Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Спецконфіскація майна передбачена навіть для свідків злочину

У Кабміні переконують, що антикорупційний закон потрібен для безвізового режиму з Євросоюзом.

Нещодавно Верховна Рада своїми рішеннями зробила українців практично беззахисними перед корумпованою, а часто навіть злочинною правоохоронною системою України.

Вона, піддавшись на вмовляння, поспіхом ухвалила у першому читанні Закон про спец конфіскацію, що означає, що ваше майно тепер можуть арештувати, навіть якщо ви випадково виявилися свідком якогось злочину або, забрати все нажите навіть за банальне хуліганство, якщо захоче слідчий. І лише потім з жахом усвідомила, що дала можливість правоохоронцям для елементарного рейдерства.

Кабінет міністрів попросив парламент прийняти два закони – ​про арешт та спецконфіскацію майна громадян. Мовляв, їх прийняття наблизить Україну до безвізового режиму ЄС. І парламент проголосував. Тільки от біда – ​частка «спец-», яка мала стосуватися злодійкуватих чиновників, раптом у тексі стала стосуватися будь-якого навмисного злочину і будь-яких третіх осіб, котрих слідчий зможе прив’язати до події або персони з кримінальної справи. Захоплені з діамантами прокурори тепер можуть вважати себе майже всевладними і спецконфіскувати на свій розсуд усе, на що поклали око, – ​від машини і квартири до рахунків і підприємств ніяк не пов’язаних з державною корупцією. «Як правило, спецконфіскація застосовується в корупційних злочинах. Ось цими ж змінами, які планують ввести, пропонується розширити цей інститут на всі навмисні злочини. Тобто, без різниці, це корупційні або некорупційні злочини», – ​пояснює юрист Костянтин Глоба.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності