Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

“Свободі” слід задуматися про заміну лідера за результатами виборів у Галичині, – Боднар

Стали відомі попередні результати місцевих виборів в Україні. І якщо їх результати в цілому виявилися прогнозованими і мало кого дивують, то волевиявлення мешканців трьох областей Галичини,  де на момент закінчення голосування була зафіксована найбільша явка виборців, хтось завдяки їм попадає, а хто і пролітає повз місцеві ради, виявилося доволі цікавим:

ЛЬВІВЩИНА

Так на Львівщині – батьківщині партії ВО “Свобода” і її лідерів Олега Тягнибока та Руслана Кошулинського ці, тепер уже й справді, “горе-націоналісти” спромоглися набрати до обласної ради близько 6%.

Так само вкотре пролетів попри крісло міського голови  колишній віце-спікер ВР Руслан Кошулинський зі своїми 9,5%. І це при 38% начебто “остогидлого” львів’янам за 4 терміни мерства Андрія Садового та 28% чужого місту Олега Синютки (уродженець Тернопілля, який перебрався до Львова з Івано-Франківська, – ред.). Відтак, саме вони потраплять до другого туру виборів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще менше голосів, згідно екзит-полів, набрала сама партія ВО “Свобода” до Львівської міської ради, поступившись еху “Голосу” її колишнього лідера Вакарчука:

“Європейська Солідарність” – 30,74%,
“Самопоміч” – 24,12%,
“Голос” – 9,78%,
“Свобода” – 7,52%,
“Варта” – 5,06%,
“Слуга народу” – 4,74%,
“Українська Галицька партія” – 4,65%…

За попередніми результатами місцевих виборів, до Львівської облради потрапляють шість партій. Ще декілька партій опинилися на межі прохідного бар’єру. Про це повідомили у Львівській обласній ТВК та в штабах політичних партій.

За даними опрацювання понад 87% протоколів з результатами голосування на виборах до Львівської облради, найбільше голосів отримує партія «Європейська солідарність» (30,6%). Другу позицію посіла «Слуга народу» (9,6%), третю «Самопоміч» (8,6%).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До обласної ради проходять також «Батьківщина» (7,5%), «Голос» (6,6%) і ВО «Свобода» (6%).

На межі прохідного бар’єру опинилися партії НРУ (5,7%), УГП (5,6%) та «За майбутнє» (5,2%), а також «Громадянська позиція» (4,8%).

ПРИКАРПАТТЯ

А ось у сусідньому Івано-Франківську свободівці втретє поспіль здобувають більшість у міській раді – сьогодні близько 66%, вдруге матимуть свого мера Руслана Марцінківа із фантастичним результатом майже 87% та, ймовірно, втретє поспіль й Олександра Сича головою обласної ради, адже:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з даними місцевого екзит-полу, до Івано-Франківської обласної ради проходять 6 партій.

Представництво в Івано-Франківській облраді вибороли такі партії:

  • “Європейська солідарність” – 15,52%
  • “Свобода” – 23,45%
  • “Слуга народу” – 12,37%
  • “Батьківщина” – 13,67%
  • “За майбутнє” – 17,75%
  • “Платформа громад” – 5,6%

Решта партій не подолали 5%-вий бар’єр.

ТЕРНОПІЛЛЯ

А у Тернополі втретє поспіль міським головою 73% голосів виборців, які проголосували, обрано колишнього податківця Сергія Надала, який також зумів із собою провести до міської ради свободівську більшість.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так до Тернопільської міської ради, відповідно до результатів екзит-полу бар’єр у 5% долають чотири партії з 19-ти: ВО “Свобода” (43,7%), “Європейська Солідарність” (22,44%),”Слуга Народу” (5,73%), “Порядок. Відповідальність. Справедливість” (5,24%), “Сила Людей” (4,99%).

До обласної ради на Тернопіллі ВО “Свобода” ділить друге місце по голосах із партією “За майбутнє” – близько 15%, при 20% у лідера – ЄС. Також в облраду потрапляють “Слуга народу” – 8%, “Батьківщина” – 7% і партія “Довіра” – 6%.

***

Як коментує такі результати екзит-полів і попередніх підрахунків голосів політичний аналітик і активіст Тарас Боднар: “Вибори в Галичині, а саме трьох базових для націоналістів областях України, вкотре показали вкрай малу довіру до ВО “Свобода” на Львівщині, де ця партія народилася, й звідки походять (проживають) її перші особи: Тягнибок, Кошулинський, Фаріон. Такі відсотки “Свобода” колись набирала навіть на Сході та Півдні. Водночас ці ж вибори вкотре показують не аби-яку підтримку ВО “Свободи” на Тернопіллі і Прикарпатті. І це свідчить не про те, що у Львові менше націоналістів, а те, що окрім гучних політичних лозунгів виборець хоче бачити й конкретні діла. Був час, коли ВО “Свобода” теж “рулила” у Львівській міській та обласній радах… А далі виборці зробили свої висновки. І ми сьогодні бачимо, які саме“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому щоб ВО “Свобода” в майбутньому не перетворилася на якусь регіональну федеральну партію, а результати учорашніх виборів показують, що партії і їх власники намагаються федералізувати під себе якісь міста, райони, області і навіть регіони, націоналістам слід серйозно задуматися на майбутньому З’їзді партії, коли він там буде, а чи не пора їм поміняти лідера, чиї заїжджені, як ванільна платівка промови, за 16 років вивчила на пам’ять чи не вся Україна, як прихильники, так і опоненти?” – риторично запитує аналітик, який колись мав можливість із середини пізнати устрій партії.

Погляньте, Олександр Сич – головний ідеолог партії, водночас показав себе відмінним політиком і дипломатом: був віце-прем’єром, де за короткий час гарно себе проявив, сьогодні втретє поспіль може посісти пост голови Івано-Франківської облради. Чим не альтернатива? А Надал чи Марцінків? Молоді, харизматичні, політики і водночас антикризові менеджери й господарники – це доводять відсотки голосів за них, теж вміють говорити, у них взаємна любов із медіа, і, головне, обоє не прогнулися під Президента під час його карантинного зонування і обмежень… Та, ось тільки, чи комусь із них потрібні ці лавра?” – знову, уже не риторично, запитує Тарас Боднар і посміхаючись пояснює – “Адже, як показує практика, Андрію Садовому теж довелося обирати між лаврами у партії і Львовом. Сьогодні ми з вами бачимо його вибір і вибір Львів’ян“.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності