Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Що об’єднує закарпатських греко-католиків із Угорщиною і її “агентами впливу”?

В Угорщині, в Маріяповчанському монастирі, 19-24 лютого проходила “звітно-виборча” капітула Провінції Святого Миколая – закарпатського “підрозділу” Чину Cвятого Василія Великого в Україні, де закарпатських василіян “духовно навчає” угорський прихильник сепаратизму МГКЄ.

Про це повідомило джерело, наближене до керівництва Мукачівської греко-католицької єпархії.

Сьогодні, 19 лютого, закарпатські василіяни проводили День зосередження та роздумів. Що суттєво, духовної науки їх цього дня навчав архієпископ і митрополит Гайдудорозький, очільник Греко-католицької церкви Угорщини Фюлеп (Филип) Кочіш. Останній особливо відомий тим, що є однією з ключових осіб угорського лобі, яке, втручаючись у внітрішні справи України, активно протистоїть у Ватикані будь-якому зближенню Мукачівської греко-католицької єпархії та Української греко-католицької церкви.

Зокрема, як повідомляло Закарпаття онлайн, 27 лютого 2021 року на особистій аудієнції у Ватикані Папи Франциска Фюлеп Кочіш, попри наявність інших тем, пріоритетно “попросив Святішого Отця поговорити про ситуацію греко-католицької церкви на Закарпатті”. За особистим зізнанням Ф.Кочіша, його надзвичайно стурбував “сильний український вплив” в Мукачівській греко-католицькій єпархії і, відповідно, його передусім цікавило донести до Святійшого Отця тему недопущення єдності греко-католиків Закарпаття з одновірцями в Україні.

При цьому Ф.Кочіш допустився прямого обману Папи Франциска, заявивши під час розмови, що “єпархія завжди була безпосередньо підпорядкована Папі Римському”, що Мукачево (МГКЄ – ред.) завжди мало “незалежність, яка, виходячи з історії, завжди належала йому, оскільки єпархія завжди була безпосередньо підпорядкована Папі Римському”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Натомість відомо, що для Угорщини питання МГКЄ завжди було передусім політичним і щоразу, коли Закарпаття входило до складу цієї держави, остання добивалася від Ватикану ліквідації незалежності МГКЄ і підпорядкування її угорським архієпископам. І навпаки, вимагала повернення МГКЄ статусу sui juris, як тільки втрачала наші землі.

У цьому плані “духовна наука”, що її сьогодні проповідує Ф.Кочіш закарпатським василіянам, абсолютно співпадає з курсом теперішнього тимчасового керівництва МГКЄ на максимальне віддалення греко-католиків Закарпаття від більшості греко-католиків України. З-поміж іншого, шляхом форсованого та силового впровадження в МГКЄ григоріанського календаря, через що греко-католики Закарпаття вперше в історії відзначатимуть Великдень окремо від греко-католиків України та всієї України.

Така особливість щодо країни проведення капітули закарпатських василіян і підбір “духовного наставника” є тим більше важливими, що закарпатські василіяни протягом всієї своєї історії завжди були активними поборниками українства в краї і через це зазнали серйозних гонінь і репресій саме від Угорщини в моменти, коли вона окуповувала Закарпаття.

На завтра, 20 лютого, на капітулі призначено звіти чинного керівництва Провінції Святого Миколая та обрання нового. Йдеться про обрання протоігумена Провінції, двох його радників і провінційного вікарія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Станом на нині Провінцію Святого Миколая очолює протоігумен Франціск Онисько. Саме за його керівництва Провінція суттєво “пом’якшила” історичну проукраїнську суть Василіянського Чину на Закарпатті і, фактично, “влилася” в марґінальний курс чинного керівництва МГКЄ на дистанціювання від УГКЦ та творення на місці єпархії повноцінної Церкви. Ймовірно, таку позицію визначають і значні фінансові вливання в провінцію з Угорщини, на знак вдячності за які Провінція Святого Миколая навіть “подарувала” практично “обезлюдненій” василіянській Провінції Святого Стефана в Угорщині 5-х своїх ченців.

Як раніше інформувал закарпатські місцеві ЗМІ, різкий “антиукраїнський”курс чинного тимчасового керівництва МГКЄ викликав спротив проукраїнсько налаштованих частини кліру та вірників МГКЄ. Попри те, що, наприклад, “сірий кардинал” МГКЄ єпископ Петро Береш особисто їздив “переконувати” парафії, де виступили за спільне з усією Україною і застережене в Ужгородській унії дотримання східної Пасхалії, окремих священників викликали на виховні бесіди до Ужгорода, а декого навіть позбавили за таку позицію парафій, було зареєстровано петицію до Апостольського Адміністратора вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) єпископа Ніла (Юрія Лущака) з проханням дотримати свого попередньо даного слова і дозволити окремим парафіям МГКЄ відзначати Пасху за новоюліанським календарем, 5 травня – як і Українська греко-католицька церква, Православна церква України і вся Україна на державному рівні. Тобто, разом з усім українським народом, узгоджено з особливостями в тих чи інших парафіях і відповідно до важливої умови, застереженої в Берестейській і Ужгородській уніях.

Станом на нині, попри інформаційну блокаду, обман, маніпуляції та прямі заборони від керівництва МГКЄ, свої підписи під петицією вже поставили понад сім сотень греко-католиків Закарпаття. Причому, з огляду на вищенаведені обставини, суттєва частина з них скористалася передбаченим форматом підписання знеособленим варіантом підпису, що прямо вказує на нездорові тенденції всередині МГКЄ.

Паралельно повідомлялося, що за підсумком Архиєрейського Синоду УГКЦ стало відомо про її пошук моделей єдності з МГКЄ. За інформацією місцевого видання Закарпаття онлайн, керівництво УГКЦ, яке досі не вчиняло якихось активних дій по зближенню з МГКЄ, після активізації та форсування сепаратного курсу керівництвом останньої проявило стурбованість тиском на українозорієнтованих клір і вірян на Закарпатті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Усе це відбувається на тому тлі, що, всупереч зусиллям і бажанню тимчасового керівництва МГКЄ, Святий Престол не продовжив дію раніше експериментально затвердженого партикулярного права так званої Мукачівської греко-католицької Церкви і воно є нечинним від грудня 2022 року.

Нагадаємо, що ще у лютому 2021 року віряни Мукачівської греко-католицької єпархії надіслали листа до Папи Франциска, в якому висловили занепокоєння кризовим станом справ у єпархії, “коли тіло Греко-Католицької Церкви в Україні дотепер залишається розділеним”, та попросили Римського Архиєрея призначити їм єпископа-українця.

Закарпатці також назвали анахронізмом особливий статус єпархії, згідно з яким вона адміністративно підпорядковується не Верховному Архиєпископу УГКЦ, а безпосередньо Апостольській Столиці.

Копію цього листа ініціативна група вірян також відіслала Патріарху УГКЦ Святославу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як писала РІСУ, документ з підписом апостольського нунція в Україні Антоніо Франко від 7 лютого 1993 року показує, що Апостольський Престіл, вирішуючи на початку 1990-х років проблему внутрішньо протистояння МГКЄ, не дійшов до якогось остаточного рішення і не надавав особливого статусу – sui juris –Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Офіційні видання Апостольського престолу подають, що статусу sui juris МГКЄ не має і в наші дні. Згідно з Annuario Pontificio 2020 року (с. 485), вона, як була раніше, так і залишається «Immediatamente sogetta alla Santa Sede», тобто безпосередньо підпорядкована Святому Престолові. Таку ж інформацію подає сайт www.catholic-hierarchy.org.

У списку Церков, які дійсно мають статус sui juris, вміщеному в Annuario Pontificio (с. 7-10 і 1749), МГКЄ також нема. Взагалі у списку Церков свого права немає Церков, нижчих рівнем за митрополичі, а МГКЄ – не митрополича, а саме єпархія”.

Слід зауважити, що у дискусії навколо Мукачівської єпархії активно включаються іноземні особи та представники УПЦ МП.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Йдеться, зокрема, про скандальновідомого священика-сепаратиста УПЦ МП Дмитро Сидора, який (як бачимо на відео) зі шкіри вилазить, доводячи, що Мукачівська єпархія не повинна об’єднуватися з УГКЦ, та, як вже було сказано, про главу Греко-католицької Церкви в Угорщині митрополита Фюлепа Кочіша.

головне ФОТО: Фюлеп Кочіш на аудієнції в Папи Франциска

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності