресс-службой Саакашвили. Прочитав, даже не разозлился. Просто стало противно.

Первый раз я этого грузинского экс-политика и экс-гражданина страны, достижениями в которой он так гордится, увидел в мае 2014 года. Он приехал ко мне в гостиницу познакомиться и предложить помощь. Плотно покушав, он уехал.

Второй раз я его увидел 30 мая 2015. Пока его не было, мы все вместе отстояли мир и спокойствие, премирили людей и не дали посеять зерно раздора. Мы рыли окопы, готовили бомбоубежища, расставляли мины в акватории и орудия на берегу, принимали убитых и размещали раненых. Мы, все вместе, сделали очень много, и результат этому сегодня – Одесса и область заполненная туристами и отдыхающими. Я, по завершению своего чиновничьего опыта, могу честно и открыто, не краснея, смотреть людям в глаза! Да, я не ломал заборы на тракторе, не катался на маршрутке, не ездил на пляж на велосипеде в рабочее время, не делал громких пустых и популистских заявлений, не нагнетал ситуацию с Приднестровьем. За взятки и злоупотребления садили всегда. Просто раньше я не счетал нужным собирать пресс-конференцию по поводу задержания участкового или похожих случаев. При мне Ильечевский порт выиграл все суды у российской компании КТИ, и вернул государству причалы. Благодаря общим усилиям сегодня город получил возможность вернуть себе аэропорт. По моему распоряжению в этом году, впервые за все время, 95% областного бюджета направлено на строительство дорог. Сделано много, но конечно же не все. Мы просто работали, а не пиарились. У нас не было карт-бланша нарушать Закон Украины, который есть у Вас.

P. S. Я понимаю, что Вы пришли в бешенство, когда на открытии завода корреспондент канала 1+1 попросила у Вас взять волос с головы на наркологическую экспертизу, когда Вы от нее сбежали. Вы знаете, время все расставит на места. С Грузии народ вас выгнал, закидав камнями. Посмотрим как Вы будете покидать Одессу!»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності