Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Скільки ще нафтобаз спалить мовчання СБУ?

Бездіяльність команди Валентина Наливайченка у питаннях виявлення та ліквідації тіньових енергетичних схем може спровокувати ще не одну надзвичайну ситуацію.

Нафтобаза «БРСМ-Нафти» палала під Києвом майже тиждень. Однак, лише згодом голова СБУ Наливайченко заявив, що його підлеглим було відомо, що об’єкт належить колишньому міністру енергетики Едуарду Ставицькому і база працювала з серйозними порушеннями. Поява такого одкровення саме зараз цілком зрозуміла – керівник спецслужб хотів продемонструвати, що тримає руку на пульсі абсолютно всіх подій у країні. Але тоді виникає запитання: якщо Наливайченко дійсно був поінформований про стан справ на «БРСМ-Нафті», то чому не ініціював проведення перевірки на цьому об’єкті до того, як він запалав? Варіантів відповідей може бути тільки два: або СБУ насправді нічого не знала про ці активи Ставицького, або була зацікавлена мовчати. При чому перше менш вірогідне – адже про причетність екс-міністра до мережі БРСМ ЗМІ писали протягом декількох років.

За словами Валентина Наливайченка, він дав доручення своїм підлеглим розслідувати, як Едуард Ставицький став співвласником скандальної нафтобази. Не обійшлося і без популізму – керівник спецслужб зажадав, щоб саме Ставицький в кінцевому підсумку компенсував усі збитки, спричинені масштабною пожежею. Звучить все дуже красиво, але, чомусь, спадає на думку цитата Константина Станиславского – «Не вірю!». Але найцікавіше тут інше. Наливайченко також відзначив, що «СБУ разом з МВС готові розслідувати, як заступник Генпрокурора зупинив розслідування міліції», яке вже раніше проводилось щодо Ставицького та»БРСМ-Нафти». Тобто, виходить, що СБУ таки знала все про цей актив і навіть про те, що ГПУ вже досліджує його роботу, але, чомусь, не відреагувала на закриття слідства кимось з заступників екс-генпрокурора Віталія Яреми.

Між іншим, цікаво буде дослідити і справжню причину початку пожежі. Не виключено, що нафтобазу підпалили її власники, які мали певні проблеми з реалізацією пального чи виведенням виручених за нього коштів з України, вирішивши піти іншим шляхом: застрахувати все майно, спалити його і отримати компенсацію від страхової компанії. І якщо так, то це ще кілька важких статей ККУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про те, що Наливайченко давно знав про нафтобазу Ставицькому, свідчить і те, що він згадав про «ще кілька таких нафтобаз», хоча і не назвав, яких саме. Тоді хочеться почути пояснення, чому про це не було повідомлено громадськість, або чому не було доведено право власності Ставицького на «БРСМ-Нафту» раніше і цей актив не був «заблокований» судом. В цьому випадку пояснення може бути тільки одне – хтось не тільки в прокуратурі, але й зі спецслужб «кришував» цей бізнес. Хто саме і в яких масштабах – повинен розповісти сам Валентин Наливайченко, додавши при цьому дані про інші нафтобази колишніх «регіоналів». В іншому випадку надзвичайна ситуація на «БРСМ-Нафти», яка забрала життя півдесятка людей, могла стати лише першою міні-катастрофою, але далеко не останньою, як згодом і підтвердилося.

Нагадаємо, що на Рівненщині теж стався потужний вибух на нафтобазі у місті Дубно, де вибухнули два резервуари з нафтопродуктами.

Інцидент трапився під час проведення ремонту резервуари кубатурою 70 квадратів вибухнули.

В результаті вибуху постраждало двоє працівників.
Попередньою причиною вибуху назвали «порушення правил пожежної безпеки під час проведення зварювальних робіт»…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що наслідки вибуху на Дубенській нафтобазі ліквідували.
10 червня в Івано-Франківських ЗМІ спершу з’явилася інформація про вибух на лісокомбінаті в Надвірній, де також є і НПЗ… Але згодом в управлінні ДСНС в Івано-Франківській області цю інформацію спростували, а оскільки сайт управління наразі не працює, то офіційне спростування можна знайти на фейсбук-сторінці структури, повідомили у прес-службі…

А цього понеділка, 15 червня, близько 10.00 на території Кременчуцького нафтопереробного заводу (ПАТ «Укратанафта») теж стався вибух.

У міському управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій пояснили, що вибух стався у цистерні зі спиртом. В адміністрації ж «Укртатнафти» ситуацію прокоментувати пообіцяли згодом. Медики ж повідомили, що о 10:40 надійшов виклик до «швидкої» з цеху № 18 НПЗ.

«48-літнього слюсаря, який займався зварювальними роботами в резервуарі, відкинуло вибуховою хвилею на кілька метрів. Він помер до приїзду швидкої», – йдеться в повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І ось тільки після цих вище перелічених «співпадінь» з нафтопереробними заводами та виклику Наливайченка до ГПУ глава СБУ називає ім’я заступника генпрокурора (Яреми) Андрія Даниленка, який буцімто і намагався зупинити хід розслідування.

Але, як виявилося, після бою махати руками вже було пізно, а відставка Наливайченка з займаної посади стала неминучою.

За матеріалами вітчизняних ЗМІ
Дмитро Несміш

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності