Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Ситника звільнити і порушити проти нього справу…, – постанова суду

Окружний адмінсуд Києва (ОАСК) ухвалив відсторонити від посади директора НАБУ Артема Ситника. Він дав вказівку Мін’юсту викреслити Ситника з реєстрів як керівника. А також постановив порушити проти нього кримінальну справу і призначити нового в.о. директора НАБУ.

Про це йдеться в рішенні суду від 26 жовтня.

Суд прийняв таке рішення за клопотанням раніше звільненого керівника підрозділу детективів НАБУ Олександра Кареєва. Його рішенням ОАСК в цей же день поновили на посаді, визнавши розпорядження Ситника про звільнення незаконним.

А також за клопотанням Кареєва видали окреме рішення, в якому визначили: щоб уникнути подальших правопорушень з боку директора НАБУ необхідно виконати рішення Конституційного суду від 28 серпня 2020 року, який визнав указ Порошенко про призначення Ситника незаконним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Суд серед іншого постановив:

направити в ДБР вказівку відкрити кримінальну справу за невиконання рішення КС Ситником (стаття 382) і за спробу незаконного захоплення влади (стаття 109), а також незаконне присвоєння владних повноважень (стаття 353).

направити заступникам Ситника вказівку “вжити відповідних заходів реагування” через невиконання рішення КС (тобто, треба думати, вирішити – хто з них буде в.о. глави НАБУ замість Ситника – Ред.),

зажадати від Кабміну виділити міністра для координації діяльності НАБУ, вказівку послати в Радбез,

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

дати вказівку Мін’юсту викреслити Ситника з Єдиного реєстру як керівника НАБУ

всі перераховані органи повинні повідомити ОАСК протягом місяця після отримання цього рішення про вжиті заходи щодо його виконання.
У мотивувальній частині рішення зазначається, що в листопаді 2019 року проти Олександра Кареева почали службове розслідування. Воно було пов’язане з одним з кримінальних проваджень, які вів детектив. У травні наказом Ситника Кареева звільнили з НАБУ.

Окружний адмінсуд визнав незаконним і саме службове розслідування, і два накази Ситника – про дисциплінарне стягнення детектива і його звільнення. А потім, як бачимо, окремим рішенням “пройшовся” і по самому директору НАБУ.

Спроби скинути Ситника. Передісторія:
Нагадаємо, раніше Конституційний суд України прийняв рішення, що шеф НАБУ призначений незаконно – відповідний указ Порошенка був анульований.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При цьому КС не став скасовувати всі рішення директора Бюро, які той видав. Але, за логікою вердикту суду, подальші дії Ситника на посади, по суті, є незаконними.

Однак директор НАБУ йти відмовився.

Формально директор заявляв, що скасований указ Порошенка – це акт одноразовий, який і так уже перестав діяти, як тільки Ситник отримав посаду. Тому, мовляв, рішення Конституційного суду нічого не вирішує.

Фактично ж йшлося про те, що Артем Ситник відчував за собою підтримку західних посольств і відверто нехтував рішенням суду. І, по суті, Банковій, без якої Конституційний суд навряд чи б атакував директора НАБУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тобто у Зеленського таким чином ще на один крок наблизилися до своєї мети – поставити під контроль антикорупційні органи, опіками Заходом (раніше пішов у відставку глава САП Назар Холодницький). При цьому в КС слухається ще одна справа – про відповідність закону про НАБУ української Конституції.

Після рішення суду у Зеленського загострилися відносини з антикорупційними активістами і західними структурами. Завис транш від МВФ, а на початку жовтня Фонд зажадав залишити Ситника на посаді.

Потім Володимир Зеленський з’їздив до Брюсселя і Лондон. І після повернення риторика Офісу президента стала іншою – в “кулуарах” партії влади з’явилися тези, що Ситник повинен продовжувати роботу. І, більш того, говорилося: НАБУ потрібно надати нових повноважень.

Тобто, в Євросоюзі і Британії з Президентом провели серйозну роз’яснювальну роботу по Ситнику?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності