Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

СПРАВИ МАЙДАНУ, – Рада Європи відкрито висловлює незадоволення затягуванням розслідуваннь

Комітет міністрів Ради Європи після оцінки виконання Україною рішень ЄСПЛ у справах, що стосуються подій Революції гідності 2013-14 років, і прийшов до невтішних висновків. Через 10 років після вчинених злочинів переважна більшість справ все ще перебуває на розгляді в національних судах, а багато затягнули і закрили.

Про це пише Європейська правда з посиланням на висновки Комітету.

Зокрема, у Комітеті «із жалем констатували», що деякі кримінальні провадження щодо співробітників правоохоронних структур або недержавних суб’єктів, які були причетні до порушень прав людини під час зазначених подій, були припинені національними судами у зв’язку з закінченням строків давності у справах Шморгунова та інших, а також у справах Ігоря Луценка і Юрія Вербицького.

У Комітеті занепокоєні, що через десять років після подій переважна більшість кримінальних проваджень все ще перебуває на розгляді в національних судах, а деякі – на стадії досудового розслідування. У висновках наголошують на ризиках того, що у деяких злочинів може сплисти строк давності.

Комітет закликав прискорити досудове розслідування та завершити судові провадження без подальших затримок, а також запропонував владі вивчити альтернативні заходи відшкодування шкоди для забезпечення того, «щоб припинення кримінальних проваджень у зв’язку зі спливом строку давності не призводило до потурання безкарності».

Комітет відзначив, що виплати компенсації в деяких випадках повертаються до держбюджету як незатребувані протягом одного року, і закликав владу вирішити цю проблему.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Комітеті також висловили жаль, що значна кількість справ стосовно цих подій втратила свою актуальність. Комітет закликав владу «подвоїти свої зусилля» і довести до кінця незавершені кримінальні провадження без подальших затримок і «продовжувати ефективно інформувати громадськість про їх перебіг».

Нагадаємо, після передачі розслідувань у справах Майдану з Генеральної прокуратури України (ГПУ) іншим правоохоронним органам, вони були тимчасово зупинені через необхідність нових слідчих ознайомитися з 5 тисячами томів матеріалів.

Верховна Рада не проголосувала за правки у законодавство, необхідні для подальшого розслідування справи Майдану.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності