Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Щоб налагодити нормальну роботу «Укрспирту», потрібно 1,5 млрд грн — в. о. директора держпідприємства

В. о. директора «Укрспирту» Роман Іванюк розповів, що планується зробити, щоб налагодити ефективну роботу спиртзаводів, і скільки це буде коштувати

Оцініть стан держпідприємства на кінець 2014 року.

Ліквідність компанії була близька до нуля. На балансі було 25 тис. тонн зерна і 80 тис. декалітрів готового харчового спирту.

У ряду спиртзаводів були укладені контракти на постачання пшениці за дуже високою ціною, які до того ж були оплачені, але в той же час зерносховища у цих підприємств були порожні. Знайти постачальників не вдалося, в ряді випадків це підставні компанії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, у підприємства є заборгованість перед постачальниками зерна, вона становить 80 млн гривень. А також існує заборгованість по газу.

Ми з‘ясували, що з 2011 року була демонтована система електронного контролю розливу. Без неї практично неможливо відстежити, скільки літрів було розлито на всіх заводах.

Що передбачається зробити з метою реанімації роботи «Укрспирту»?

В першу чергу — запустити нові заводи. Навіть нехай вони не будуть приносити дохід, але вони зможуть забезпечувати себе самі і платити зарплату своїх працівників. Зараз, по суті, п’ять заводів повністю фінансують. Всього на балансі «Укрспирту» 41 завод.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми також повинні повернути втрачені ринки збуту і знайти нові, щоб реалізувати всю виготовлену продукцію.

І, звичайно, гостро стоїть питання енергонезалежності заводів, так як в структурі ціни дуже великий відсоток займає энергосоставляющая. Ми повинні знизити собівартість виробництва спирту.

Скільки заводів планується відкрити до кінця року?

Як мінімум, 10 заводів — це те, що вже в планах. Всі ці заводи будуть займатися випуском харчового спирту для лікеро-горілчаної промисловості.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще 10-15 заводів ми зможемо відкрити, якщо буде вирішена проблема оподаткування технічного спирту. Вже зараз ми тісно працюємо з Державної фіскальної службою України, щоб вирішити дане питання і дозволити нашим заводам випускати омивачі (для вікон). Ринок збуту в Україні є — це і ОККО, Лукойл, та інші компанії, які зараз купують омивачі в Білорусі.

Крім цього, ми хочемо запустити виробництво біоетанолу та компонента моторного палива. Для цього будемо ініціювати поправки в законодавство щодо ринку біоетанолу. Українські підприємства вже сьогодні технологічно готові виробляти до 100 тис. тонн біоетанолу в рік.

Який обсяг спирту буде виконано в 2015 році?

«Укрспирт» має намір в 2015 році зберегти виробництво спирту на спиртових заводах на рівні минулого року — 15 млн декалітрів. Такий обсяг виробництва зможуть забезпечити 15 працюючих заводів. Хотів би зазначити, що частку харчового спирту необхідно зменшувати і збільшувати частку технічних спиртів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Які експортні можливості зараз відкриваються перед підприємством?

Ми дуже багато втратили в цьому напрямку. Частина нашого ринку відібрала Росія. Зараз ми активно працюємо з пошуку експортних контрактів. Проводимо переговори з Туркменістаном, Азербайджаном, Казахстаном. Дуже перспективний ринок Туреччини, зараз йдуть переговори. Звичайно, ціна, яку нам запропонувала турецька сторона, низька — $5-6 за декалітр, але ми готові домовлятися.

Зараз також потрібно відновлювати позиції на ринку Євросоюзу. Квота на поставку спирту в цьому році склала 27 тис. дал, до 2020 року вона досягне 100 тис. дал.

В наших планах експортувати хоча б 30% від того, що зараз споживають наші горілчані компанії. Плюс 2-3 млн декалітрів технічного спирту ми плануємо відвантажити в Європу і Туреччину.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Скільки необхідно інвестувати, щоб втілити плани у реальність?

Нам необхідно 1,5 млрд грн.

Як намір контролювати роботу заводів, щоб вони не відвантажували спирт «наліво»?

Для початку планується запустити всі заводи на максимальну потужність виробництва і подивитися, скільки вони виробляють і скільки і кому відвантажують фактично.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, ми вже відправляємо експертні комісії, які оцінюють ефективність роботи керівного складу спиртзаводів. Незабаром розпочне роботу аудиторська компанія. Ми тісно працюємо з прокуратурою в цій площині, і вже відкрито 60 кримінальних справ щодо неефективної закупівлі сировини і послуг.

Як ви ставитеся до приватизації «Укрспирту»?

Вирішувати це питання має парламент. Але я впевнений, що перед продажем компанію необхідно привести в порядок. Зараз її можна продати за дуже невелику ціну, куди вигідніше попрацювати з нею й залучити дуже великі інвестиції.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності