ВІЙНА

Стрільба по повітряних цілях загороджувальним способом для МОТОСТРІЛЕЦЬКОГО підрозділу (схеми)

Стрільба по повітряних цілях загороджувальним способом (інформація не є військовою чи державною таємницею, але носить вельми важливий навчальний характер):
Цей метод застосовується для літаків, які літають зі швидкістю понад 150 м/с (600 км/год) на висотах менше 500 м, а вогонь ведеться у взводі.
Ведення вогню загороджувальним способом передбачає розміщення стаціонарної ділянки вогню попереду курсу літака, щоб забезпечити перетин траєкторії променю до цілі.
При швидкості цілі 250 м/сек при діапазоні 500 м (при польоті кулі 1 сек) попередження рівне
S=Vц tу=250*1=250 м.
Але це упередження призначено для того, щоб зустріти лише перші кулі черги з метою і без врахування розкидання куль. Для більш точного огляду загороджувальної стрільби слід враховувати можливі помилки у швидкості цілі та випадки несвоєчасного відкриття вогню.
Якщо швидкість цілі визначена правильно і вогонь відкривається вчасно, то при стрільбі з підвіски S=Vц tу літальний апарат під час польоту кулі Tу повинен наближатися до середньої траєкторії розгону кулі. Отже, перша половина снопа (4Вб) ціль буде не вражена і вразити можна тільки другу половину цього снопа. Щоб використати весь обсяг траєкторії і таким чином збільшити ймовірність провалити ціль, необхідно зробити попередження збільшеного до 4Вб. Тобто
S=Vц tу+4Bб.
У разі помилки при визначенні швидкості руху цілі в меншому напрямку, кулі можуть запізнитися і опинитися позаду цілі; щоб уникнути цього, стрільба повинна починатися з упередження більшого за S = Vц tу + 4Bб.
Вважається, що справжня швидкість літака може бути в 1,5 рази більшою або меншою за знайдену. Тому обмеження потрібно приймати виходячи з можливої цільової швидкості 1,51 Vц tу
Окрім того, що врахує можливу затримку відкриття вогню після командування “Вогонь”, випередження С=1,5Vц tу збільшується до 2Vц tу, т. Тобто, вони беруть вдвічі більше випередження. Тоді, з урахуванням розсіювання, спільне випередження рівноцінне:
S = 2Vц tу + 4Вб.
При стрільбі взводу загальне середнє бокове відхилення може бути прийняте в 10—20 разів більше, ніж табличне. Це буде на відстані 500 м приблизно 2,5—5 м, а 4Вб відповідно 10—20 м. Очевидно, що облік 4Вб майже нічого не змінює в нашому розрахунку, і можна припустити, що при встановленні зони необхідно брати випередження S=2Vц tу.
Таким чином, стримуючий засіб для встановлення зони зосередженого фокусованого вогню прирівнюється до подвійного випереджувального. За наступними підрахунками, на дальності стрільби 500 м при швидкості цілі 250 м/сек, значення зони випередження становить
S=2Vц tу =2*250*1=500 м,
Це дозволяє визначити момент відкриття вогню при встановленні зони загороджувального вогню: викликати команду вогневої команди, коли літак знаходиться близько 500 метрів від напрямку, в якому будується зона загороджувального вогню. Дорога від точки Ав до точки Лу, літак на швидкості 200-250 м/с займе 2,5-2 секунди. В цей час необхідно вести безперервний вогонь з усіх моделей вогнепальної зброї взводу (відділення). Таким чином, мінімальний час на встановлення зони триватиме 2,5 сек. Однак, потрібно контролювати вогонь, поки ціль знаходиться в зоні обстрілу, а крім того, необхідно враховувати можливі помилки при відкритті вогню, отже, час встановлення зони зростає до 3 – 4 секунд.
Практично при веденні бар’єрного (загороджувального) вогню з автоматів та ручних кулеметів витрачають по одному магазину (30 і 40 пострілів відповідно), тоді як направляючі стрільби стріляють доки ціль не вийде з зони обстрілу.
Під час постановки зони вогню мотострілецьке відділення може випустити 200-250 куль, а мотострілецький взвод може випустити 600-750 куль. Це дає щільність куль, що дозволяє дійсно розраховувати на поразку летючої цілі.
Щоб вразити екіпаж або вивести з строю окремі підрозділи літака, куля повинна потрапити в літак і володіти необхідною смертельною енергією. Щоб проникнути в паливні баки або паливні лінії, куля повинна мати енергію не менше 20 кг, а для пробиття легкої броні (товщиною до 5 мм) і запчастин двигуна – 75-100 кг.
Енергія 65-75 кг куля взірця 1943 року має гвинтівка на 400 м, 700 м від точки свого вильоту. Однак, діапазон фактичного вогню по літаку, що наближається, для кулі оборотного патрона взірця 1943 року досягнув 500 м, а для патрона гвинтівки  – 1000 м,.
Оскільки при стрільбі по літаках на курсах зіткнення збільшується проникнення кулі: у цих випадках відносна швидкість кулі буде дорівнювати сумі швидкості літака та кулі.
Стрільба по літаках ведеться боєприпасами бронебійними, запалювальними та трасуючими кулями; при відсутності спеціальних куль – звичайними боєприпасами.
У всіх випадках стрільби по літаках пам’ятайте, що команда на підготовку взвода до стрільби займає 3-4 секунди. За цей час літак пролітає шлях довжиною близько 1000 метрів. При розміщенні зони 500 м від орієнтиру літальний апарат повинен знаходитися на відстані 2 – 2,5 км від позиції. Цей розрахунок підтверджує першочергову важливість організації надійної системи виявлення повітряних цілей та своєчасного повідомлення про наявність ворожих літаків.
Щоб забезпечити своєчасне розміщення зони та правильний вибір напрямку та моменту відкриття вогню, командир повинен використовувати наземні полігони, а при необхідності обирати додаткові полігони на відстані 300-400 м від позиції.
Виявивши ціль, командир визначає напрямок встановлення зони фокусування вогню. Для цього він розумово встановлює курс цілі на місцевості та визначає орієнтир, який найближчий до параметра курсу, або вказує напрямок стрільби по довгій лінії з трасовими кулями. Команда для початку підготовки ведення вогню подається “Взводу, над мостом, загороджувальним вогнем!”. Сама команда “Вогонь” подається, коли літак знаходиться на відстані близько 500 м від вказаного орієнтиру. У цій команді автоматники та кулеметники готуються до стрільби, вони дають зброї кут висоти 45°, якщо ціль летить в напрямку позиції взводу, а по команді “Вогонь” веде безперервний вогонь під час 3 сек, тримаючи зброю в завданому положенні.
Поділився Юрій Таран

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version