Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Сорос стоїть за новим власником найбільшого інтернет-видання “Українська правда”?..

Засновниця найбільшого в Україні інтернет-видання “Українська правда” Олена Притула уклала угоду з генеральним директором Dragon Capital Томашем Фіалом**, відповідно якої усі корпоративні права та активи видання переходять Dragon Capital*.

Про це повідомляє УП.

Сторони домовились про те, що редакційна політика видання та підходи до роботи залишаться без змін“, – пише УП.

Головний редактор видання Севгіль Мусаєва разом з командою продовжить працювати в тому ж режимі. Це ж стосується й самої Олени Притули.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Усі 21 рік існування “Української правди” для нашої команди на першому місці були інтереси читача та українського суспільства. Цей принцип є для нас непорушним і найголовнішим, ми й надалі будемо дотримуватися його в нашій роботі. Редакційна угода із новим власником УП закріплює це на папері“, – коментує Мусаєв.

Рішення УП прокоментував й новий власник.

За аналогією з проєктом НВ***, ми продовжимо практику невтручання власника в редакційну політику УП й раді анонсувати підписання відповідного документа, що буде знаходитися у вільному доступі на сайті “Української правди“, – стверджує Фіала.

Для Dragon Capital подібна інвестиція є ще одним кроком на шляху до вільних медіа. Компанія переконана, що цифрові ЗМІ мають велику перспективу, а їх популярність буде рости протягом наступних років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Досвід Dragon Capital, який компанія накопичила при інвестуванні, разом з додатковими інвестиціями допоможуть проекту УП стати ще цікавішим.

Ось, що повідомляє про нового власника Вікіпедія:

*Dragon Capital — найбільша інвестиційна компанія України, яка працює в сфері інвестицій та фінансових послуг; надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг, приватних інвестицій, управління активами інституційних, корпоративних і приватних клієнтів.

У 2016—2020 Dragon Capital разом зі своїми закордонними партнерами інвестували в нерухомість понад 600 млн дол., з них понад 500 млн дол — це Київ та Київська область. Інвестиційним партнером, серед інших, є американський фінансист, біржовий інвестор Джордж Сорос.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

**Томаш Фіала (чеськ. Tomáš Fiala нар. 13 травня 1974 (47 років), Брно) — генеральний директор (CEO) української інвестиційної компанії «Dragon Capital».

У 2016—2018 компанія Dragon Capital з європейськими та американськими партнерами інвестувала в нерухомість України близько 400 млн $. Інвестиційним партнером Фіали в компанії, серед інших, є фонд американського фінансиста Джорджа Сороса Soros Fund Management.

2015 року капітал Фіали оцінювався журналом Фокус в 187,9 млн $ (2013 — в 145,2 млн). Цікаво, що громадянин Чехії Фіала посідав 78 місце з найбагатших людей України (2013).

***НВ. У травні 2014 року Фіала заснував щотижневе російськомовне суспільно-політичне видання «Новое время» (з часом перейменовано на «НВ»), а в червні — новинний сайт і Радіо НВ. Спочатку Фіала планував купити видання Корреспондент (UMH екс-олігарха Сергія Курченка), але згодом створив нове видання. Оскільки купівля ліцензії на мовлення була складним завданням, Фіала купив Радіо Ера, перевіз студію на нове місце, з нуля набрав весь колектив. За словами Томаша, він не впливає на політику видання, а керують редакційною політикою Віталій Сич та Валерій Калниш.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мотивацією інвестувати в медіа Томаш називає необхідність існування незалежних ЗМІ, які забезпечують демократичний розвиток країни. 2014 року Фіала вклав у видання 2,5 млн $. Спочатку планувалось, що на третій рік роботи проект має стати прибутковим, але цього не сталося.

У грудні 2018-го з видання «Новое время» звільнилася вся команда журналістів, пояснюючи це тиском і цензурою[джерело?]. Натомість головред видання Віталій Сич пояснив це тим, що це спільне рішення колективу і редакції, а журналісти планували займатися власними проектами. Фіала прокоментував ці події, сказавши, що він не приймає рішень, не впливає на політику видання, і дізнався про звільнення всього колективу після того, як було прийнято це рішення.

Усі ФОТО з відкритих джерел

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності