Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Судді із Закарпаття світить до восьми років ув’язнення

Закарпатській судді Оксані Ремецькі загрожує до восьми років ув’язнення за рішення в інтересах рейдерів.

Оксана Ремецькі – голова Господарського суду Закарпатської області, проти якої порушено низку кримінальних проваджень. Суддя приймала рішення в інтересах осіб, що мають намір незаконно заволодіти земельною ділянкою, яка належить громаді села Мужієво, що на Закарпатті. judge-gavel-with-money-and-handcuf

Справа стосується підприємства «Закарпатполіметали». Десять років тому за сприяння судді Олега Васьковського група осіб домоглася рішення про банкрутство цього підприємства. Зараз, коли на ділянці збанкрутілого заводу працює новий інвестор, з яким громада села уклала угоду на оренду землі та який побудував фабрику, з’явилася нова судова справа про санацію (відновлення роботи) «Закарпатполіметалів», закріплена за підлеглою Олега Васьковського – суддею Оксаною Ремецькі. Зазначимо, що рішення про санацію з’явилося одночасно з появою виробничого об’єкта, а перше рішення санатора стосувалося земельної ділянки, на якій з’явився матеріальний актив – фабрика. Це свідчить про те, що судова справа сприятиме тій же групі осіб, які раніше довели підприємство до банкрутства, в отриманні у власність земельної ділянки.

Суддею Ремецькі зацікавилося Державне бюро розслідувань та розпочато досудове розслідування. На сьогодні проти Оксани Ремецькі відкрито провадження за винесення завідомо неправосудного рішення (ст. 375 ч. 1, ст. 357 ч.1 Кримінального кодексу України) у справі про санацію товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» та сприяння незаконному безкоштовному заволодінню майном (ст. 206-2 ч. 3. Кримінального кодексу України).

Логіка прийняття судових рішень Господарського суду Закарпатської області дивна. Спочатку суд визнав те, що підприємство «Закарпатполіметали» неліквідне і підлягає ліквідації, а через 10 років суддя Ремецькі приймає рішення про його відновлення попри те, що попередньо суд підтвердив повну недієздатність цього підприємства.

«Ухвала про ліквідацію «Закарпатполіметалів» й ухвала про його санацію – прямо суперечать одна одній, – пояснює юрист Микола Костюк. – Оксана Ремецькі прийняла рішення про відновлення роботи підприємства в ситуації, коли це не лише суперечить закону, правовим позиціям Верховного суду та здоровій логіці. Умовно рішення Ремецькі про санацію – це те ж саме, що відновлення мертвого суб’єкта, в якого нема ніяких шансів і можливостей «стати живим». Тому що для відновлення господарської діяльності підприємство повинне мати виробниче обладнання, майно, при відновленні якого та при додаткових фінансових вливаннях можна зробити так, щоб воно почало працювати. Варто наголосити, що ліквідація є заключною процедурою у справі про банкрутство, вихід з неї можливий лише через мирову угоду або після повного покриття вимог кредиторів, а законом не передбачено можливості переходу від процедури ліквідації до стадії санації. Натомість суд реанімує актив, у якого немає нічого».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще одна важлива деталь: до розгляду судової справи була застосована норма закону, яка діяла на момент її відкриття. А це означає, що у цій справі суддя зобов’язана керуватися Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», що діяв до 2013 року, оскільки справа про банкрутство «Закарпатполіметалів» була порушена ще у 2008 році. Однак у першій частині ухвали суддя Ремецькі посилається на відповідний закон, а в другій частині – на новий закон, що суперечить чинному законодавству і підтверджує неправосудність рішення судді у справі санації «Закарпатполіметалів».

«Ухвалюючи судові рішення Оксана Ремецькі маніпулює законом, до одних і тих же обставин вона застосовує різні редакції ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». В усіх випадках судові ухвали Оксани Ремецькі спрямовані в інтересах інвестора з невідомими бенефіціарами – компанії Cengart Financial Inc, котра згідно з британськими реєстрами була ліквідована у грудні 2014 року, та яка створила проміжну структуру Gofer. Це фіктивний інвестор, адже він без досвіду, обладнання та фахівців вирішує інвестувати у підприємство, якого фізично немає, що може обернутись екологічним лихом», – зазначив Микола Костюк.

Усе це – яскравий приклад провальної судової реформи. Закарпатський Господарський суд досі недоукомплектований – у повному підпорядкуванні голови суду Оксани Ремецькі зараз перебуває троє суддів. Аналізуючи ситуацію, законність та справедливість рішень цього суду можна поставити під сумнів. Така робота суду перешкоджає розвитку інвестицій в Україні, адже захист права власності є ключовим критерієм інвестиційного клімату в країні.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності