Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Справжній “Золотий парад фараонів” і… його прокляття (фото)

Тисячі людей в Каїрі спостерігали за процесією, під час якої 22 стародавніх мумії – 18 царів і чотири цариці – перевезли зі старого Єгипетського національного музею в новий Національний музей єгипетської цивілізації, приблизно в п’яти кілометрах від колишнього місця. Захід отримав назву “Золотий парад фараонів”.

Мумії урочисто провезли вулицями в хронологічному порядку їх правління – починаючи від фараона 17-ї династії Секененра Таа II і закінчуючи Рамзесом IX, який правив в XII столітті до нашої ери.

На організацію параду фараонів було витрачено кілька мільйонів доларів і передбачені суворі заходи безпеки – в данину поваги до царської крові і статусу національного надбання.

Всі входи і виходи на площу Тахрір, звідки почався рух колони, були перекриті з 18:00 до 20:30 за місцевим часом (16: 00-18: 30 за Гринвічем).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В ході заходу 22 стародавніх мумії перевезли зі старого Єгипетського національного музею в новий Національний музей єгипетської цивілізації.

Рік тому в Єгипті спостерігалося різке зростання числа випадків зараження Covid-19, але коли епідемія пішла на спад, обмеження на зібрання під відкритим небом були зняті.

Одна з головних визначних перлин суботнього заходу – мумія Рамзеса II, одного з найзнаменитіших фараонів єгипетського Нового царства, що правив 67 років і відзначився підписанням першого відомого історикам мирного договору.

Інша – цариця Хатшепсут, або найперша з благородних дам. Вона стала правителькою Стародавнього Єгипту, хоча за звичаями того часу жінки не ставали фараонами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кожну мумію перевозять на прикрашеному катафалку, оснащеному спеціальними амортизаторами і оточеному кортежем, включаючи копії бойових колісниць, запряжених кіньми.

Хоча стародавні методи муміфікації забезпечують збереження останків, для перевезення мумії помістили в спеціальні заповнені азотом контейнери, щоб захистити від зовнішніх впливів. Дорога на всьому протязі маршруту ретельно вирівняна, щоб не було тряски.

Мумії були виявлені в 1880-х рр. в двох гробницях біля Фів, древньої столиці Єгипту.

Їх вже багато разів перевозили в Каїрі, а до цього в Фівах, де їх в цілях безпеки перемістили в інші гробниці“, – говорить професор єгиптології Американського університету в Каїрі Саліма Ікрам.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Останки більшості древніх правителів були доставлені з Луксора (нинішнє місто на місці Фів) в Каїр на човні по Нілу. Ще кілька мумій привезли в столицю на поїзді – правда, в вагоні першого класу.

Вони були розміщені в знаменитому Єгипетському музеї і на протязі останнього століття їх бачили туристи з усього світу.


Влада Єгипту сподівається, що новий музей, який відкриється в квітні, допоможе оживити туризм – основне джерело іноземної валюти для країни.

Галузь постраждала через політичну нестабільність за останнє десятиліття, а останнім часом – через пандемію.

Експонати будуть розміщені в царському залі мумій і будуть представлені широкій публіці з 18 квітня. Зал спроектований так, щоб відвідувачам здавалося, ніби вони знаходяться в Долині Царів в Луксорі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У наступному році недалеко від Великих пірамід в Гізі повинен відкритися новий Великий Єгипетський музей, в якому буде представлена ​​знаменита колекція Тутанхамона.

Прокляття фараонів:
Єгипетські мумії історично асоціювалися з забобонами: порушення їх спокою, згідно з традицією, що не обіцяло нічого доброго. “Смерть на швидких крилах прилетить до того, хто порушить спокій фараона“, – наголошувала попередження на гробниці Тутанхамона, виявленої англійцем Говардом Картером в 1922 році.

Нещодавно в Єгипті сталася низка лих. Минулого тижня десятки людей загинули в результаті аварії потягу в Верхньому Єгипті, і щонайменше 18 людей загинули при обваленні будівлі в Каїрі.

У розпал підготовки до переїзду мумій стався неприємний інцидент – величезний контейнеровоз “Евер Гівен” наглухо заблокував Суецький канал. Майже тиждень його не могли зняти з мілини, збитки обчислюються мільярдами доларів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Користувачі соцмереж задаються питанням: чи не провиною чи всьому “прокляття фараонів”?

Етичність демонстрації давньоєгипетських мумій – предмет давнього обговорення. Багато мусульманські вчені вважають, що з мертвими слід звертатися з гідністю і повагою, а не виставляти їх на загальний огляд як дивини.

У 1980 році президент Анвар Садат наказав закрити царську кімнату мумій в Єгипетському музеї, заявивши, що вона опоганює мертвих. Садат хотів перепоховати мумії, але його бажання не здійснилося. Рік по тому його вбили.

ФОТО: соцмережі

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності