Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Щоб МЗС більше не доводилося виправдовуватися за Бандеру і УПА, треба знати

Наприкінці тижня, що минає, глави МЗС України і Польщі провели телефонну розмову після заяв українського посла у Німеччині Андрія Мельника, які, як стверджує Варшава, фальшують історію щодо Степана Бандери і зним пов’язаного.

“Відбулася розмова з моїм приятелем міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у зв’язку з заявами посла України в Німеччині Андрія Мельника, які фальшують історію. Я подякував міністру Кулебі за швидке публічне втручання у цій справі”, – написав у Twitter міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау. – “Польща та Україна повинні разом протистояти як спробам провокації, так і браку розсудливості та відповідальності”, – додав він.

В МЗС України також виступили з заявою у зв’язку з коментарями Мельника, зазначивши, що відносини України і Польщі перебувають на своєму піку.

“Україна вдячна Польщі за безпрецедентну підтримку в боротьбі з агресією Росії.  Нас ніщо не роз’єднує, оскільки як в Києві, так і в Варшаві є повне порозуміння щодо необхідності збереження єдності перед нагальними загрозами. Слова посла України в Німеччині Андрія Мельника, висловлені в інтерв’ю німецькому журналісту, є його особистою думкою і не відображають позицію МЗС України”, – йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

НАГАДАЄМО:

В інтерв’ю журналісту Тіло Юнгу український посол в Німеччині Андрій Мельник (подівйний тезка голови ОУН (М) – т.зв. мельниківського) прокоментував історичні суперечки між Польщею та Україною щодо Степана Бандери.

У програмі “Jung & Naiv” посол, зокрема, відповів на запитання про розправи над польським населенням. Як зазначив Мельник, у вказаний період відбувалися масові вбивства як поляків, так і українців. “Це була війна”, — сказав дипломат.

Журналіст також запитав про звинувачення Ізраїлю на адресу військ УПА, які нібито були причетні до вбивства тисяч євреїв. “Немає жодних доказів того, що бандерівці вбивали євреїв”, – пояснив дипломат, який також зазначив, що це наратив, який просуває Росія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Коли в певний момент розмови журналіст заявив, що йому не зрозуміло, як людину, відповідальну за вбивство поляків і євреїв, можна назвати “героєм”, Мельник рішуче заперечив цю думку і заявив, що Бандера не був масовим убивцею.

ЗАУВАЖИМО:

Незважаючи на те, що кожен українець сьогодні усвідомлює ту надзвичайну велику допомогу, що надає Україні Польща у ці звитяжні дні, це вибачення глави українського МЗС перед Польщею чи Німеччиною, нинішній президент якої змушений приховувати перед своїм народом, що є онуком героїчно загиблого у боях із НКВД “бандерівця” Івана Михайловича Дуди (псевдо «Громенко», «Зиновій»; роки життя: 21 листопада 1921 р., с. Сороки-Львівські Пустомитівського району нині Львівської обл. – 7липня 1950 р., біля с. Танява нині Болехівської міськради Івано-Франківської обл.) – український військовий діяч, поручик УПА, командир «Залізної сотні», що входила до 2-го Черемиського куреня 26-го Територіального відтинку «Лемко» оперативної групи УПА-Захід; Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 1-го класу (посмертно)», викликало хвилю обурень і обговорень у мережі:

Чому МЗС та українські історики рас і назавжди не заткнуть писки усім, хто звинувачує бандерівців у нацизмі і антисемітизмі, фактами існування єврейської сотні, що в лавах УПА воювала саме проти нацистів? А ще скільки євреїв було у інших сотнях.

Українці ж визнають, що один із творців українського націоналізму Дмитро Донцов є росіянином за походженням.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

То чому б не визнати, що й Степан Бандера ніколи не був “чистим українським арійцем”, яким його зображають вороги? Попри те, що Степан Андрійович родився у сім’ї священика УГКЦ в селі Старий Угринів на Калущині, його прізвище походить від іспанських сефардів (іспанських євреїв, які після вигнання імператором Адріаном через Пн. Африку оселилися в Іспанії, з якої змушені були тікати в 1492 році і оселилися на території Речі Посполитої, а саме прізвище провідника з іспанської дослівно перекладається, як “знамено”, “прапор”). Родичі його матері Мирослави Ґлудзінської походили із села Кадобна з іншої вихрещеної іудейської родини Кушликів… “Хіба цього не досить Ізраїлю і Польщі?”, – запитують дописувачі в сотні дописів і коментарів під ними у мережі. Чи тут, можливо, грає роль внутрішня неприязнь ашкеназів із сефардами?..

Та й заняття головнокомандувача УПА Романа Йосифовича Шухевіча (Szuchewicz) до війни крамарством (галантереєю), адже він тримав магизин жіночих панчіх та ін., а також їх рекламував, пишуть, якось не зовсім пасують ні польській шляхті, ні уркаїнській галицькій інтеліґенції?..

Ну, а щодо Волинської різанини, яку поляки пригадують українцям, а українці полякам, то вона була наслідком добре влаштованої радянськими диверсантами провокації. Пригадаймо, що понад 10 тис. українців загинули від рук нацистів тільки на Львівщині завдяки одному такому диверсанту Миколі Кузнєцову, а більшість свого часу він діяв у Рівному, на Волині… І загинув цей Кузнєцов від рук упівців біля села Гути Пеняцької, відразу після її знищення. Чи все це, можливо, як кажуть кацапи, суцільні “совпадєнія”? А останки російського провокатора-диверсанта й нині покояться на Пагорбі Слави у Львові, звідки мер Андрій Садовий ніяк не хоче їх прибрати…

Та й загалом, а скільки українських євреїв сьогодні воюють, і скільки їх приїхало в Україну з усього світу воювати в лавах ЗСУ, а президент сьогодні хто, а його попередник, а у владі їх скільки? І після цього Польща, Ізраїль чи Німеччина мають ще наглість закидати Україні звинувачення у возвеличені нею як національних героїв “нацистів” та “антисемітів”? Бо саме із такими героями виглядає на те, що українці є чи не найбільшими космополітами у Світі із найпершою Конституцією…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності