Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Сьогодні в РФ заборонили КУЛЬТУРНИЙ “МЕМОРІАЛ”, а завтра вже – ПРАВОЗАХИСНИЙ

Сьогодні Верховний суд РФ остаточно заборонив Міжнародне історико-просвітницьке товариство «Меморіал», звинувачене в наступному: «організація створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, реабілітує нацистських злочинців».

“Позов Генеральної прокуратури щодо ліквідації Міжнародного історико-просвітницького товариства “Меморіал” задовольнити“, – оголосила рішення суддя Алла Назарова.

Адвокат товариства Марія Ейсмонт заявила, що рішення буде оскаржене.

“Ми вважаємо рішення Верховного суду незаконним і необґрунтованим і його оскаржуватимемо“, – сказала адвокат.

Представник прокуратури заявила, що в ході процесу було встановлено, що “Меморіал” здійснює свою діяльність із грубими та усвідомленими порушеннями закону.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Меморіал” створює брехливий образ СРСР як терористичної держави та очорнює пам’ять про Велику Вітчизняну війну. Ми змушені спостерігати спроби реабілітувати нацистських злочинців. Це тому, що хтось платить за це. І це справжня причина того, чому “Меморіал” так старанно бореться проти того, щоби відкрито називати себе іноагентом”, – заявила прокурор.

Юрист Григорій Вайпан, який представляв інтереси «Меморіалу» під час дебатів, сказав: “Одна з тез Генпрокуратури — порушення законодавства про іноагентів — не може бути підставою для ліквідації організації, це суперечить міжнародним договорам, визнаним і ратифікованим РФ. Ми багато чули в цьому процесі , як “Меморіал” порушує “права дітей”. Але Комітет ООН з прав дитини вже заявляв, що закон про іноагентів суперечить Конвенції про права дитини. І комітет ООН закликав цей закон скасувати”.

“У цьому процесі все перевернуто з ніг на голову. Порушник тут не “Міжнародний Меморіал”, а російська держава, яка ухвалила закон про іноагентів”, – цитує виступ адвоката Вайпана “Нова газета”.

Біля будівлі суду під час слухань поліція затримала кілька людей, які виступали на підтримку правозахисної організації (фото вгорі та внизу).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Десятки російських та зарубіжних діячів культури журналісти підписали звернення на ім’я президента Володимира Путіна з проханням припинити переслідування організації.

На сайті Change.org створено петицію під назвою “Руки геть від “Меморіалу”, підписи під якою поставили 140 тисяч людей.

Завтра, 29 грудня, Мосміськсуд розгляне позов Генеральної прокуратури про ліквідацію Правозахисного центру “Меморіал”, який є членом міжнародного “Меморіалу”, але має окрему юридичну особу.

І сьогодні ж пропагандистське іномовлення Russia Today публікує колонку про тих, хто в 2021 був молодець. Звучить вона так:
«Престижная премия «Красавчики года» уходит в экзотический Афганистан, к талибам. После того как американцы спешно сиганули из Афганистана, теряя на ходу вертолёты, амуницию и репутацию, талибы завоёвывали города и соцсети. То они зажигательно танцевали, то катались на лодочках, то на детских аттракционах. А затем неожиданно и бесповоротно талибы взяли и признали Крым российским. У некоторых наших добрых соседей на это ушли годы, а эти — хоба! — и признали», – констатує державний ресурс.
Це просто новини одного дня…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності