Про це державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у виступі на церемонії вручення щорічної премії міжнародної правозахисної організації Freedom House.

Він нагадав, що московія постійно поширює потік дезінформації про свою агресивну війну проти України, бреше і приховує жахливі порушення, які вона скоїла.

“У відповідь Держдепартамент розробив онлайн-агрегатор українського контенту з підтримкою штучного інтелекту, щоб збирати московитську дезінформацію, яку можна перевірити, і потім ділитися нею з партнерами по всьому світу”, – повідомив Блінкен.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він сказав, що США також підтримують незалежні засоби масової інформації та програми навчання цифровій грамотності.

“Ми працюємо з партнерами в академічних колах, щоб виявляти сфальсифіковані тексти, створені російськими чат-ботами”, – додав держсекретар.

московія роками створювала пропагандистську систему, що працює не тільки на своє населення, а й іноземну аудиторію. московитські телеканали і боти в соцмережах розгорнули свою діяльність у більшості країн світу. Завдяки цьому московії вдавалося впливати на хід виборчих кампаній в США і ЄС, на Brexit і референдуми, на громадську думку в багатьох країнах.

З початку широкомасштабного вторгнення рф кремлівська пропаганда продовжує просувати свої наративи як в Україні, так і в інших країнах. У зв’язку з цим багато західних країн заборонили трансляцію московитських телеканалів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У лютому 2022 року глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз запустить нову платформу для протидії дезінформаційним кампаніям московії та Китаю.

Так званий Центр з обміну та аналізу інформації в рамках зовнішньополітичної служби буде відстежувати маніпулювання інформацією з боку іноземних суб’єктів і координувати свої дії з 27 країнами ЄС і неурядовими організаціями.