Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Статус державного реєстратора для нотаріусів кардинально зменшить корупційну складову

Джаба Ебаноідзе
Компанія: Міжнародний центр реформ
Посада: Експерт

Експерт громадської організації «Міжнародний центр реформ» Джаба Ебаноідзе розповів про деякі положення законопроекту, запропонованого Мін‘юстом, який відобразить реформи у сфері державної реєстрації.

Одним із позитивних нововведень Ебаноідзе вважає надання статусу державного реєстратора прав на нерухоме майно (і на об’єкти будівництва в тому числі) і юридичних осіб нотаріусам та органам місцевого самоврядування.

«В Україні функціонує понад сім тисяч нотаріусів, які мають вищу юридичну освіту, оснащені робочі місця, підготовку виконувати функцію державного реєстратора, а також досвід роботи з державними реєстрами і доступ до державних реєстрів. У той же час здійснення функцій реєстрації — це ідентичні для всієї України процедури і стандарти офіційного визнання і підтвердження фактів виникнення, переходу або припинення прав, єдиний інформаційний простір» — говорить Ебаноідзе.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Позитивною тенденцією стане надання нотаріусам статусу державного реєстратора. Це зменшить навантаження на державну реєстраційну систему, спростить доступ до адміністративних послуг та кардинально зменшить корупційну складову. Причому це потрібно робити вже зараз, а не через рік, як це прописано в законопроекті. Час очікування тільки відстрочить будь-які спроби реформувати сферу», — вважає Ебаноідзе.

Законопроект Мін’юсту передбачає передачу реєстраційних функцій у компетенції районних і міських виконавчих органів. Це може повернути країну до ситуації минулого десятиліття, коли реєстраційні функції виконували місцеві Бюро технічної інвентаризації. Така передача функцій різко посилить незаконний вплив місцевих чиновників на сферу реєстрації бізнесу та нерухомості. За органами місцевого самоврядування варто залишити лише функцію «фронт-офісу». Цю позицію підтвердили представники органів місцевого самоврядування: місцеві органи влади повинні приймати рішення про реєстрацію.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності