Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Широкомасштабний наступ окупантів на Харківщині: Українська сторона заперечує дані The Telegraph

Днями британське видання The Telegraph опублікувало матеріал, в якому йдеться про те, що у Збройних силах України готуються до нового наступу Росії на Харківщині. 

За інформацією ЗМІ, з посиланням на джерело, близьке до ЗСУ, масовані російські удари по Харкову та населених пунктах навколо нього варто розглядати як частину підготовки російських окупаційних військ до широкомасштабного наступу. 

Крім того, британське видання повідомляло, що російські війська можуть посилити повітряні атаки 6–7 січня. На думку неназваного джерела, яке цитують британські журналісти, ці дати вибрані невипадково. Вони збігаються зі святкуванням Різдва Христова у Росії. Джерело медіа додавало, що після цього, ймовірно, розпочнеться новий “наземний наступ Росії у Харківській області”. Називалася і можлива дата початку наземного наступу – 15 січня.

Начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо, коментуючи вищезазначену інформацію The Telegraph назвав її “маячнею”. За його словами, журналісти “все перекрутили” і в матеріалі немає “нічого нового”. Фітьо заявив, що журналісти посилаються на “якісь незрозумілі підрозділи військової розвідки” і матеріал “не вартий уваги”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Своєю чергою очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов під час брифінгу повідомив, що на різних напрямках фронту на Харківщині не фіксують скупчення російських військ. “Всі лінії кордону – ситуація у нас не змінилася, але ми моніторимо все в режимі онлайн, наші військові вживають всіх необхідних заходів, щоб бути готовим до будь-яких розвитків подій”, – уточнив він.

Водночас керівник Харківської ОВА зауважив, що Росія не відмовилася від планів щодо подальшої окупації територій області. Тому треба бути готовими. Так само і до можливих нових ударів ворога по критичній та енергетичній інфраструктурі.

Аналізуючи ситуацію на цьому відтинку фронту, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський пояснив, що противник намагається за будь-яку ціну захопити Синьківку та створити умови для блокування Куп’янська. Після втрат окупанти перегруповуються та переміщують підрозділи з інших напрямків. Загальна кількість особового складу штурмових ворожих підрозділів складає понад дві тисячі.

Ворог продовжує вести активні наступальні дії в Куп’янському лісі, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися в напрямку міста. Противник щодня штурмує населені пункти, обстрілює їх з артилерії та використовує авіацію. 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами Фітьо, Куп’янськ – це важливий вузловий логістичний центр і він може бути плацдармом для наступу противника на захід – в сторону неокупованої України. Наразі російське військове керівництво намагається перекрити втрати, яких щоденно зазнають війська РФ. Втрати окупантів в районі Куп’янська, за оцінками українських військових, “достатньо серйозні”.

На мою думку, російські окупанти можуть мати плани не прорватися до Куп’янська, а зайти до району Ізюма. Там вони хочуть сформувати ударне угруповання, яке буде нависати над флангами ЗСУ в Донецькій області.

Куп’янсько-Лиманський напрямок – це центр зусиль російських окупантів, які зосередили там до 120 тисяч особового складу та 1300 одиниць бронетехніки.

Для порівняння, на Авдіївському напрямку у ворога 50 тисяч вояків, приблизно аналогічна ситуація на Бахмутському, а Запорізький перекриває до 75 тисяч російських окупантів. Тому, на моє переконання, основним завданням окупантів є прорив не на Куп’янськ, а в район Ізюма з метою формування ударного угруповання, яке буде нависати над флангами ЗСУ, що зосереджені в Донецькій області. Росіяни хочуть захопити стратегічні пункти оборони ЗСУ у Слов’янську та Краматорську. Себто це реінкарнація подій 2022 року, коли ізюмське угруповання ворога вважалося одним з найбільш боєздатних.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тут варто уточнити, про те, що росіяни сконцентрували на Куп’янському напрямі не деморалізовані сили, як стверджують аналітики Інституту вивчення війни. Позиції ЗСУ у Харківській області намагаються атакувати силами 3-ї та 6-ї загальновійськових армій РФ, а також силами 1-ї танкової армії.

Ті події, які відбуваються зараз на Куп’янсько-Лиманському напрямку, не можна розділяти на Куп’янський і Лиманський. Це свідчить про те, що окупанти поставили за мету повну окупацію Донецької області. На мою думку, це і є планом зимової кампанії армії РФ. Нагадаю, що ЗСУ контролюють 55% території Донеччини. 

А от це і є особистою та військово-політичною поразкою російського диктатора, який 30 вересня 2022 року підписав указ про включення так званої “ДНР” до складу РФ у рамках адмінкордонів Донецької області. Відповідно, окупаційна армія не виконала навіть першого етапу так званої “СВО”.

Завданням росіян є розтягування оборони Збройних сил України шляхом завдання одночасних ударів за кількома напрямками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Від Куп’янська до Лиману. Так, у районі Куп’янська Харківської області йдуть важкі бої в районі населеного пункту Синьківка. Там українська армія шляхом тотального характеру мінування місцевості та контролю за панівними висотами успішно відбиває атаки російських окупантів.

У Харківській області певні тактичні успіхи окупантів відзначаються в районі Лиману Першого, а біля Первомайського ведуться інтенсивні позиційні бої.

На Лиманському напрямку противник намагається прорвати українську оборону як в районі Серебрянського лісництва, так і в районі Білогорівки Луганської області. Від Білогорівки не більше ніж 12 км до ключових міст Луганщини, а саме: Сєверодонецька, Лисичанська та Рубіжного. Тобто ЗСУ можуть використовувати Білогорівку як плацдарм для подальшого наступу, тому окупантам необхідно зрізати цей виступ. В районі Сіверська Донецької області спостерігається різке посилення активності окупантів.

Окупанти не полишають спроб створення так званого локального котла – оточення ЗСУ безпосередньо в районі Сіверська. Це одне із завдань російського угруповання на Куп’янсько-Лиманському напрямку. Крім того, активізувати спроби наступу безпосередньо в районі так званого Торського виступу, але там успішний характер активної оборони з боку Збройних сил України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності