Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

Скасування ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ – фейк чи правда?

В декотрих областях України припинили видачу лікарняних листків (листків непрацездатності) через їх нестачу у зв’язку із численними зверненнями із-за пандемії. Казначейство друкує знецінені гривні, а ось лікарняні друкувати нікому, тому зараз хворим видають звичайні довідки, які літом обіцяють обміняти на справжні лікарняні, а отже і виплата по них теж начебто буде з літа. Тому, кажуть, страх залишитися без копійки лікарняних багатьох змушує у цих областях, навіть будучи хворим, йти на роботу, а там інфікувати інших…

Але є ще страшніша новина: У соцмережах і регіональних новинарнях розносять «зраду»: «30 червня набуде чинності закон, який передбачає відміну оплати лікарняних українцям». Виявляється, що почасти це правда. Принаймні, якщо вірити тому, що наухвалювали депутати.

Щоб докопатися до суті, нам довелося перечитати купу законів і поправок до них (а їх, на хвилиночку, сотні). Вагу мали кожна кома й апекс, від яких нерідко змінювалася вся суть документа. Але не вірте на слово — розберімо все знову.

Не пригадуємо, коли востаннє так масово розносили «зраду» — за день понад 65 тисяч поширень і близько восьми тисяч уподобань. Справжній інфовірус (пост нещодавно фейсбук не відтворює).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Коли почали розбирати цей допис, думали, що це «деза». Але ми пам’ятаємо, як іноді те, що здавалося правдою, виявлялося фейком. І навпаки. Саме тому важливо читати новини неупереджено і критично, з дрібкою здорового скепсису.

Найперше відкриваємо першоджерела. А саме — Закон про загальнообов’язкове державне соціальне страхування http://bit.ly/3tkCj7B

Переходимо до статті 22 — «Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Читаємо чорне по білому — на допомогу можна розраховувати в таких випадках (наводимо лише ключові пункти, повний перелік читайте в законі):

1) тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

2) на період перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Перекладемо простішою мовою — якщо нічого не зміниться і народні обранці не ухвалять нові «поправки» (а вони збираються), то в майбутньому на «лікарняне» під час хвороби розраховувати не варто.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Грошова допомога передбачена тільки на період реабілітації — «комплекс заходів, яких потребує особа, яка зазнає або може зазнати обмеження повсякденного функціонування внаслідок стану здоров’я або старіння у взаємодії з її середовищем» bit.ly/3eFjgAR

Можна довго сперечатися, що саме мали на увазі законодавці. Але ми не займаємося інтерпретаціями і гаданням на кавовій гущі, розбираємо тільки «букву» закону. Лікують від хвороби, а від її наслідків — реабілітують.

Другий випадок комусь може хибно вселити надію, буцімто якщо людина лежить у лікарні, то хоча б тоді може розраховувати на грошову допомогу. Але ні — цей пункт стосується тільки «ковідників». Ні грип, ні запалення легень, ні інфаркт абощо не входять до «страхового випадку».

Як же так сталося, спитаєте ви? Насправді, за першою редакцією закону на допомогу можна було розраховувати у випадку «тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але потім на засіданні робочої групи до першого пункту статті 22 внесли поправку 632, яка вводиться в дію з 30 червня цього року. Згідно з нею, після слів «тимчасової непрацездатності» дописали «на період реабілітації».

Якщо вам цікаво, хто ініціатори цієї поправки — ось стенограма засідання Комітету з питань здоров’я нації https://bit.ly/3bOexLh

(сторінка 32, 33) та аудіозапис (частина друга, з 4,30 хвилини) http://bit.ly/30MQBBD

Частина законодавців помітили цю колізію і вже зареєстрували законопроєкт про внесення змін до вищезгаданого закону — щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності https://bit.ly/3eDNLaf

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Допомогу за таким страховим випадком після введення в дію цієї частини Закону з 30 червня 2021 року не отримають близько 2,5 млн. осіб», — застерігають автори документа.

Натомість вони пропонують повернути першу редакцію: «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві». Як бачите — зникло горезвісне доповнення «на період реабілітації».

За роз’ясненнями ситуації і перспектив запропонованого законопроєкту журналісти вже звернулися до голови Комітету з питань здоров’я нації Михайла Радуцького. Тепер залишилося дочекатися відповіді і її опублікувати…

За матеріалами українських правових сайтів

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності