Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Святий Петро Сагайдачний, – ПЦУ та УАПЦ канонізували гетьмана

Під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбулося чергове засідання Священного Синоду Православної Церкви України. На ньому прийняли рішення про канонізацію гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Про це повідомляється у церковному журналі ПЦУ №25.

На прохання протоієрея Олександра Трофимлюка, голови Синодальної Календарної комісії, встановлено для загальноцерковного шанування дня пам’яті святого благовірного гетьмана Петра (Конашевича-Сагайдачного) 20 квітня та внести його до Місяцеслова Православної Церкви України.

Святий благовірний гетьман Петро (Конашевич-Сагайдачний, 1622 р.) канонізований 25 травня 2011 року Архієрейським Собором Української Автокефальної Православної Церкви. Церковне прославлення святого на місцевому рівні відбулося 17 липня 2011 року в місті Самбір Львівської області.

 

Довідка:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Петро (Кононович) Конашевич-Сагайдачний (близько 1582, Кульчиці, тепер село Самбірського району Львівської області — 10 квітня (20 квітня) 1622, Київ) — український полководець та політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі. Організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Меценат православних братств та опікун братських шкіл. Канонізований УАПЦ та ПЦУ як святий в лику благовірний гетьман.

Нагадаємо, що у 2008 році був прославлений у лику святих Українською Православною Церквою Київського Патріархату останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський, який після 25 років проведених у тюрмі Соловецького монастиря помер там же у віці 110 років у 1803 році.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності