Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

“СЮРПРИЗИ”, що чекають українців у листопаді

В останній місяць осені на українців чекають важливі зміни. Набувають чинності норми закону про оподаткування первинної нерухомості під час продажу. Також збільшиться вартість оформлення термінових документів.

Уряд обіцяє допомогу евакуйованим громадянам і тим, хто проживає на деокупованих територіях. Крім того, у країні, ймовірно, продовжать дію воєнного стану. Про всі нововведення місяця розповідаємо детально.

Продовження воєнного стану в Україні

21 листопада закінчується термін дії воєнного стану в Україні. Він був запроваджений після повномасштабного вторгнення росії 24 лютого і кілька разів продовжувався через безперервну агресію з боку рф. Ймовірно, Верховна Рада проголосує за продовження воєнного стану і після 21 листопада.

На цей період обмежуються деякі конституційні права, зокрема заборонено проведення виборів, референдумів і масових заходів. Також воєнний стан передбачає проведення мобілізації населення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Станом на 1 листопада додаткових мобілізаційних заходів в Україні не проводять. Однак, за словами керівника центру комплектування Києва полковника Юрія Максиміва, отримати повістку може кожен чоловік від 18 до 60 років в Україні, і треба бути до цього готовим.

Мобілізувати додаткові ресурси для ЗСУ можуть у зв’язку зі збільшенням сил противника після проведення мобілізації на росії. За словами командування Сухопутних військ України, все залежатиме від ситуації на фронті. Водночас у нашій країні мобілізованих навчають відповідно до закону – щонайменше місяць на загальну підготовку і додатково від кількох тижнів до кількох місяців для отримання спецнавичок.

Тарифи залишаються незмінними

На період дії воєнного стану в Україні тарифи на газ, опалення та гарячу воду залишаються незмінними. Також Кабмін ухвалив Постанову, згідно з якою змінювати вартість електроенергії для населення не будуть до кінця опалювального сезону – 31 березня 2023 року.

Таким чином, поточний фіксований тариф на е/е для індивідуальних побутових споживачів – 1,44 грн/кВт-год за умови використання до 250 кВт-год на місяць і 1,68 грн/кВт-год, якщо споживається понад 250 кВт-год на місяць. Тариф на газ встановлено на рівні 7,96 грн за кубометр, без вартості за транспортування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зростання цін на термінові документи

З 1 листопада в країні підвищується вартість оформлення термінових документів. Оформити паспорт громадянина України протягом 10 днів коштуватиме 496 грн. Паспорт для виїзду за кордон при терміновому оформленні за 3 або 7 днів обійдеться в 992 грн.

Проїзний документ біженця становитиме 452 грн, а оформлення та обмін посвідчення біженця вдруге – 336 грн.

Оформлення та обмін посвідки на тимчасове проживання – 452 грн, а оформлення та обмін карти мігранта – 399 грн.

Матеріальна допомога евакуйованим

З 1 листопада в Україні починає діяти Постанова уряду про виділення на спецрахунок матеріальної допомоги евакуйованим громадянам, а також тим, хто проживає на деокупованих територіях.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Надання грошової та гуманітарної допомоги евакуйованим українцям і жителям звільнених територій відбуватиметься за рахунок коштів, які надходять на гуманітарний рахунок Мінреінтеграції, відкритий у Національному банку», – повідомлення прес-служби Мінінтеграції.

Передбачається, що кошти на спецрахунок надходитимуть від донорів України. Гуманітарна допомога передбачає закупівлю ліків, одягу, продуктів харчування, проведення евакуації та розміщення евакуйованих.

Отримати разову матеріальну допомогу від держави можна буде в розмірі 3000 грн на кожну дитину та інваліда в сім’ї, а також 2000 грн – на кожного дорослого. Мінреінтеграції також розробило алгоритм подачі документів і виділення коштів постраждалим українцям:

Податки на первинний ринок нерухомості

З 1 листопада в Україні набувають чинності норми закону про оподаткування угод із нерухомістю під час первинного продажу. Зокрема, ці норми означають введення податку на додану вартість за касовим методом для забудовників. Також, для приватних продавців/інвесторів запроваджується податок на доходи фізосіб у розмірі 18% від різниці між ціною купівлі нерухомості та ціною її продажу під час первинної угоди.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Експерти прогнозують, що такі нововведення позначаться на вартості квадратного метра комерційної житлової нерухомості. Адже і девелопери, і приватні особи захочуть покрити «збитки» після введення нових податків.

Електронні рецепти на особливі ліки

З метою контролю обігу в Україні психотропних і наркотичних ліків запроваджують електронний рецепт на їхнє придбання. Такі рецепти може виписувати лікар під час особистої консультації пацієнта, термін їхньої дії становитиме 10 днів.

Щоб купити ліки з психотропними та наркотичними речовинами, пацієнту необхідно пред’явити в аптеці унікальний номер і код погашення з смс-повідомлення.

Вихідні та свята у листопаді

У листопаді в Україні 22 робочих і 8 неробочих днів. Також цього місяця буде кілька важливих національних, професійних і релігійних свят:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

3 листопада – День ракетних військ і артилерії України, День інженерних військ України;

6 листопада – День Визволення Києва;

9 листопада – День української писемності та мови; Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму;

21 листопада – День Гідності та Свободи і День Архистратига Михаїла;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

26 листопада – День пам’яті жертв голодомору в Україні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності