Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Самі доводьте свою невинність

Закон вже прийнятий

Ти винен вже в тому, що їм так хочеться. З наступного місяця міліція почне працювати з нами по-новому. «Покращення» торкнеться кожного, хто викличе у правоохоронців або даїшників підозру. Більше від них нічого не потрібно, доводити свою невинність повинні будемо вже ми з вами. Кому розв’яже руки нововведення? Всі плюси і мінуси презумпції винності вивчав Олександр Пантелеймонов.

Вже з першого червня міліція, а точніше поліція запрацює по-новому. Ламати стереотипи почнуть в корені. Тепер громадянин за визначенням винен і змушений буде довести поліцейському і суду свою невинність.

«Якщо поліцейський зупинив машину і зафіксував порушення, то спочатку підкоряйся, потім оскаржуй. А не навпаки – ви доведіть, що я… Тобто презумпція правоти поліцейського», – пояснив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.
Правда, мова йде поки тільки про адміністративні правопорушення. Прем’єр Арсеній Яценюк упевнений, що в разі адмінпорушень один з основних принципів демократії не працює.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це не стільки юридичне питання. Тому юридично ми тут швидко розібралися. Тут у нас немає взагалі дискусій. Презумпції невинуватості до адмінпорушень не існує», – запевняє прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Презумпцію винності вже закріпили в законі України про Національну поліцію. Тож громадяни вже зараз можуть звикати їздити з відеореєстраторами напоготові. Також не завадять і бланки, щоб записувати контакти потенційних свідків. Юристи кажуть, що потрібно вчитися збирати докази власної невинуватості. Потім в суді знадобиться!

«Закон України про національну поліцію вже був проголосований, але були певні відстрочки і саме тому він набирає чинності першого червня 2015. Це буде такий лакмусовий папірець, котрим наші громадяни будуть перевірені, наскільки вони готові бути обмеженими в певних правах», – вважає юрист Євген Пронін.

Активісти «Дорожнього контролю» в шоці. Кажуть, що і зараз співробітники ДАІ часто необгрунтовано пред’являють претензії до водіїв. І без словесного бою докази порушення показувати не хочуть.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це, я так думаю, спроба просто узурпації влади і створення каральної машини держави, яка буде просто без розбору карати всіх неугодних. Ну, і спроба набити кишені можновладців», – упевнений активіст проекту «Дорожній Контроль» Олексій Задорожний.

Водії теж здивовані

«За Конституцією ми не зобов’язані доводити свою невинність, тобто це співробітники повинні доводити, що людина порушила закон, або вчинила якийсь злочин, навіть адміністративний, я вважаю», – говорить водій Тарас.

«Якщо я щось порушив, то я повинен про це знати і могти висловити свою думку. А якщо на мене будуть вішати щось, я не хотів би доводити щось, як все це при нашій корупції відбувається», – каже водій Максим.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як би там не було, але закон вже прийнято і його дію на собі, в першу чергу, відчують кияни. Вже менше ніж через місяць. На дороги вийде Національна Поліція.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності