Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

СНІДу 4 тис. років і він виліковний?!

Японським науковцям вдалося знищити ВІЛ в організмі мавп за допомогою вакцини. Так група японських дослідників повідомила, що вакцина, яку вони розробляють, успішно ліквідувала в організмі мавп вірус, котрий спричиняє СНІД, але це ще не все…

Про це повідомляє NHK.

Відповідні дослідження проводять науковці Японського національного інституту біомедичних інновацій, здоров’я та харчування.

Як повідомляється, вони ввели оброблений ВІЛ макакам, щепленим новою вакциною.

У результаті, за словами вчених, заразилися чотири із семи мавп, проте згодом у їхніх організмах вірус перестав виявлятися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Дослідники вважають, що зникнення ВІЛ в організмі тварин спричинила імунна реакція, стимульована вакциною. За інформацією NHK, вони розраховують розпочати клінічні випробування за участю людей приблизно через п’ять років.

В цей же час найвідоміший медичний часопис Lancet ще раніше повідомляв про вроджений імунітет до СНІДу серед мешканців Півночі. А під час ДНК-дослідженнь єгипетських мумій з’ясувалося, що древні єгиптяни за дві тис. років до н.е. не тільки вживали американський кокаїн, але й хворіли СНІДом і, як бачимо, людство досі не вимерло.

А нещодавно мешканка Аргентини стала другою у світі людиною, що вилікувалась від ВІЛ без спеціальних ліків чи іншої допомоги.

Це підтверджено офіційно. За словами лікарів, імунна система жінки сама змогла позбутися вірусу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомляє видання Archives of Internal Medicine, аналізи більш як мільярда її клітин не виявили інфекції.

Фахівці сподіваються: якщо вони з’ясують, як організм зміг подолати вірус, то зможуть відтворити цей процес.

А це допоможе розробити ефективне лікування ВІЛ – або навіть повністю викорінити це захворювання.

Усунення ВІЛ-інфекції

Висновки вчених є підтвердженням того, що деякі з нас з народження мають опірність до цього вірусу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В одних зараженню перешкоджають гени. Інші, подібно до “пацієнтки з міста Есперанса” в Аргентині (вона просить не розголошувати її ім’я), заражаються вірусом, але потім позбавляються від нього.

Однак переважна більшість ВІЛ-інфікованих потребують довічної антиретровірусної терапії (АРТ). І якщо вони перестануть приймати ліки, вірус може активізуватися і знову створить серйозні проблеми для організму.

В останні роки почали з’являтися повідомлення про так званих “елітних контролерів”, тобто людей, здатних придушувати вірус ВІЛ без спеціальних медпрепаратів, але з іншою допомогою.

ВІЛ-інфікованому Адаму Кастільєхо з Лондона пересадили донорські стволові клітини під час лікування раку, після чого він зміг відмовитись від ліків. Виявилось, що його заражені вірусом клітини були повністю усунені й замінені під час протиракової терапії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Адаму пощастило: його донор належав до одного відсотка людей, які народилися з генами, що перешкоджають проникненню вірусу ВІЛ у клітини.

Втім, ніхто не може сказати, як довго Кастільєхо користуватиметься цими перевагами.

“Стерилізувальне лікування”

Однак у “пацієнтки з Есперанси” вірус ВІЛ не спостерігають вже понад 8 років.

Крім того, Лорін Вілленберг з Сан-Франциско теж, судячи з усього, вилікувалась від ВІЛ силами власної імунної системи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це дає іншим пацієнтам надію на так зване стерилізувальне лікування, тобто повне позбавлення від ВІЛ-інфекції.

“Людям, що не можуть позбутися вірусу самостійно, можна надавати стерилізувальне лікування, – каже доктор Сюй Юй, що очолила вивчення цього випадку. – Ми наразі досліджуємо, як за допомогою вакцинації можна стимулювати таку імунну реакцію у людей, що отримують АРТ. Це навчить їхню імунну систему брати вірус під контроль без допомоги ліків“.

Вірус, що не прижився?

Як розповів оксфордський професор Джон Фрейтер в інтерв’ю ВВС, неможливо з упевненістю стверджувати, що хтось вилікувався від ВІЛ-інфекції.

Однак, за його словами, лікарі, що вивчали конкретний випадок, зробили все від них залежне в рамках наявних технологій, аби довести факт лікування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Головне питання в тому, чи вилікувався пацієнт самостійно, чи інфекція згасла сама по собі на ранній стадії“, – каже професор Фрейтер.

Експертка з ліків проти ВІЛ, професорка Лондонського імперського коледжу Сара Фідлер вважає, що дослідження “пацієнтки з Есперанси” дуже допоможе у розробці нових видів імунотерапії.

Однак, на думку доктора Ендрю Фрідмана з університету Кардіффа, наявні ліки від ВІЛ – надзвичайно ефективні, і хоч завжди варто шукати нові способи лікування, пріоритетним завданням залишається покращення доступу до AРТ, що рятує людей в усьому світі.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності