Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Світова економіка на роздоріжжі

Останні дані про ринок праці в несільськогосподарському секторі – в лютому було створено 295 тис. нових робочих місць, у той час як рівень безробіття знизився до 5,5% – повинні переконати інвесторів у тому, що економіка США перебуває в хорошому стані.

Однак статистика також викликає тривогу про можливе наближення першого підвищення Федеральним резервом (ФРС) процентної ставки. А як щодо глобальної економіки?

Є чотири аспекти, які змушують інвесторів залишатися дуже обережними. По-перше, спрямування політики центральних банків. ФРС, можливо, вже думає про підвищення ставки, але більша частина центральних банків продовжують її знижувати (недавно про це оголосили регулятори Індії та Польщі). Це, безумовно, не говорить про відновлення глобальної економіки.

По-друге, прибутковість облігацій. Сьогодні в єврозоні та Японії прибутковість по 10-річних облігаціях перебуває на рівні 0,38%; США мають найвищу прибутковість серед членів G7 (2,2%). Можна, звичайно, сказати, що відсотками по облігаціях маніпулюють центральні банки, хоча ФРС і Банк Англії зменшили або повністю відмовилися від кількісного пом’якшення вже кілька місяців тому.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Третім і четвертим фактором є ціни на сировину і Балтійський фрахтовий індекс (що відображає загальну кількість вантажних суден, відправлених протягом доби). Обидва показники знизилися в 2008-2009 рр. і недавно, причому Балтійський фрахтовий індекс різко обвалився (нещодавно він досяг 30-річного мінімуму), зазначає британський журнал The Economist.

Між цими двома індикаторами існує прямий зв’язок. Зрештою, сировина той продукт – громіздкий і не псуються – який компанії, як правило, перевозять морськими суднами. Крім того ці показники залежать від балансу попиту та пропозиції.

Ринок сировини функціонує з деякою затримкою – необхідний час для розробки нових нафтових родовищ або будівництва нових шахт – тому існує ризик, що ціни можуть впасти до того часу, коли продукція надійде на ринок.

Морське судноплавство працює з ще більшою затримкою, тому що судновласники реагують лише на більш високий попит на сировину. Нові замовлення на морські перевезення збільшилися більш ніж втричі в період між 2012 і 2013 роками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим часом, можливо, не варто у всьому звинувачувати пропозицію. Глава датської судноплавної групи Maersk Єссо Содерберг фіксує сповільнення глобальної торгівлі.

“Економіки Європи все ще дуже слабкі. Бразилія, Росія і Китай – на ці три країни ще недавно припадала значна частина зростання; сьогодні вони більше не мають колишньої динаміки. Єдиним яскравим променем залишаються США, але навіть економіка США далеко не у відмінному стані”, – зазначає Содерберг.

Варто також бути дуже обережним з інтерпретацією руху Балтійського фрахтового індексу; його занадто велика волатильність протягом тривалого періоду часу не дозволяє через нього точно прогнозувати майбутнє глобальної економіки.

У якихось ситуаціях падіння Балтійського фрахтового індексу можна вважати гарною новиною, зазначають деякі експерти. Однак обвал індексу рідко означає економічний бум. Іншим індикатором можна вважати корейський експорт, який в лютому впав на 3,3% порівняно з минулим роком (хоча тут могли зіграти сезонні фактори).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Головне питання в тому, чи зможе низька ціна на нафту і зниження процентної ставки стимулювати економічне зростання або обидва чинники є лише підтвердженням ослаблення. Для визначення більш точного діагнозу нам необхідна додаткова статистика, в даному випадку дані про ВВП I кварталу в економіках, що розвиваються, які з’являться в квітні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності