Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Що готує Саакашвілі Порошенку?

З моменту свого вступу на посаду голови Одеської ОДА Михайло Саакашвілі, якого в Грузії нині називають майстром само піару, своїм показовим радикалізмом в звільненнях насиджених чиновників та призначенні на їхні місця здебільшого грузинських ярих фахівців з реформ, гучній і швидкій боротьбі з корупцією і т. д., можливо, сам того не бажаючи, виставляє нинішнього Президента України у незручному для того світлі. Адже на фоні двотижневої роботи свого грузинського екс-колеги Петро Порошенко в очах українських виборців став виглядати ще більш обережним та нерішучим, ніж досі.

Мабуть саме тому в соцмережах дехто, хто видає себе за українських прихильників Саакашвілі і його «реформ», вже почали опитування, чи голосували б українці за грузинського опального екс-президента, якщо б той виголосив своє бажання балотуватися на наступних президентських виборах в Україні…

Скоріш за все – це підстава з метою завчасно розсварити Порошенка з Саакашвілі, але ж диму без вогню не буває. Та й відомо, що чи не всіх кавказців вирізняють величезні амбіції, які під час їди тільки зростають…

І все ж таки треба віддати належне акторському таланту новоспеченого громадянина України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як вміло було йому приписано в заслуги затримання одеського воєнкома на хабарі. І це за кілька днів після призначення Саакашвілі головою Одеської ОДА, хоча почалася правоохоронними органами операція по затриманню комісара, мабуть, за довго до призначення цього «легендарного борця з корупцією»?

Дифірамби щодо звільнення Міхо, як охрестили Саакашвілі його прихильники в Україні, від злодіїв в законі, теж дещо награна. Адже не слід забувати, що саме сюди втекла значна частина грузинських злодіїв в законі, коли він, ще будучи президентом у себе на батьківщині, там розпочав на них масове полювання. А багато хто називає справжніми «злодіями в законі» тих розшукуваних нині в Грузії чиновників, яких Саакашвілі привів з собою в Україну, зокрема на Одещину.
Звільнення ринку «7 кілометр» від старого «даху» теж рано чи пізно мало відбутися. Бо «дах» там фактично не мінявся ще з часів Януковича-Кучми. І якщо не Міхо, то комусь іншому таки довелося б цим питанням зайнятися.

Тож головне – правильно поставити роботу ЗМІ. Заборонити, як це зробили на Заході, говорити про корупцію, де уже за кілька місяців про неї всі і забули. Хоча вона нікуди там не дівалася. Так само як те, чому не було сексу в СРСР? Бо про нього було заборонено писати та говорити…
А чого лишень вартий наїзд Саакашвілі на УСБУ, якому він порадив почати боротьбу з «всероз’їдаючою корупцією» зі своїх власних рядів, чи показово влаштована ним на камери публічна «порка» одеським прокурорам, серед яких опинилася і донька колишньої дружини нинішнього генерального прокурора.

Михайло Саакашвілі заявив, що не має наміру терпіти прокурорський «бєспрєдєл» у Південній Пальмірі. 16 червня під час емоційної зустрічі з місцевими прокурорами з вуст глави Одеської ОДА злетіло прізвище Тетяни Горностаєвої – заступника прокурора області, про поведінку якої Саакашвілі пообіцяв поскаржитись Віктору Шокіну.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Эту особу – Горностаеву…О ее поведении я поставлю вопрос перед знакомым генеральным прокурором. Я не буду терпеть беспредел», – заявив Саакашвілі.

За іронією долі, Горностаєва – донька колишньої дружини генерального прокурора України.

У лютому 2015 року, одразу ж після призначення Віктора Шокіна, Тетяна Горностаєва заявила, що вона не є біологічною донькою нинішнього генерального прокурора. Її мати, заявила заступник одеського прокурора, певний час була дружиною Шокіна. «З часу мого приходу в прокуратуру, десь з 2005 року ми не спілкуємось», – наголосила вона. У такий спосіб вона дала зрозуміти, що її кар’єра у прокуратурі не пов’язана з іменем Віктора Шокіна.

Треба уточнити, що у прокуратурі працює і чоловік Тетяни Горностаєвої – Олексій Горностаєв, який обіймає посаду заступника прокурора Київського району Одеси. Водночас його батько – Микола Горностаєв, донедавна був заступником прокурора Дніпропетровської області. У 2001-2006 роках він очолював прокуратуру Дніпропетровська. Така собі прокурорська династія, яка, якщо вірити Тетяні Горностаєвій, не має жодного стосунку до нинішнього генерального прокурора.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Утім нинішня заява Саакашвілі – серйозний виклик для Віктора Шокіна. І не лише тому, що прозвучало ім’я Горностаєвої. Голова Одеської ОДА публічно звинуватив одеських прокурорів у рекеті бізнесу. Це достатньо серйозне звинувачення, на яке генеральний прокурор просто змушений буде відреагувати. Бо виходить парадоксальна ситуація: губернатор Одещини, який три тижні працює на своїй посаді, вже поставив діагноз прокурорській системі України, а Віктор Шокін, який працює у цій самій системі кілька десятків років, не бачить тих «симптомів», про які говорить Саакашвілі.

Тож виходить, що Петру Олексійовичу, можливо, й можна довіряти куму свого попередника, Ющенка, але обережність таки нікому ще не завадила…

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності