Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

«Свобода» відхрестилась від О.Гаркота

Щойно у судовій залі прозвучав вирок екс-директорові департаменту містобудування та архітектури Олегові Гаркоту, як його вчорашні друзі та захисники з ВО «Свобода» одразу ж від нього відхрестилися.

Про це, зокрема, свідчить заява Івано-Франківської міської організації ВО «Свобода», оприлюднена 1 листопада на офіційному Інтернет-сайті обласної структури партії http://www.ivano-frankivsk.svoboda.org.ua.
«Нещодавно на одному із українських інтернет-сайтів, – зазначається у заяві, – укотре з’явилася публікація із провокативним заголовком «Чиновника-«свободівця», звільненого під заставу, посадили на 5,5 років за хабар». Зі змісту статті стає відомо, що йдеться про екс-керівника департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міськради Олега Гаркота. Але, вочевидь, журналісти не виявили бажання перевірити інформацію, перш ніж вдаватися до висновків. Називаючи Олега Гаркота «свободівцем», представники ЗМІ лише продемонстрували власну некомпетентність та небажання оперувати фактами.
Прес-служба Івано-Франківської міської організації ВО «Свобода» заявляє: Олег Гаркот не має жодного стосунку ані до обласного, ані до міського осередків націоналістичної організації та ніколи не був членом Всеукраїнського об’єднання «Свобода» (http://www.ivano-frankivsk.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/043732).
Воно, звісно, може так статися, що партійного квитка ВО «Свобода» у О.Гаркота немає і ніколи не було, та підстав звинувачувати журналістів у некомпетентності це «свободівцям» аж ніяк не дає. Адже, називаючи О.Гаркота «свободівцем», вони керувалися відомостями, оприлюдненими на… офіційному веб-ресурсі ВО «Свобода» www.svoboda.org.ua.
Зокрема, публікуючи ввечері 9 жовтня 2012 року (коли тодішнього директора департаменту архітектури та містобудування та його колег по «чаюванню» було затримано на забарі у 30 тисяч доларів) інформацію про вказану подію під назвою «Провокація влади. У Івано-Франківську влада розпочала арешти свободівців. Проти людей застосовано сльозогінний газ і кийки», автори публікації самі назвали О.Гаркота «свободівцем», зазначивши: «В Олега Гаркота стався серцевий напад, як поінформували його друзі, у нього штучний клапан. У кареті швидкої, якої довго не могли дочекатися, свободівця супроводжує правоохоронець» (виділення – ред.)
Отже, на момент затримання О.Гаркот таки був «свободівцем» або принаймні став ним після того, як його затримала «злочинна влада». Можна, звісно, припустити, що «свободівцем» автори матеріалу назвали корумпованого чиновника навмисно, щоб надати факту затримання хабарника ореол «провокації проти опозиції». Нагадаємо, в кінцевому підсумку до кримінальної відповідальності було притягнуто лише О.Гаркота. Решту учасників «чаювання» відпустили. То яка ж тут провокація проти партії, якщо затримано було людину, яка не має до партії «жодного стосунку». Інша справа, якщо він член «Свободи». Десь на користь цієї версії говорить також і назва матеріалу, де йдеться про «арешти свободівців», а не «свободівця». Разом з тим, третій учасник події – Володимир Балагура вже точно не може бути членом «Свободи» хоча б тому, що у міськраді представляє фракцію «Наша Україна». Як би там не було, а назвавши на своєму офіційному ресурсі чиновника-хабарника «свободівцем», члени партії фактично публічно визнали його таким. Тому нема чого їм нарікати на компетентність журналістів.
Чи варто говорити, що пізніше, коли чиновник-хабарник визнав свою вину, адміністратори сайту, вочевидь, за вказівкою керівництва партії поспішили «зачистити» компрометуючу інформації, подавши вказаний абзац у редакції: «В Олега Гаркота стався серцевий напад, як поінформували його друзі, у нього штучний клапан. У кареті швидкої, якої довго не могли дочекатися, чоловіка супроводжує правоохоронець» (виділено – ред.). Саме цей варіант тексту і висить сьогодні на сайті за адресою http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/033423/
Та, на щастя, журналісти, знаючи мінливу вдачу хлопців з трипальцевої партії, зробили скріншот первинного варіанту статті. Подаємо його тут. Зрештою, після зробленої у тексті заміни стало незрозумілим, в чому ж тоді полягала провокація проти ВО «Свобода», якщо в її результаті за грати сяде чоловік, який «не має жодного стосунку ані до обласного, ані до міського осередків націоналістичної організації та ніколи не був членом Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Навіть не сумніваємось, що ця стаття викличе море звинувачень у «нових провокаціях проти націоналістів», «виконанні замовлення злочинної влади» та безлічі інших неподобств. Мовляв, і скріншот ми підробили, і членів партії навмисне оббріхуємо… На все це хочеться сказати одне: панове, ви можете обдурити кого завгодно, проте себе не обдурите. Не варто відхрещуватись від тих, кого приручили, адже ви відповідальні за них…

Ярема Ясінський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності