Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ЩОБ ПОДОЛАТИ МАФІЮ, ЇЇ ТРЕБА ОЧОЛИТИ

22 квітня надвечір близько 150 торговців, які залишилися без місця для торгівлі, взяли участь у анонсованих раніше зборах з міською радою, яка не виявила бажання вислухати свій електорат, та представниками адміністрації ринку. Лейтмотив заходу – з’ясувати за яких обставин комунальна територія постійно діючого овочевого ярмарку на вул. Шептицького перейшла у приватні руки?

– На прохання дирекції ярмарку (в особі Олега Фляка) ми перейшли на тротуар по вул. Шептицького тимчасово, доки, як обіцяли, не збудують комунальний ринок м. Тернополя, – каже представник від торгашів Наталя Сакалик. – Щодня ми оплачували по 75 гривень за місце, а дирекція ринку обіцяла, що 50% з них спрямовується на реконструкцію ринку. Підприємці просили просто заасфальтувати територію і зробити накриття, решту робіт ми готові були виконати за свій кошт. Нам обіцяли і те, що будемо працювати тут на безкоштовних умовах, сплачуючи лише за оренду. За яких обставин комунальна територія перейшла у приватні руки, які тепер пропонують нам сплачувати за місця захмарні гроші? Чому замість санкційованого місця для торгівлі тут хочуть встановити парковку? Чому в новому приміщенні овочевого ринку місця для торгівлі вже викупили підприємці, які овочів не реалізують?

А ціна питання справді торкається хмар: згідно з пропонованим договором, квадратний метр торгового місця тепер продається за 550 доларів США (від 15 кв.м і не менше, до 30 кв.м) – термін договору на 2 роки і 7 місяців. Відтак 20 кв. м = 11 тис. дол., крім цього ще по 200 грн. оренди кв. м щомісяця = 4 000 грн. «Нині у новозбудованих приміщеннях є близько 120 торгових місць, помножте ці квадратні метри на 550 доларів – виходить, купуючи такі дорогі місця – ми і є інвесторами ринку, – каже підприємець Олександр Васильович. – Цікаво, що фірма, яка виграла тендер на 17-мільйонне будівництво споруд, на рахунку мала всього 2000 грн. Половину місць, за перевіреною інформацією, викупили вже підприємці з Хмельницького, Львова, навіть Донецька (фірма «Дубово» 20 місць).

У рішенні міської ради йшлося про «реконструкцію» ринку, а не «будівництво» нових споруд невідомими особами. Перед ринком встановлено стенд, який трактує призначення ринку – постійно діючий ярмарок, за яких обставин ця територія стала приватною – незрозуміло. Місяць тому директор КП «Матеріально-технічного забезпечення Тернопільської міської ради» Олег Фляк запевняв торговців, що всі торгові місця на «комунальному ринку» будуть за ними збережені, хвилюватися немає причин…Тепер на новому ринку власники справді обіцяють безкоштовні місця для торгівлі, однак їх кількість обмежена – всього 30 місць, решті (близько 200 торговцям у роздріб і оптом) пропонують працювати позаду нових будівель на території парку, фактично в болоті… «Інвестори» пояснили ситуацію і щодо стареньких бабусь, які продають домашні молокопродукти: торгувати можна буде з невеликою кількістю товарів. Молоко від трьох корів, більше 6 кг сиру без додаткової сплати бабця з села вже не продасть.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Скандал довкола ринку на вул. Шептицького торкається кишень і потенційних покупців. Підприємці кажуть, якщо обставини складуться не на їхню користь, кілограм лимонів, який зараз коштує 40 грн, буде вартувати 70 грн і так з усіма іншими продуктами.

Директор КП «Матеріально-технічного забезпечення Тернопільської міської ради» Олег Олегович Фляк у розмові з кореспондентом видання «Погляд» не зміг пояснити, в чому, власне, полягає його компетенція і як він може вплинути на ситуацію. (Хоча, в документі «Інвестиційний договір щодо реконструкції ділянки постійно діючого ярмарку за адресою м. Тернопіль вул. Шептицького» від 17 жовтня 2013 року він фактично є «Третьою стороною»): «Приміщення нового ринку, довкола якого ведеться дискусія, є інвестиційним проектом, згідно з відповідною тристоронньою угодою (сторона 1 – інвестори, сторона 2 – КП «Підприємство матеріально-технічного забезпе­чен­ня» Тернопільської міської ради, сторона 3 – Тернопільська міська рада – ред.)». Коментувати питання, чи правда, що підприємцям нині пропонують купити торгове місце за 550 дол./кв.м, Олег Фляк відмовився.

Голова громадської організації «Майдан Тернопіль» Богдан Брич: «Як на мене, тут явна корупційна складова. Землю під ринком міська рада передала у власність комунального підприємства, яке немає фінансових можливостей будувати, відтак залучила інвестора, який збудоване забрав у приватну власність. В результаті: земля, яка все ще перебуваючи у комунальній власності, вже нічого не вартує».

За результатами зустрічі «потерпілі» підприємці підготували звернення до Тернопільської міської ради, заяви до міліції, у прокуратуру Тернопільської об­лас­ті з наступними пунктами:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

1. Залишити ринок-ярмарок у комунальній власності.
2. Виділити 280 місць для роздрібної торгівлі, 500 місць для гуртової торгівлі (включно з підприємцями з інших районів області) та 40 місць для фермерів Тернопільського району.
3. Місця мають бути розташовані перед новою забудовою.
4. Ціну робочого місця підприємці мають обов’язково погоджувати з Тернопільською місь­кою радою, з видачею відповід­них документів про оплату.
5. Звернутися до депутатів Тернопільської міської ради щодо вирішення цього питання на черговій сесії Тернопільської міської ради 28 квітня2015 року.

6 травня з дороги і тротуарів на вул. Шептицького продавців просять зійти деінде. Натомість підприємці запевняють, що перекриють дорогу взагалі.

Джерело: Погляд НП

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності