Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Судів, що могли б розглядати справи з “держтаєницею” в Україні майже нема

Печерський райсуд Києва передав в апеляцію справу ексначальника ГУ СБУ в АР Крим Олега Кулініча для визначення підсудності за іншим судом.

Про це йдеться в ухвалі суду.

У підготовчому засіданні зʼясувалося, що захист планує клопотати про розгляд справи трійкою суддів.

У кримінальному провадженні за обвинуваченням Кулініча на стадії досудового розслідування брали участь 11 суддів Печерського суду. Відтак у суді відсутня можливість сформувати колегію з допуском до державної таємниці.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

(Цікаво, що нещодавно Верховний суд скерував кримінальне провадження за обвинуваченням ексголови Харкіського облуправління СБУ Романа Дудіна до Шевченківського райсуду Києва, бо, зʼясувалося, що в судах міста Харкова та Харківської області немає спецдозволу на ведення діяльності, повʼязаної з державною таємницею.

Орджонікідзевський районний суд Харкова, який раніше мав дозвіл на провадження діяльності повʼязаної з державною таємницею, та Харківський апеляційний суд через пошкодження апаратури для фіксації судового процесу внаслідок ракетних обстрілів та знищення систем захисту інформації у звʼязку з введенням воєнного стану також не мають умови для секретності розгляду кримінального провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю).

Крім того, провадження містить відомості, що становлять державну таємницю, з найвищим грифом секретності «цілком таємно». У Печерському суді Києва відсутній зал судових засідань, обладнаний для роботи з секретними матеріалами.

Суддя Олег Білоцерківець призначив підготовче судове засідання у закритому режимі, не допустивши пресу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За підсумками цього засідання Кулінічу продовжили запобіжний захід. Суддя Білоцерківець направив матеріали справи до Київського апеляційного суду для визначення підсудності.

Подання надійшло до Київського апеляційного суду 26 липня і наразі ще не розглянуте.

Нагадаємо, що Кулініча затримали 16 липня 2022 року.

Він колишній керівник Головного управління СБУ в АР Крим. Був призначений президентом Зеленським у жовтні 2020-го. 2 березня 2022 президент його звільнив. Цього ж дня зареєстровано кримінальне провадження, в якому Кулінічу згодом повідомлено підозру.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На момент затримання Кулініч обіймав посаду помічника голови СБУ Івана Баканова з особливо важливих доручень. Він служив в органах СБУ на оперативних та керівних посадах з травня 1994 року

Його обвинувачують у державній зраді, участі в злочинній організації, самовільному залишенні місця служби, викраденні зброї чи боєприпасів та незаконному поводженні зі зброєю.

За даними слідства, Кулініч співпрацював із російською ФСБ під псевдонімом «Котигорошко».

Його підривну діяльність нібито курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням російської спецслужби ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента України Андрій Клюєв».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кулінічу загрожує до 15 років позбавлення волі. Розслідування вели представники СБУ спільно з Державним бюро розслідувань.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності