Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Суд скасував штраф у 4 млн. грн, накладений на “Інтер” Фірташа-Медведчука

Напередодні придбання Медведчуком телеканалу “Інтер” у Фірташа, який є ув’язненим в Австрії, Окружний адміністративний суд Києва 26 червня 2019 року скасував рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафу на телеканал “Інтер” у зв’язку з висловлюваннями ведучих під час трансляції концерту до Дня Перемоги 9 травня 2018 року.001b9bc81dff64d5f12bc35c0183075d

Рішення суду 2 липня опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень України. Воно ще не набрало законної сили – у регулятора є 30 днів на його оскарження.

Ведучий концерту Андрій Доманський заявив в анонсі святкового концерту: “Сьогодні ми не можемо дозволити, щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили під час факельної ходи в нашій столиці, де кожен метр просякнутий кров’ю наших співвітчизників”.

11 липня 2018 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення за результатами позапланової перевірки ухвалила рішення оштрафувати телеканал “Інтер” на 4 млн грн “за розпалювання ворожнечі в ефірі”.

Суд самостійно проаналізував фрагмент трансляції та виніс рішення про неправомірність санкцій до телеканалу. Аргументація суддів зводиться до п’яти аспектів.

  1. Відсутні заклики і розпалювання ворожнечі стосовно конкретних людей, громад і груп, хоча фраза Доманського й містить “мову ворожнечі”.
  2. Відсутня пропаганда держави-агресора і дискредитація людей, які боролися проти нацистської та радянської окупації і за незалежність України.
  3. Висловлювання ведучих містили оціночні судження, за які ніхто не може бути притягнутий до відповідальності.
  4. Телеканал не несе відповідальності за слова осіб, які не є його штатними співробітниками. Доманський не працював на “Інтері”, його спеціально запросили для проведення концертів.
  5. Нацрада не має перешкоджати вільному висловленню поглядів. Суд вважає, що регулятор своїм рішенням щодо “Інтера” створює умови для поширення цензури і привласнення права на висвітлення історичних подій в Україні.

Скандал довкола трансляції концерту в травні 2018 року вилився в серію маніфестацій біля будівлі телеканалу. Представники “Національного корпусу” і “Національних дружин” блокували офіс “Інтера”, в адмінбудівлю телеканалу кинули “коктейль Молотова”.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності