Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

СБУ проти МВС

s m2«Майдан» поїдає своїх «героїв». З політичної арени прибирають тих, хто робив «Євромайдан». Правда, не всіх, а, скажімо так, найперших, тих, хто особливо завзято стрибав. ЗМІ уже наввипередки пишуть про те, що з Арсенієм Петровичем Яценюком «закінчено». У поганому сенсі цього слова. Його перебування на прем’єрській посаді – питання часу.

Залишилося лише полагодити деякі деталі.

На черзі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, колишній спікер-президент, а нині секретар Ради національної безпеки і оборони з розширеними повноваженнями Олександр Турчинов, перший віце-спікер, творець загонів «Самооборони» Андрій Парубій, голова парламентського комітету з питань національної безпеки Сергій Пашинський і, звичайно ж, вічно пролітаючий мер Києва Віталій Кличко. Вони стали зайвими фігурами в партії, яку розігрують великі світу цього. Сьогодні їх улюбленцями в Україні є Порошенко, Гройсман, Яресько (можлива наступниця Яценюка, міністр фінансів) і Валентин Наливайченко. Саме їм відводиться основна роль в нових розкладах.

Арсен Аваков в даний час залишається єдиним силовиком, який не керується в ручному режимі з адміністрації Порошенка. Більше того, за неофіційною інформацією, яку постійно обговорюють від самих верхів до самих низів, він «сидить «на зарплаті» у опального олігарха Коломойського», що особливо яскраво проявилося під час показового «путчу Бені» в Києві. В результаті розрулювати проблему були змушені віце-президент США Джо Байден і американський посол у Києві Джеффрі Пайєтт. З українських силових структур була задіяна СБУ.

Аваков також є останньою перешкодою в реалізації сценарію «утилізації» «каральних батальйонів». Під «дахом» Міністерства внутрішніх справ виявилися представники з «Айдару», багато з яких отримали ключові посади в МВС у Києві та області, «самооборонівці» Андрія Парубія, а також батальйони «Київ‑1» і «Київ‑2». Це не приватні армії Коломойського, а легальні силові структури МВС, що підкоряються своєму шефу – Арсену Авакову. Причому відбувається це в найбільш вразливому місці Порошенка, тобто безпосередньо в Києві. Не треба чекати батальйонів Коломойського з АТО, вони вже тут. І що може їм протиставити верховний головнокомандувач? Управління держохорони, яке очолює «важко контужений герой Іловайська» Гелетей? Національну гвардію, яка, по суті, управляється Аваковим і сформована з «добірних патріотів», які вважають Порошенка зрадником «Батьківщини»? Охоронні підрозділи своїх комерційних структур – корпорацій «Рошен» і «Богдан»?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Порошенко ще під час парламентської кампанії планував прибрати Авакова з силового блоку. Але завадила несподівана перемога «Народного фронту» Яценюка. Мабуть, у посольстві США порахували, що на даному етапі не можна допустити зосередження всіх владних повноважень у Порошенка. Тому МВС, пост прем’єра і РНБО були віддані групі Авакова – Яценюка – Турчинова. У будь-який момент вони могли відправити президента на відпочинок. Класична американська схема для країн третього світу. Однак ситуація змінилася. За рік Арсеній Яценюк втратив все, що тільки можна було: рейтинг, реформи, довіру своїх заокеанських ляльководів. Він знюхався з Коломойським і почав каламутити явно ліві політичні та фінансові схеми. Аваков налаштував МВС під себе, включно з усіма традиційними міліцейськими схемами. Природно, все це робилося під гаслами «очищення міліції» і «реформування правоохоронних органів». В результаті була сформована група, що не контролювалася Порошенком. До неї, крім Авакова, зараховують Сергія Пашинського, Олександра Турчинова та Андрія Парубія. Все, природно, – «герої майдану». Вони віджали у Порошенка «Укрспецекспорт», такий прибутковий в нинішніх українських реаліях бізнес, як поставки озброєння ЗСУ.

Заручившись певною підтримкою ззовні, Порошенко почав зачищати угруповання. Про Коломойського писати тут уже зайве. Це особливий випадок, і його історія ще явно не закінчена. Аваков і Ко розуміють, що після відставки Яценюка вони приречені. Тому перейшли в контрнаступ. Що може придумати міліціонер? Природно, показові арешти і боротьбу з корупцією. Почали з Державної служби з надзвичайних ситуацій, затримавши двох її керівників прямо на засіданні Кабміну. Ефектна операція, яка транслювалася в прямому ефірі практично всіх національних каналів, наробила багато шуму. Але справа стала стрімко розвалюватися в Печерському суді, коли навіть Генеральна прокуратура була змушена визнати недостатню фактичну базу для звинувачення. Яценюк, Турчинов і Аваков провели показову колегію ДСНС, в ході якої всьому керівному складу було сказано відкритим текстом: або ви даєте свідчення на своїх подільників, або проти всіх будуть порушені кримінальні справи. Олександр Турчинов навіть став розповідати про проведення публічних судових процесів на стадіонах. Аваков ж поставив на чолі ДСНС свою людину – Зоряна Шкіряка (теж «герой майдану», який прославився тим, що за 5 тис. дол. взявся лобіювати один законопроект, бо не знав, що це була журналістська «підстава»).

Головним завданням Шкіряка було накопати якомога більше компромату на «надзвичайників». Але завдання він провалив. Суд випустив показово затриманих керівників під заставу, і, швидше за все, справа буде закрита за недостатністю доказів. Довелося в авральному порядку шукати чергове гучне викриття – виявлення корупції в київській ДАІ. Заарештували начальника одного з відділів, проте сам начальник Державтоінспекції столиці благополучно втік.
Тим часом СБУ провела низку обшуків у приміщеннях МВС. За інсайдерською інформацією, були вилучені докази причетності найближчого оточення Авакова до «кришування» наркотрафіку. Кажуть, наводку дав «господар» Закарпаття Віктор Балога, якого «орли Авакова» відсунули від надприбуткового бізнесу.

Поведінка глави МВС цілком зрозуміла. Він бачить, як йому і його «колегам» по групі сплітають ноги. Показова боротьба з корупцією, яку Аваков намагається організувати на швидку руку, повинна продемонструвати громадськості його активність на даному терені. І надалі стати алібі у разі неминучої відставки. Мовляв, «як тільки я наступив на хвіст корупційній гідрі, мене відразу ж зняли». Але це йому вже, мабуть, не допоможе, бо його списали. Чим більше він стане «брикатися», тим більше у нього буде проблем з СБУ. Поки ж в Адміністрації президента пропонують вирішити питання по-хорошому – йому запропонували посаду харківського губернатора. «Герой майдану» замість сепаратиста Кернеса боротиметься з російським тероризмом», – як показово і грізно звучить. І Аваков розуміє, що наступний крок – відставка з цієї посади, і в такому випадку доведеться швидко їхати з країни. В якості наступника Авакова поки планується Юрій Луценко. Так, у нього були проблеми з «зеленим змієм», але ж він ще під час першої «революції» 2004 року очолював Міністерство внутрішніх справ і зарекомендував себе хорошим товаришем Порошенка. А це важливіше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Порошенко стратегічно усуває першу хвилю «героїв Європейського майдану». Після відставки Авакова вже справа техніки ізолювати Пашинського і Парубія. Нехай собі сидять у Верховній Раді. Кому вони заважають? Та нікому. Тим більше що ніяких важелів реально впливати на ситуацію у них немає. Залишається Олександр Турчинов. Вибір у нього, прямо скажемо, не великий: або кримінальна справа «за зраду» (Крим, Донецьк, Луганськ), або радник Петра Порошенка з питань національної безпеки.

Однак не слід думати, що Порошенку вдасться сконцентрувати всі повноваження в своїх руках. Служба безпеки України вже виведена з-під прямого управління Президента. Спроба Адміністрації президента реорганізувати спецслужбу була припинена в самому зародку. Відповідний законопроект навіть не дійшов до парламенту.

Більш того, виглядає, що й Порошенку відкрито і демонстративно готують заміну. Так, все той же мер Львова Андрій Садовий, якого пов’язують і з Держдепом США і польською дефензивою. Він повинен замінити Віталія Кличка на посаді мера столиці, щоб бути ближче до свого можливо майбутнього крісла на Банковій. Кличко, до речі, підтвердив в черговий раз звання самого «грамотного політика» України: спочатку Порошенко обіграв його, вмовивши відмовитися від балотування в президенти, а потім, запросивши його політичну силу «УДАР» в свій іменний передвиборчий блок, який програв парламентські вибори. І, нарешті, його успішно дурять інші ляльководи, звільняючи місце для свого ставленика.
Якщо відволіктися від деталей, які заплутують картину, то ситуація в даний час досить проста: сильні світу цього, в суворій відповідності з революційними законами, зачищають перших «революціонерів». Вони не тільки заважають, але і занадто багато знають. Тому неприпустимо, щоб подібні фігури займали які-небудь помітні посади. Порошенко поки виконує поставлені завдання. Якщо ж стане смикатися, то у них є план «Б» і своє відомство для його виконання, яке буде «гарантом демократичного розвитку України». Приблизно так.

Підготувала Ольга Фротман

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності