Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

СУДДІ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ КОЛЕГИ

Абсолютна більшість суддів міського суду вважає, що у справі Гасимова минулого тижня мала перемогти громада.
Про це згодом розповів голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк під час брифінгу, скликаного з приводу рішення судді Мелещенко на користь підприємця, депутата міської ради і керівника обласного управління екології Гасимова Ріяфета Садиг Огли. Ухвала судді Л. Мелещенко зобов’язує мера Віктора Анушкевичуса укласти додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки біля міського озера, таким чином продовжує оренду скандальному депутату міськради й узаконює подальшу забудову зеленої (рекреаційної) зони, проти чого виступає громада українського міста, інтереси якої депутат Гасимов мав би й захищати…

«Певний період часу мені не було соромно за рішення, які ми приймали. Зокрема, під час Революції гідності колектив суддів не прийняв жодного такого рішення, за яке мені би було соромно. Може, я виріс в цьому місті і для мене це важливо, але я відчуваю, що для мене це рішення має велике значення, тому я сьогодні прийшов на брифінг», – прокоментував голова міського суду.

Тарас Антоняк наголосив, що виражає не лише свою особисту думку: «Перед брифінгом ми зібралися з абсолютною більшістю суддів. Вони всі висловили свою думку – громадська позиція, однозначно».

А так прокоментував інтернетвиданню Фіртка ухвалу суду юрист Юридичної компанії «Спільна дія» Олексанжр Джус:
«Отже, суд зобов’язав міського голову укласти додатковий договір оренди земельної ділянки між фізичною особою як орендарем і Івано-Франківською міською радою в особі міського голови. Рідко коментую судові рішення не читаючи мотивувальної частини, але абсурд самого формулювання резолютивної частини рішення заслуговує на окремий коментар. Суд, фактично, своїм рішенням перетворив право територіальної громади у вигляді передачі земельних ділянок в оренду на обов’язок», – переконаний адвокат.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, Стаття 124 Земельного кодексу України передбачає передачу в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, тільки на підставі відповідного рішення шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

«Тобто, якщо земельне ділянка є у власності держави чи тер. громади (вона ж комунальна власність) то перед укладенням договору оренди має бути рішення відповідного органу про передачу в оренду земельної ділянки майбутньому потенційному орендарю. Це рішення є підставою для укладення договору оренди, – пояснює Олександр Джус. – Відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі» укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування – орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України. Таким чином, діючим законодавством можливість оренди земельної ділянки передбачено як право, а не як обов’язок особи. Отже, рішення виконавчого органу чи органу місцевого самоврядування про надання в оренду земельної ділянки та укладення договору оренди слід розцінювати як встановлений законом механізм для реалізації особою наданих прав щодо користування землею на умовах оренди».

Адвокат каже, що у 2004 році Верховний суд України Постановою Пленуму № 7 «роз’яснив суддям, які не розуміли норми цих статтей чи вдавали вид, що не розуміють, що суд не може вирішувати питання, віднесені до компетенції органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, зокрема про передачу земельних ділянок у постійне користування, оренду, укладення чи поновлення договору оренди земельної ділянки, зміну цільового призначення землі тощо».

«Але здається деякі «корифеї» цивілістики вирішили все ж таки встановити прецедент», – наголосив Олекснадр Джус.
Нагадаємо, судовим рішенням суддя Мелещенко задовольнила позовні вимоги Ріяфета Гасимова у повному обсязі та зобов’язала Віктора Анушкевичуса підписати додаткову угоду про продовження оренди земельної ділянки біля міського озера на три роки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомила керівник юридичного відділу міськвиконкому Надія Кедик, міський голова подаватиме апеляційну скаргу.

Підготував Дмитро Несміш

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності