Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

СУДИТИСЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ із “ГАЗПРОМОМ”, бо той знизив свій транзит Україною?! – ТЕРМІНОВО ЛІКАРЯ…

Вже у липні Україна планує подати позов проти російського “Газпрому”. Арбітражний розгляд стосуватиметься скорочення транзиту природного газу через територію України. До липня “Нафтогаз” не має права звертатися до суду з цього питання.

Про це заявив голова “Нафтогазу України” Юрій Вітренко на прес-конференції 21 червня. Він зазначив, що Росія прокачує менше, ніж прописано у контракті, що є порушенням угоди.

Він уточнив, що за умовами транзитного контракту на врегулювання спірних питань відводиться 45 днів. І цей термін спливає саме у липні.

Зазначимо, що “Газпром” у липні не використовуватиме додаткових потужностей українських газопроводів, про що повідомляє Bloomberg. Компанія не забронювала додаткових потужностей українських трубопроводів на наступний місяць. Це означає, що постачання російського газу в найближчі кілька тижнів буде обмежено, зазначає агентство.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Загалом є незрозумілим, як Україна під час війни може надавати найстратегічнішій компанії ворожої країни “Газпрому” для транзиту газу свою територію, адже зароблені “Газпромом” гроші, зрозуміло, що підуть на війну проти України. І це у той час, коли малесенька Литва заборонила РФ будь-які транзити своєю територією до Калінінградської області росії і навпаки з неї, за що Кремль уже пригрозив прибалтам за це війною…

І у разі виграшу справи за позовом на які виплати від “Газпрому” розраховує “Нафтогаз” під час війни?! Нагадаємо, що РФ вже заявила що жодних компенсацій і репарацій ніколи не платитиме Україні.

У наступному місяці (липні. – Ред.) цей термін спливає і якщо нічого не станеться і “Газпром” не змінить своєї позиції, це означає, що наступного місяця ми матимемо право звертатися до міжнародного арбітражу“, – заявив глава “Нафтогазу” .

Раніше “Нафтогаз” вже розпочав передарбітражну процедуру через недоплати російського “Газпрому” за контрактом на транзит газу. При цьому Вітренко вже пояснював, що невиконання “Газпромом” зобов’язань за контрактом означає порушення угоди про врегулювання, згідно з якою “Нафтогаз” відмовився від претензій на 12,2 млрд дол. у 2018 році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Якщо вони не виконують зобов’язання “качай або плати”, це означає, що вони порушують не лише контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто, це арбітраж не лише на суму недоплати, а й на 12,2 млрд дол. , Які ми відкликали з арбітражу”, – пояснював Вітренко.

Позов до “Газпрому” на $12 млрд був пов’язаний із компенсацією прибутку, який Україна недоотримала від транзиту газу. Тоді Україна перерахувала витрати на знецінення газотранспортної системи.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності