Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Страховий пенсійний стаж, нові податки, тарифи, соцвиплати і індексація пенсій та інші зміни з Новим роком

З Нового року на українців чекає багато нововведень. Зокрема, збільшується страховий стаж для виходу на пенсії по віку, вводяться нові податки для власників земельних ділянок та обмінників, а соціальні виплати здійснюватиме Пенсійний Фонд. Нацбанк вводить в обіг нові банкноти, а кожен повнолітній українець зможе безкоштовно отримати п’ять енергозберігаючих лампочок. Про усі новини місяця розповідаємо докладно.

Вимоги щодо виходу на пенсію

Згідно з умовами пенсійної реформи, з 1 січня діють нові вимоги щодо виходу українців на пенсію. Щоб мати можливість піти на пенсію у 60 років, необхідно мати від 30 років трудового стажу і для чоловіків, і для жінок.

Ті громадяни, хто має страховий стаж від 20 до 30 років, зможуть розраховувати на пенсію у 63 роки. А ті, хто має стаж від 15 до 20 років – тільки у 65. За відсутності мінімальних 15 років стажу після набуття 65-річного віку, людина може отримувати від держави грошову допомогу замість пенсії. Нестачу стажу можна докупити, один рік коштує 35,4 тисячі гривень.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з пенсійною реформою, вимоги щодо стажу та виходу на пенсію в Україні тільки посилюватимуться.

Оформлення лікарняних у ПФУ

З 1 січня в Україні починають діяти нові правила оформлення лікарняних, відповідно до вимог оновленого закону Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Керівним органом управління виплат по лікарняних призначено Пенсійний Фонд України.

З 1 січня заява-розрахунок про суму страхових виплат застрахованих працівників подається через інтерфейс в особистому кабінеті страхувальника на сайті ПФУ. Також подати листки-розрахунки можна у паперовій формі, надавши їх до сервісного центру громадян.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Допомога для ВПО та інші соціальні виплати населенню

З 1 січня грошова допомога для ВПО на проживання буде автоматично пролонгована. Також з 1 січня призначати і виплачувати субсидії та інші пільги населенню буде Пенсійний Фонд України. Передбачається, що середній розмір субсидії домогосподарству в 2023 році складатиме приблизно 1 800 грн/місяць.

Мінсоцполітики України:

«Для громадян, які вже отримують житлову субсидію, нічого не зміниться. Змінюється лише орган, який надалі адмініструватиме надання житлових субсидій. Громадяни, як і раніше, отримуватимуть відповідні кошти на свій банківський рахунок або через поштове відділення» 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з постановою Кабінету міністрів від 27 грудня, на 2023 рік автоматично продовжені соціальні виплати, дія яких закінчилась під час воєнного стану. Зокрема, це стосується людей та дітей з інвалідністю, а також дітей, позбавлених батьківського піклування, або хворих на тяжкі захворювання, або дітей батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Окрім цього, уряд автоматично пролонгував виплати особам, які доглядають за інвалідами І та ІІ групи внаслідок психічного розладу і особам, які не мають права на пенсію.

Зростання тарифів на воду

З 1 січня в Україні мала б зрости вартість водопостачання для населення в середньому на 10-30%, залежно від регіону. В Нацкомісії з тарифів пояснили, що подорожчання викликане збільшенням обсягів реалізації, подорожчанням електроенергії, зростанням видатків на оплату праці співробітників галузі та іншими чинниками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зокрема, згідно з проєктом рішення, вартість кубометра води від Київводоканалу становитиме 38,1 грн (з урахуванням ПДВ). Житомирводоканалу – 50,4 грн, Львівводоканалу – 27,9 грн, Хмельницькводоканалу – 31,7 грн, Чернівціводоканалу – 29,5 грн.

В регіонах, які постраждали від російської агресії – на Харківщині, Миколаївщині та Херсонщині, тарифи на воду не підніматимуть.

За оновленою інформацією, ціни на централізоване водопостачання та водовідведення з 1 січня не підвищуватимуть, оскільки в Нацкомісії з тарифів вирішили доопрацювати проект постанови про підняття.

Ціни на інші комунальні послуги для домогосподарств, зокрема вартість електроенергії, опалення та газу, переглядатися не будуть до кінця опалювального сезону, тобто до 31 березня 2023 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Новий податок на землю

З 1 січня набувають чинності зміни до Податкового кодексу України. Згідно з ними, вводиться новий податок для власників або користувачів земельною ділянкою – мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Розмір цього зобов’язання для фізичних осіб встановлюватиме податкова служба за формулою, прив’язаною до нормативно-грошової оцінки земельної ділянки або НГО 1 га в області, де ділянка знаходиться, з урахуванням індексацій.

За умови, якщо фермер або інший власник сплатив усі збори (18% ПДФО, 1,5% військового збору, податок на землю та ЄП для ФОП), але їх сума менша за встановлене МПЗ, такий землевлавник повинен заплатити державі різницю між цими сумами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Від сплати цього збору звільнені землі на тимчасово окупованих територіях, територіях бойових дій, а також ділянки, на яких знаходяться вибухонебезпечні предмети або фортифікаційні спорудження.

Сплата МПЗ не поширюється і на дачні/садівничі кооперативи, набуті у власність чи користування по приватизації, землі запасу, ділянки фізосіб в межах населених пунктів, та землі, які зазнали радіоактивного забруднення через Чорнобильську катастрофу.

У 2023 році мінімальне податкове зобов’язання платитимуть за 2022 рік. В основному, це стосуватиметься тих власників/користувачів земельних ділянок, які отримують дохід від землі не офіційно.

Збільшені податки для обмінників валют

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 1 січня набуває чинності закон про авансовий внесок з податку на прибуток за кожний обмінний пункт. Ця норма означає, що власник зобов’язується сплатити фіксовану суму у розмірі трьох мінімальних зарплат (20,1 тис грн) за кожну точку обміну валют в населеному пункті, якщо його чисельність перевищує 50 тис. чоловік. Або внесок в одну мінімальну зарплату в населеному пункті з числом мешканців менше 50 тис.

Нові банкноти в обігу

З 1 січня Нацбанк України почне замінювати паперові гроші номіналами 5, 10, 20 і 100 грн на зразки нового покоління. Паперові 5 і 10 грн старого зразка замінять на відповідні монети, а банкноти 20 і 100 – на купюри оновленого дизайну. Нацбанк поступово вилучатиме старі зразки з фінансових установ для утилізації.

Нацбанк України

«Старі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати» 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Безкоштовні LED-лампочки

З 1 січня стартує програма безкоштовної заміни старих лампочок на енергозберігаючі. Кожна повнолітня особа може обміняти свої старі лампи на нові LED-лампочки, зробивши таким чином внесок у збалансування енергосистеми України.

Щоб отримати світлодіодні лампочки, потрібно залишити заявку в Дії, відвідати відділення Укрпошти та обміняти старі зразки освітлення на нові.

Вихідні у січні

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У січні українців очікують дев’ять вихідних та 22 робочих днів. Традиційні вихідні на Новий рік 1 січня та Різдво Христове 7 січня скасовуються через воєнний стан. Однак святкових днів протягом січня буде вдосталь:

    • 1 січня – Новий рік – Маланка- Святого Василя за Григоріанським календарем
    • 6 січня – Йордан – Хрещення Господнє для християн всього Світу або Різдвяний Святвечір (у москалів і тих, хто й далі святкує з ними за їх календарем)
    • 7 січня – Різдво Христове (у москалів і тих, хто й далі святкує з ними за їх календарем)
    • 14 січня – Старий (москальський) Новий рік-Святого Василя (у москалів і тих, хто й далі святкує з ними за їх календарем)
    • 18 січня – Хрещенський Святвечір (у москалів і тих, хто й далі святкує з ними за їх календарем)
    • 19 січня – Хрещення Господнє (у москалів і тих, хто й далі святкує з ними за їх календарем)
    • 22 січня – День Соборності і свободи України
  • 29 січня – День пам’яті Героїв Крут

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності