Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Стрімко росте кількість кримінальних справ за ухиляння від мобілізації в Україні

Із кожним місяцем війни в Україні стрімко зростає кількість кримінальних справ за ухиляння від мобілізації. Та більшість засуджених отримують умовне покарання, часто розраховуючи, що воно буцімто убезпечить їх від подальшого призову.

Попри періодичні скандали, що спалахують через роздачу із застосуванням сили повісток до військкоматів в містах, селах та на блокпостах, де лідирує чомусь саме україномовний захід, що спонукає українців пліткувати про чергову “теорію змови”, військове командування України зазвичай уникає коментарів про мобілізаційні плани та хід їхнього виконання. Однак темпи мобілізації до війська із початку року ймовірно пришвидшились, свідчать дані отримані, опубліковані німецькою інформагенцією DW на запит від Офісу генерального прокурора:

Йдеться про кількість кримінальних проваджень за статтею 336 Кримінального кодексу України – “Ухилення від призову за мобілізацією”. Згідно звітності прокуратури, за перші три місяці 2023 року правоохоронці зареєстрували 1455 нових справ проти ухилянтів, що становить вже 60 відсотків від кількості подібних справ відкритих за весь минулий рік.

Щоправда саме цю статтю почали застосовувати лише в лютому 2022 – коли в перший же день повномасштабного вторгнення рф президент Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію до війська. До цього правоохоронці порушували справи за “ухилення від призову на строкову службу” (стаття 335 Кримінального кодексу) та “ухилення від військового обліку” (стаття 337 Кримінального кодексу). Усього за 2021 рік за цими статтями було відкрито відповідно 733 та 178 нових проваджень, зазначається у відповіді Офісу генпрокурора на запит DW.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В останній тиждень лютого 2022 року правоохоронці порушили перші дві справи за ухилення від мобілізації, в березні – ще 328. Щоправда 46 із них того ж місяця закрили. Загалом, як свідчить статистика прокуратури, до суду доходить лише кожна п’ята кримінальна справа про ухилення від мобілізації: в 2022 році таких було 446, за три місяці 2023 – 282.

Тож іноземні спостерігачі кажуть, що винна внутрішня мобілізаційна політика влади, якщо зникли кілометрові черги добровольців до військкоматів. Адже цьому не сприяють постійні новини про дідівщину, здирництво командирів, кілометрові багатомісячні черги на медкомісію, де військовим із втраченими кінцівками відмовляють у групі інвалідності, коли дебелі відгудовані “пікселі” чергового українця кладуть на вулиці зубами об асфальт та тягнуть у військкомат, а за цим із посмішкою через вікно кафе-ресторану спостерігають мажорні російськомовні біженці, знімають усе на телефон і викладають у мережі зі своїми їдкими коментарями…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності