Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Судам заборонять застосовувати Конституцію України…

Судам заборонять застосовувати Конституцію України замість законів, які видаються неконституційними, тобто суди не зможуть самостійно ігнорувати норми законів, навіть якщо вони є неконституційними. Адже це є зазіханням на юрисдикцію Конституційного Суду.

Проект «Про внесення змін до деяких законів України» (№10061) начебто покликаний забезпечити «верховенство права у захисті основних прав і свобод людини і громадянина».

Для цього пропонується внести до процесуальних кодексів дві принципові зміни. По-перше, заборонити суду самостійно звертатися до положень Конституції як норм прямої дії, якщо виявиться, що нормативний акт, який підлягає застосуванню, суперечить Основному Закону. В такому випадку слід зупинити провадження та звернутися до Верховного Суду. А той упродовж 60 днів має скликати Пленум та визначитися з необхідністю внесення подання до єдиного органу конституційної юрисдикції.

Також проект уточнює, що нововиявленою обставиною слід визнавати не лише встановлення неконституційності положення закону, а й тлумачення КС, якщо воно відмінне від того, яке застосували суди.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що раніше до ВР був унесений проект, який передбачає можливість реалізації права на перегляд справи після рішення КС. Адже нині процесуальні кодекси допускають це виключно у випадках, якщо рішення судів не буде виконане на момент проголошення вердикту КС.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності