Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Суд зобов’язав в/ч звільнити військового для догляду за дружино-інвалідом ІІІ групи

Суд зобов’язав військову частину звільнити військового, дружина якого є особою з інвалідністю ІІІ групи, про це повідомляє адвокат Роман Лихачов.

Волинський окружний адміністративний суд розглянув адміністративну справу № 140/5304/22 за позовом  до військової частини про визнання бездіяльності протиправною щодо не звільнення за пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» як військовослужбовця, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації у воєнний час, за сімейними обставинами у зв`язку з наявністю дружини із числа осіб з інвалідністю, зобов`язання прийняти рішення про звільнення позивача за пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» як військовослужбовця, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації у воєнний час, за сімейними обставинами у зв`язку з наявністю дружини із числа осіб з інвалідністю.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, Дубенським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки позивача було призвано до лав Збройних сил України згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 25.02.2022 №69/2022, на момент подання позову він проходить військову службу. Позивач звернувся до відповідача з рапортом та відповідним пакетом підтверджуючих документів про звільнення з військової служби за пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» від 25.03.1992 №2232-ХІІ (далі Закон №2232-ХІІ), оскільки його дружина має групу інвалідності та потребує постійної сторонньої допомоги, однак в усному порядку відповідач повідомив, що підстав для звільнення немає і тому рапорт не буде підписано та задоволено, при цьому не пояснюючи юридичних причин такої відмови.

Відповідач позовні вимоги не визнав, зазначивши, що відповідно до частини шостої статті 2 Закону №2232-ХІІ позивач проходить військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Підстави звільнення військовослужбовців з військової служби у запас або відставку зазначені у статті 26 вказаного Закону. Зважаючи на те, що в Україні діє правовий режим воєнного стану, перелік підстав, за якими звільняються з військової служби військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зазначений у п. 2 ч. статті 26 Закону №2232-ХІІ. Підпунктом «г» п. 2 ч. 4 статті 26 Закону №2232-ХІІ встановлено, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, під час воєнного стану, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу, звільняються з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини, зокрема, у зв`язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи II групи. Однак позивач відповідачу так і суду подав документи, які вказують на те, що його дружина є особою з інвалідністю III групи, а саме копію довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією. Інших документів, які вказують на те, що ОСОБА_2 є особою з інвалідністю І чи II групи, або вказують на інші передбачені Законом №2232-ХІІ підстави для звільнення військовослужбовців з військової служби позивачем не надано. 

Позиція суду

Відповідно до абз. 5 пп. «г» п. 2 ч. 4 статті 26 Закону №2232-ХІІ військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах: під час воєнного стану: через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), зокрема у зв`язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Системний аналіз абз. 5 пп. «г» п. 2 ч. 4 статті 26 Закону №2232-ХІІ дає підстави для висновку, що під час воєнного стану військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації звільняються за сімейними обставинами (якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу) за таких підстав: 1) в разі наявності дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю, незалежно від групи інвалідності. При цьому вказана норма не ставить звільнення з військової служби у залежність від наявності певної групи інвалідності, а передбачає таку можливість в силу того, що один із подружжя є інвалідом, без конкретизації якої саме групи є інвалідність; 2) та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

У зв’язку із наведеним суд дійшов висновку про наявність підстав для звільнення позивача з військової служби за пп. «г» п. 2 ч. 4 статті 26 Закону №2232-ХІІ, оскільки його дружина є особою з інвалідністю ІІІ групи.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності