Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Саакашвілі змінив Палицю…

Минулої суботи Президент України особисто представив в Одесі нового очільника її ОДА Михайла Саакашвілі.

На проспекті Шевченка, біля будівлі ОДА, в якому проходила церемонія, було встановлено огорожу та рамку з металошукачем. На представленні, крім співробітників ОДА, депутатів облради, деяких депутатів Верховної Ради, прийшли представники громадськості.

Щодо мотивів, які змусили Петра Порошенка призначити на пост губернатора самої ласої в Україні області іноземного громадянина, опального грузинського екс-президента, який на своїй батьківщині перебуває у розшуку по багатьох обвинуваченнях (серед яких і корупція) розібратися не складно.
«Це людина, яка вміє втілювати ідеї в життя, і змінив всю країну (Грузію, – ред.) в напрямку прозорості, ефективності, антикорупційності, залучення нових інвесторів, встановлення справедливості суду, захисту прав громадян, демократії, якого я хочу бачити в Україні – це Михайло Саакашвілі», – заявив представляючи «грузинського варяга» Порошенко.

Можливо, хто стоїть за призначенням Михайла Саакашвілі, найкраще дадуть відповідь ці рядки з його біографії у Вікіпедії:
«…За деякими даними, в 1988 році Саакашвілі був виключений з ВЛКСМ і відрахований з університету за поширення дисидентської літератури. Відновитися в університеті він зміг тільки після проходження в 1989-1990 роках строкової служби в прикордонних військах КДБ СРСР. Після закінчення вузу повернувся до Грузії, де працював юристом-консультантом у Державному комітеті з захисту прав людини. Отримавши грант, відправився в Міжнародний інститут прав людини в Страсбурзі. Через рік, як стипендіат Держдепартаменту США, був направлений на навчання в Колумбійський університет (Нью-Йорк), де в 1994 році отримав ступінь магістра права. Навчався в Університеті Дж. Вашингтона у Вашингтоні, стажувався в Академії європейського права у Флоренції і в Академії міжнародного права в Гаазі.
Працював в норвезькому інституті прав людини в Осло, потім в нью-йоркській юридичній фірмі «Patterson, Belknap, Webb & Tyler», яка займалася правовим забезпеченням американських нафтогазових проектів в СНД. (Відзначають, що в Грузії ця компанія стала юридичним партнером молодіжної організації «Кмара», яка зіграла свою роль в «революції троянд»».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сам же Порошенко на своїй сторінці у Фейсбук 30 травня написав: «Михайло Саакашвілі – мій друг зі студентських років (добре, що не по службі в армії, – ред.). Я пам’ятаю його як вольову та рішучу людину, і маю підставу йому довіряти».

Щось подібне про свого кума Саакашвілі, якому квиток у політичне майбутнє колись дали Зураб Жванія і Едуард Шеварнадзе, говорив і Віктор Ющенко, чиїм кумом є Давид Жванія…
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв у своєму твіттері в суботу, 30 травня, назвав призначення Саакашвілі на пост глави Одеської ОДА – «шапіто-шоу».
Подібним чином в політичних кулуарах жартує і Європа.

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі 31 травня в бесіді з журналістами в Кутаїсі назвав відмову екс-президента Михайла Саакашвілі від грузинського громадянства «незрозумілим вчинком».
«Висловлюю своє негативне ставлення. Колишній президент не повинен був відмовлятися від грузинського громадянства. Цим він образив країну і інститут президента. На мою думку, важливіше кар’єри – цінності, і ці цінності – громадянство Грузії. Мені незрозумілий цей його вчинок», – зазначив Маргвелашвілі.

Загалом же в Грузії назвали призначення Саакашвілі головою Одеської області важливим прецедентом у світовій практиці. Адже навряд чи ще історія пам’ятає такий випадок, щоб екс-президент однієї держави, відмовився від її громадянства, навіть будучи дома поданим до міжнародного розшуку, як Саакашвілі, відразу ставши державним високопосадовцем в іншій державі, ледь набувши її громадянства.
Та попри всі прецеденти та полеміку, на Привозі серйозно занепокоєні тим, що тепер весь кримінальний світ інтернаціональної Одеси підімнуть під себе грузинські «злодії в законі»…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготував Дмитро Несміш

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності