Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Саудівський саміт для України очима Єрмака

У Саудівській Аравії пройшла дводенна зустріч по врегулюванню війни в Україні, а також по наданню їй гарантій безпеки та післявоєнного відновлення. росію на зустріч у Джидді не запросили.  Україну з так званою «формулою миру» представляв керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Оцінки підсумків зустрічі відрізняються. Але глобального прориву не відбулося.

На саміт прибули дипломати та радники з політики безпеки з близько 40 країн, зокрема США, Китаю, Індії, Бразилії, Індонезії, Єгипту, Мексики, Чилі та Замбії.

З дописів Єрмака можна зробити висновок, що ті країни, які поки не визначилися зі своїм приєднанням до «формули миру» так і залишилися на своїх позиціях. Як і під час зустрічі у Копенгагені 24 червня, де також обговорювали подальшу імплементацію української «формули миру», прориву не сталося. Але було отримано принципове погодження дотримання принципів Статуту ООН та міжнародного права.

Шлях до миру в Україні має базуватися на повазі до принципів Статуту ООН та міжнародного права, і ці принципи були погоджені у Джидді. На них, зокрема, побудована Українська формула миру. Суверенітет та територіальна цілісність країн є непорушними основами миру, – підсумовує глава ОП Андрій Єрмак.

Судячи з допису про зустріч з радником із національної безпеки Королівства Саудівська Аравія Мусаїдом бін Мухаммадом Аль Айбаном на даний момент королівство не долучилося до  реалізації Української формули миру. Але від нього очікується більш дієвий внесок у питання звільнення українських полонених і забезпечення продовольчої безпеки, зокрема продовження дії зернової угоди.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Теж саме поки з Катаром та Південно-Африканською Республікою.

Підсумкове комюніке саміту свідчить, що сторони вирішили продовжити консультації. Про жодні інші спільні дії там не згадується.

Чим точно відрізнялася зустріч у Джидді від аналогічної у Копенгагені — присутністю Китаю. Перед переговорами, це могло означати перегляд  Пекіном позицій по відношенню до умов закінчення війни між росією та Україною.

Андрій Єрмак не повідомив про підсумки зустрічі зі спеціальним представником китайського уряду з питань Євразії Лі Хуейем. Перед нею Лі Хуей зазначив, що між сторонами багато розбіжностей, є різні позиції по деяким питанням.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У нас багато розбіжностей і у нас різні позиції з багатьох питань, але важливо, що ми маємо спільні принципи, – каже Лі Хуей – спеціальним представник КНР з питань Євразії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав участь Китаю у зустрічі значним проривом. Але західні аналітики поки не бачать доказів того, що Пекін відмовився від підтримки кремля.

Джерело в ЄС повідомило британській газеті The Guardian, що Китай брав активну участь у саміті і позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на такому рівні.

«Китай дедалі більше орієнтується на мирні зусилля, але він також розуміє, що мирна ініціатива, яку очолює Пекін, навряд чи буде прийнята Заходом на даному етапі.  Пекін не захоче залишатися осторонь інших мирних ініціатив, що заслуговують на довіру, які просувають незахідні країни», — зазначив у своєму коментарі британському виданню Юнь Сунь, директор китайської програми в аналітичному центрі Стімсонівського центру у Вашингтоні

Під час розмови української делегації  з радником з питань національної безпеки президента США і великим другом кремля Джейком Салліваном обговорили першочергові оборонні потреби України, зокрема щодо посилення української ППО для захисту портової інфраструктури Півдня України. Сторони узгодили спільні дії в контексті реалізації «формули миру» та підготовки до Глобального саміту миру. Сторони почали переговори щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії для України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«На зустрічі з генеральним секретарем і керівником апарату Офісу Президента Фінляндії Хіскі Хауккалою подякував за підтримку Фінляндською Республікою Української формули миру та готовність долучитися до її практичної реалізації. Було обговорено безпекові питання та актуальні потреби українських захисників, а також залучення Фінляндії до гуманітарного розмінування», — написав у Телеграмі Єрмак.

Спільна зустріч із радником прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу, радником Федерального канцлера Німеччини із зовнішньої політики Єнсом Пльотнером, дипломатичним радником президента Франції Еммануелем Бонном та радником із питань національної безпеки президента США  Салліваном була присвячена підготовці Глобального саміту миру та допомозі цих країн у реалізації «формули миру» Зеленського.

Але навіть такі результати не влаштовують москву. Рупор кремля Дмитро Пєсков заявив, що наразі підстав для мирної угоди з Києвом немає, і операція (тобто війна) в Україні продовжиться в найближчому майбутньому.

Ми продовжимо операцію в найближчому майбутньому. Ми просто хочемо контролювати всю територію, яка тепер записана у нашій Конституції як наша, – заявила вусата задниця кремля пєсков.

Куди красномовнішим виявився колишній президент росії дмитро медведєв.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Всякі пропозиції про мир мають шанси на успіх при дотриманні трьох ключових умов:

    1. Участь обох сторін конфлікту. А цього нема.
    2. Облік історичного контексту. А він такий: країни України ніколи не було до 1991 р. Вона уламок Російської імперії.
    3. Облік поточних реалій. А вони такі: Україна перебуває на стадії напіврозпаду, а частина її територій повернулася до росії.

Той посередник, який готовий визнати ці очевидні речі, має шанси на успіх. Решта – ніяких. Втім, і самі переговори поки що не потрібні. Ворог має приповзти на колінах, благаючи про пощаду», – написав медведєв у телеграм.

«Мирний план, представлений Україною та її союзниками більш ніж 40 країнам цими вихідними в Саудівській Аравії, не приніс жодних конкретних кроків, щоб зупинити війну чи скасувати територіальні здобутки росії», — написало у своїй аналітичній статті агентство Bloomberg.

За даними агентство, яке посилається на свої обізнані джерела, найбільш відчутним результатом зустрічей у Джидді став план створення робочих груп за різними пунктами «формули миру». Зокрема така група створена з питання продовольства та ядерної безпеки.

Деякі позитивні моменти зустрічі помітив радник Федерального канцлера Німеччини із зовнішньої політики Єнсон Пльотнер. У своєму коментарі журналістам він зазначив, що конференція у Джидді для обговорення мирного плану для України, була успішною зустріччю, оскільки вона продемонструвала готовність міжнародної спільноти працювати над припиненням війни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Німеччина також продовжить активно брати участь у цьому процесі, – каже Радник Федерального канцлера Німеччини із зовнішньої політики Єнсон Пльотнер

На думку британської служби ВВС, зараз можна говорити лише про пошук посередників у цій війні, які б могли контактувати і з Україною, і з росією. На зустрічі Саудівська Аравія  запропонувала свої послуги, щоб сприяти досягненню рішення, яке призведе до постійного миру. Бути посередником у припиненні війни дає Ер-Ріяду шанс відновити натягнуті відносини зі своїми західними союзниками, особливо зі США, після війни в Ємені та вбивства 2018 року саудівського дисидента та журналіста Джамаля Хашоггі.

Наразі східні учасники зустрічі головною проблемою у «формулі миру» Зеленського бачать вимогу України вивести всі російські війська до початку мирних переговорів. Деякі країни, залучені у перемовний процес, розглядають її як перешкоду на шляху до миру.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності