Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Світове виробництво сповільнюється – безпрецедентні зростання цін та зупинка торгівлі

Зростання світового виробництва сповільнюється, настрої бізнесу стрімко погіршилися на тлі рекордних затримок постачання, безпрецедентного зростання цін та зупинки торгівлі.

Про це повідомляє IHS Markit. У жовтні 2021 року зростання виробництва в обробній промисловості у світі сповільнилося до найслабшого на відповідний момент періоду відновлення після перших  обмежень в умовах пандемії, що стримується рекордними затримками постачання.

Це призвело до одного з найрізкіших підвищень цін за більш ніж двадцятирічну історію досліджень, констатують аналітики IHS Markit. У той час як ознаки пожвавлення виробництва в деяких частинах Азії подають надію на те, що ситуація з глобальними постачаннями може покращуватися, оптимізм виробників щодо наступного року знизився до річного мінімуму на тлі побоювань щодо вузьких місць в ланцюжках постачання, інфляції та майже повної зупинки світової торгівлі.

Ми аналізуємо останні дані PMI з 10 ключовими графіками на основі даних IHS Markit зібраних для JPMorgan, про що нижче в наших матеріалах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зростання світового виробництва на 16-місячному мінімумі

Зростання світового виробництва в обробній промисловості сповільнилося у жовтні до найнижчого рівня, зафіксованого з моменту запровадження початкової ізоляції від пандемії, яка почалася торік у липні.

Рисунок 1 – Зростання світового виробництва на 16-місячному мінімумі

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Індекс JPMorgan Manufacturing PMI Output Index, який вимірює щомісячні зміни виробництва, впав з 52,1 у вересні до 51,6, що сигналізує про подальше зниження темпів зростання світового виробництва у порівнянні з недавнім піком липня, коли індекс досяг 55,7 – найвищого рівня понад десятиліття.

Дефіцит виробництва

Хоча у жовтні зростання нових замовлень в обробній промисловості також знизилося до другого мінімуму за рік, уповільнення зростання виробництва було ще різкішим.

Рисунок 2 – Дефіцит виробництва у порівнянні з попитом на максимумі за 16 років

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

В результаті обсяг виробництва в обробній промисловості відставав від зростання нових замовлень найбільшою мірою, зафіксованої під час розширення з 2004 року, що призвело до ще одного значного збільшення незавершених робіт у всьому світі у жовтні 2021 року.

Рекордні обмеження пропозиції

Дефіцит виробництва може бути значною мірою пояснений поточними обмеженнями пропозиції, частково пов’язаними з робочою силою, але більшою мірою із сировиною. Терміни постачання постачальників збільшилися в усьому світі безпрецедентними темпами майже за чверть століття історії досліджень, при цьому темпи погіршення якості помітно прискорилися протягом місяця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рисунок 3 – Рекордні обмеження пропозиції

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Затримки з постачанням були пов’язані з низкою причин, починаючи від нестачі виробничих потужностей у постачальників й закінчуючи нестачею транспортних засобів та наявності контейнерів, а також перевантаженістю портів.

Затримки зосереджені на Північній Америці та Європі

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У жовтні в усіх країнах, охоплених дослідженнями IHS Markit, терміни виконання замовлень збільшилися, причому найвищий рівень затримок був зареєстрований у країнах, розташованих у Північній Америці та Європі.

Рисунок 4 – Затримки зосереджені в Північній Америці та Європі

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

В Азії було зареєстровано набагато менше затримок, хоча навіть в Азії середнє подовження термінів виконання замовлень було найбільшим з часу початку локдауну на початку 2020 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Майже рекордне зростання цін на сировину та в секторах виробництва

Наслідком кризи пропозиції, що триває, став черговий стрибок цін.

Рисунок 5 – Майже рекордне зростання цін на сировину

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Глобальний індекс виробничих цін PMI в обробній промисловості у жовтні 2021 року зріс до третього за величиною (поступаючись лише червню та липню 2008 року), вказуючи на те, що, за винятком стрибка цін на нафту влітку 2008 року, недавній ціновий тиск значно перевищив рівні, які спостерігалися упродовж 23-річної історії дослідження.

Рисунок 6 – Виробники єврозони спостерігають найрізкіше зростання витрат

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Усі країни повідомили про вищі виробничі витрати (водночас переважна більшість повідомила про значно вищі темпи інфляції), але найбільш різке зростання було відзначено в єврозоні, на чолі з Грецією, Австрією, Німеччиною та Нідерландами, за якими слідують Великобританія та США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рисунок 7 – Рекордна інфляція виробничих цін

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Відповідно вищі витрати призвели до вищих цін. У світовому масштабі рівень інфляції у жовтні був рекордно високим, при цьому нові рекорди були зафіксовані у США, Великій Британії та єврозоні. Темпи інфляції також помітно зросли у Японії, Китаї та Південно-Східній Азії.

Економічні тенденції

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Концентрація затримок постачання у Північній Америці та Європі означала, що у цих країнах також спостерігалося особливо слабке зростання виробництва у жовтні. 15-місячний мінімум був відзначений для зростання виробництва у США, тоді як у Єврозоні та Великій Британії були зафіксовані найслабші темпи зростання за 16 місяців та 8 місяців, відповідно.

Рисунок 8 – Різке уповільнення зростання виробництва у США та Європі

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Проте, в той час, як у США та Європі спостерігалося уповільнення темпів зростання, це була інша історія у Південно-Східній Азії, де виробництво відновилося через недавні обмеження, пов’язані з поширенням дельта-хвилі COVID-19.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Лідером зростання в Азії стала Індонезія, яка зафіксувала найбільш різке зростання виробництва за більш ніж 10 років історії дослідження, за нею слідує Індія, де зростання досягло семимісячного максимуму. У цих країнах наразі спостерігається зростання упродовж двох та чотирьох місяців поспіль, відповідно, після того, як зростання кількості інфікованих викликало виробничі втрати у попередні місяці.

Таїланд також повідомив про рекордний приріст виробництва, оскільки відновлення пришвидшилося протягом другого місяця. Тим часом як у В’єтнамі, так і Малайзії виробництво повернулося до зростання після кількох місяців падіння виробництва, пов’язаного з COVID-19.

Пожвавлення зростання в Південно-Східній Азії означало, що Азія, за винятком Японії, і Китаю загалом повідомили про найсильніше зростання виробництва з квітня. Після відставання від решти світу зі скороченням виробництва у серпні цей регіон нині демонструє вищі темпи зростання, ніж Європа та Північна Америка.

Рисунок  9 – Південно-Східна Азія відроджується після хвилі Дельта

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Однак, збої у виробництві, як і раніше, характерні для обробної промисловості в материковому Китаї, де обсяг виробництва знижується третій місяць поспіль. Але були й найкращі новини з Японії, яка приєдналася до загального відновлення Азії, повернувшись до зростання після вересневого спаду.

Рисунок 10 – Майбутні очікування падають у міру того, як торговельні потоки зупиняються

Джерело: JPMorgan, IHS Markit.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відродження виробництва у Південно-Східній Азії додає надії на те, що найближчими місяцями тиск на глобальні ланцюжки постачань ослабне, оскільки експорт із цих країн прямує на фабрики розташовані на заході. Однак стурбованість викликає те, що судноплавство, як і раніше, сильно завантажене, а недолік контейнерів і пропускної спроможності портів є особливими вузькими місцями. Ці вузькі місця були пов’язані з падінням зростання світового експорту до практично повного зупинки у жовтні, що свідчить про те, що світова торгівля зростає найповільнішими темпами із січня.

Таке поєднання зупинки торгівлі та постійних вузьких місць у поєднанні зі зростанням цін призвело до того, що у жовтні настрої виробників щодо прогнозів впали до найнижчого за рік, свідчивши, що виробники готуються до важких часів, принаймні у найближчій перспективі.

Нагадаємо, український бізнес у жовтні послабив позитивні оцінки щодо економічного стану своїх підприємств, про що свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА). У жовтні 2021 року ІОДА становив 51.4 у порівнянні з 53.1 у вересні.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності