Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Султан-напівукраїнець, якого облаялив листі запорожці, вічливо писав Хмелю…

Дослідники переклали лист до гетьмана Богдана Хмельницького турецького султана Мегмеда ІV, того самого, якому згодом запорожці отамана Сірка на знаменитій картині українського художника Іллі Рєпіна пишуть сороміцького листа. Він зберігається у Кам’янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику.

“Це один з найунікальніших експонатів музею. Йому більше трьохсот років. В Україні більше таких не збереглося“, – каже директор установи Олександр Заремба.

Науковий співробітник історичного музею-заповідника Ігор Старенький пояснює: “Це султанський фірман, або, простіше кажучи, указ. Документ достатньо великого розміру – близько 1 метра 40 сантиметрів в довжину. Написаний він на папері. Зверху можна побачити султанську тугру – персональний знак правителя, щось на зразок сучасного підпису. Виконана тугра золотим письмом і належить султану Мехмеду ІV, роки правління якого припадають на 1648-1687 роки“.

До останнього часу ніхто не зміг прочитати, що зашифровано давньою османською вяззю. Колишня мова Османської імперії помітно відрізняється від сучасної турецької. Фахівців-тюркологів, знайти практично неможливо не лише в Україні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перекласти його вдалось історику Олександру Середі, який довгий час працює в Туреччині.

“Мехмед ІV – саме той султан, якому козаки пишуть листа запорожці на знаменитій картині Іллі Рєпіна. Тож ми також очікували, що можливо, там буде якась гнівна відповідь. Насправді, усе виявилося набагато цікавішим”, – каже продюсер стрічки “Скарби нації” Акім Галімов.

Султан звертається до “одного з найбільших володарів над народами християнського віросповідання, козацького гетьмана Богдана Хмельницького”.

Олександр Середа визначив дату написання цього листа – 1651 рік. Якраз напередодні битви під Берестечком.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“З офіційної історії ми знаємо, що баталію було програно полякам через те, що в останню мить кримський хан, який був союзником Хмельницького, залишив поле бою разом із військом. Хоч доказів цьому не було, версія добре “лягала” в радянську ідеологію, за якою кримські татари – зрадники та вічні вороги українців. Цей стереотип нав’язувався роками. Але у тексті султанського послання до Богдана Хмельницького йдеться про те, що він, султан Мехмед ІV, особисто просив кримського хана Іслама Гірея допомагати Хмельницькому у боротьбі проти Польщі. Навряд чи хан ослухався би свого правителя і залишив Богдана. Тож цей документ – справжня історична сенсація. Саме такі фірмани заново показують історію, сфальшовану свого часу“, – пояснює історик Олександр Середа.

Наприкінці листа міститься ще цікавіша інформація.

“У тексті йдеться про те, що Мехмед ІV розглядає Богдана Хмельницького як дуже близького приятеля, і шле йому в подарунок золототканний халат. На той час в Османській імперії це був найвищий прояв приятельських стосунків та найбільший подарунок від султана, на який можна було заслужити“, – пояснює суть документа Олександр Середа.

Мехмед ІV – султан Османської імперії, які був тісно пов’язаний з Україною. Він напівукраїнець. Його мати, Турхан Хатідже Султан, була українкою, з Поділля. До полону її звали Надією. У віці 12 років вона стала наложницею султана Ібрагіма І. Через 3 роки народила майбутнього султана Мехмеда ІV. Мати завжди зазначала його походження, нагадувала, що син походить з роду козаків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саме з Мехмедом ІV укладали союзи Богдан Хмельницький, а пізніше його син Юрій – проголошений князем України у складі Османської імперії. З ним домовлялися про протекцію Іван Виговський, Павло Тетеря, Іван Брюховецький. Це йому писали свого знаменитого листа запорожці на чолі з отаманом Іваном Сірком. Більш того, він був єдиним султаном, що побував в Україні – в 1672 році Мехмед ІV особисто очолив похід на Поділля.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності