Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Справа Фірташа: підсанкційний олігарх блокує повернення стратегічних енергокомпаній державі

Під арештом, але не під контролем: проросійський бізнесмен Дмитро Фірташ у судах блокує процес передачі активів 26 «облгазів» у підпорядкування «Нафтогазу». Через це держава досі не може приступити до ефективного управління стратегічними підприємствами.

25 травня 2022 року Печерський райсуд Києва наклав арешт та передав в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) корпоративні права на 26 обласних та міських операторів газорозподільчих систем з орбіти підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа.

Це рішення було ухвалено в рамках розслідуваної ДБР про безоплатну передачу Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам. Дана протиправна схема, що діяла протягом багатьох років, завдала державі збитків на майже півтора мільярди гривень.

У подальшому Уряд офіційно вирішив передати ці 26 облгазів у підпорядкування Чорноморнафтогазу (яким, своєю чергою, управляє НАК «Нафтогаз України»). Передачу мало здійснити НАЗК. А  Чорноморнафтогазу, Міненергетики та Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг було доручено “вжити відповідно до законодавства всіх дієвих заходів, спрямованих на запобігання ризику збою та/або переривання функціонування активів, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Однак, як повідомив голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко, станом на початок осені держава так і не отримала повноцінного контролю за колишніми енерокомпаніями Фірташа.

«Керівництво облгазів очікувано все сприймає недружньо, [вони] протистоять законним спробам «Нафтогазу» отримати управлінський контроль», – пояснив Вітренко.

Ба більше, наразі юристи, що представляють інтереси групи Дмитра Фірташа, всіляко блокують у судовому порядку подальший процес передачі активів. Відтак держава вже протягом чотирьох місяців не може повноцінно приступити до управління майном енергокомпаній. І все це – на тлі російської агресії і наближення складного опалювального сезону.

Показово, що на тлі рішень корумпованих судів на користь групи Дмитра Фірташа, голова Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Павер заявила, що USAID надасть 55 млн доларів, щоб допомогти Україні підготуватися до зими на тлі розв’язаної РФ жорстокої війни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ця допомога забезпечить ремонт і технічне обслуговування труб та іншого обладнання, необхідного для опалення домівок, лікарень, шкіл і підприємств по всій Україні.

Слід зауважити, що зі свого боку як правоохоронні органи, так і державні антикорупційні інституції зробили всі необхідні кроки для повернення підприємств стратегічної галузі в державну власність.

Однак коли на вагах Феміди з одного боку – енергетична безпека країни, а з іншого – шпарини в законодавстві і великі гроші олігархів, вочевидь, корумповані суди схиляють шальки явно не у бік держави.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності