Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Сех: «Ціхо, я говору»

Голова Львівської обласної організації ВО «Свобода», народний депутат України Ірина Сех беззаперечно запам’ятається жителям Львівщини на посаді голови Львівської ОДА. Уже більше місяця часу очільниця області усупереч Конституції України продовжує поєднувати посаду губернатора із статусом нардепа від мажоритарного округу на Львівщині. За цей час її запрошували на люстрації, погрожували судовими позовами, але Сех не бере це близько до серця. Тим часом на Львівщині представники «Свободи» усупереч думці громад продовжують займати посади: квотний принцип нової влади працює на повну потужність.

Виконувач обов’язків Президента, голова ВРУ Олександр Турчинов призначив Ірину Сех на посаду голови Львівської ОДА 2 березня цього року. Галицька правда писала про кулуарні домовленості щодо цього призначення, а сьогодні історія має продовження. Спочатку Ірина Сех заявляла, що має певний час, щоб визначитись, яку посаду все-таки хоче обіймати, а коли цей час збіг, то звернулась до Турчинова із проханням внести зміни у розпорядження і призначити її виконувачем обов’язків голови Львівської ОДА.

Громадські активісти, а також члени люстраційного комітету Львівщини сприйняли таке звернення Сех аж надто скептично. Мовляв, такої процедури не передбачено чинним українським законодавством, хоча і не заборонено. Проте, переконують вони, навіть якщо таке рішення буде прийнято, то воно, по суті, нічого не змінює, адже Сех і надалі виконуватиме усі функції, передбачені головною посадою області.
Одразу після призначення Сех на цю посаду до голови області почали їздити представники районів: учасники місцевих Майданів, активісти, депутати місцевих рад тощо, які застерігали очільницю області від кадрових призначень тих осіб, які не мають довіри на місцях.

Сех приймала делегації спільно із головою облради, однопартійцем Петром Колодієм. Слухала думки активістів і йшла у свій кабінет із незмінною думкою. Люди не могли переконати Ірину Ігорівну, тож їхали додому з нічим, а потім повертались знову. Показовою у цій ситуації є Дрогобицький район, який за своїм розташуванням та адміністративними одиницями є унікальним для області – Дрогобич як друге після Львова місто, курорт Трускавець, де панує свій клан, Стебник, Борислав, Східниця. Немалі міста, багаті на своїх і, беззаперечно, достойних людей на очільників області. Тому, щоб вирішили спір місцевих громад, Сех запропонувала безпрецедентне для політичної Львівщини рішення – щоб районна рада прийняла рішення-рекомендацію, кого громада підтримує і бачить на посаді очільника району. Депутати зібрались і проголосували за. Привезли рішення Ірині Ігорівні, вона із ним ознайомилась і, побачивши, що це прізвище не кандидата від її політичної сили, внесли правки у свою ж вимогу. Мовляв, рішення ради має бути не просто рекомендаційним, а прийнятим двома третіми голосів районних депутатів. Обурені представники місцевої громади, висловивши свою думку, знову поїхали у район збирати сесію.
Юристи ж кажуть, що юридично районні ради не вправі приймати подібні політичні рішення навіть на рівні рекомендацій. Але, мовляв, політична доцільність тепер бере гору, й тому така вимога має певні логічні пояснення.

В іншому районі, Жовківському, як виявилось, нова голова ОДА пішла іншим шляхом – просто відправила у Київ подання на призначення керівником заступника голови районної організації ВО «Свободи» Богдана Юрдиги, тож громада про таке рішення пані Сех дізналась уже із розпорядження в. о. Президента Олександра Турчинова. У той самий день і заявила: до думки не прислухалися, тому громада буде організовувати протест проти нового голови.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Свобода» об’єднує проти себе
Такий протест відбувся у вівторок у Жовкві. Сам голова вийшов до громади, однак переконати своїх земляків не зміг. Мер Рави-Руської Ірина Верещук, яка відома своїми критичними заявами на адресу «Свободи», у Жовкві під час мітингу одразу заявила, що «Свобода» об’єднала громаду Жовківщини так само, як Янукович українців, тому якщо Юрдига не піде, громада перекриє міжнародну трасу «Львів-Рава-Руська» біля кордону із Польщею.

Рейтинги «Свободи» зараз є яскравим підтвердженням того, яким є запит на цю політичну силу у суспільстві і на перебування її представників на керівних посадах. Як не дивно, але саме протест проти призначення керівником району «свободівця» так об’єднав громади Жовківщини, як ніщо ніколи до цього не об’єднувало: 40 із 45 голів місцевих рад, підприємців, представників громадських організацій не підтримують перебування Юрдиги на цій посаді і висунули свою кандидатуру, яку, на жаль, було проігноровано.
Цікавою також була зустріч із громадою Старого Самбора, під час якої у дискусії Ірина Сех видала фразу «Ціхо, я говору». Відео про це набирає популярності в Інтернеті.

Юридична боротьба
Тим часом інформаційно-аналітичний центр «Наше право» звернувся до профільного комітету Верховної Ради з вимогою підготувати висновок для голови Верховної Ради про те, що варто позбавити Ірину Сех мандата народного депутата. Голова ВР зі свого боку має звернутися до суду з вимогою позбавити Ірину Сех мандата нардепа.
На думку Тетяни Дембіцької, є два варіанти вирішення цієї проблеми. Перший: профільний комітет розгляне звернення «Нашого права» і

підготує висновок про те, що варто позбавити Ірину Сех мандата народного депутата. Після цього Голова ВР звернеться до суду і суд згідно з законом позитивно вирішить це питання. Бо ця процедура закріплена як обов’язкова. Другий варіант: якщо профільний комітет не розгляне і не підготує висновок для голови ВР, тоді ІАЦ «Наше право», за словами експерта, сам звернеться до Вищого адміністративного суду з позовом на голову ВР і її профільний комітет з вимогою виконання закону.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Депутати посварились
Поки ж експерти намагаються вирішити питання із суміщенням посад у правовому полі, депутати Львівської облраді ніяк не можуть наважитись розглянути це питання у політичному. Представники групи «Реальна політика» ще перед першим пленарним засіданням звернулись до депутатів обласної ради із проханням висловити свою політичну оцінку таким діям голови ОДА. На першому планерному засіданні про це взагалі ніхто не згадував, а от уже на другому внести таку пропозицію пообіцяв депутат від «Свободи» із Жовківського району Богдан Каспер. Проте не вніс. Формально через те, що Сех поїхала попрацювати у столиці.

Натомість, як стало відомо Галицькій правді, частина депутатів обласної ради насправді виступає за внесення у порядок денний проекту рішення про політичну оцінку роботи голови Львівської ОДА. Через це уже, як пояснює інсайдер, стався конфлікт у середовищі депутатів обласної ради. Представники «Свободи» виступають категорично проти такого рішення, ініціатором якого, нагадаємо, є також депутат від «Свободи» Каспер, а представники НРУ і УДАРу, за даними джерела, готові проголосувати позитивно, проте переконують, що таке рішення виносити на сесію ще зарано, оскільки поки що необхідних голосів воно і так не набере.

Через це, як пояснює джерело, і була такою дивною остання сесія облради, коли за півдня депутати тричі ходили на короткі перерви, після обіду не зібрались узагалі, а за півдня встигли проголосувати лише за два запитання. І ті не прийняли. Джерело пояснює, що частина депутатів вирішила діяти навмисно проти рішень партії «Свобода», тому і «завалила» проекти рішень.

Але повернемось до Сех. І так більше ніж за місяць часу Ірина Ігорівна встигла призначити лише одного заступника, і то керівника апарату, який, як відомо, візує документи ОДА. Призначено також тільки два голови РДА, проти яких уже виступили громади.
«Проблеми із кадрами є. Дуже серйозні проблеми. Цей процес буде довготривалим. Я даю часу усім представникам місцевих громад, щоб вони між собою встигли подискутувати і визначились із кандидатурами»,  – сказала якось на брифінгу Ірина Сех.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Натомість є проблеми і зі звільненнями: члени люстраційного комітету Львівщини і надалі вимагають від голови Львівської ОДА звільнення одіозних чиновників, які блокували виїзд автобусів на Київ, підозрюються у корупційних діяннях тощо. Йдеться і про Андрія Левика, який хотів заборонити Євромайдан у Львові, і про Мирослава Хом’яка, і про Андрія Багряка та інших. Самі чиновники намагаються перечекати ситуацію на лікарняних.

Замість висновку
Зазначу, що одразу після призначення Ірина Сех пообіцяла зробити усі кадрові призначення протягом тижня. Прем’єр Яценюк дав на це головам ОДА два тижні, однак і цього виявилось замало: у Сех тільки один із трьох заступників та лише двоє із двадцяти голів РДА. Майже у всіх районах області йде боротьба за посаду голови РДА, однак експерти не сумніваються, що найбільше шансів мають представники саме ВО «Свобода».

 «Галицька Правда», Олег ДОВГАНИК

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності