Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Тактична ядерна зброя рф у Білорусі: що замислили у РФ.

Днями міністри оборони росії та Білорусі підписали документи про порядок утримання нестратегічної ЯЗ на білоруській території. При цьому Олександр Лукашенко заявив, що ядерну зброю нібито вже почали переміщати з росії до Білорусі.

Варто зауважити, що перші заяви про розміщення ядерної тактичної зброї були ще в березні. 25 березня в інтервʼю телеканалу “Россия-24” російський диктатор Путін заявив, що Росія має наміри розмістити тактичну ядерну зброю у Білорусі.

За словами Путіна, Олександр Лукашенко уже довгий час просив його розмістити тактичну ядерну зброю в країні. Нагадаю, Лукашенко ще в серпні 2022 року говорив про завершення переобладнання літаків Білорусі для несення ядерної зброї.

Згідно домовленостей, до 1 липня мало би завершитися будівництво в Білорусі сховища для тактичної ядерної зброї. Крім того, Білорусі буде передано ракетний комплекс “Іскандер”, який може використовувати цю зброю, та літаки, які можуть нести ядерні ракети.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Примітно, що Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а лише розміщує її території цієї країни.

Варто зазначити, що заява російського диктатора пролунала незабаром після переговорів з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, на яких наголошувалося, зокрема, на недопустимості розповсюдження ядерної зброї.

Китайська народна республіка розглядає Мінськ у зоні свого політичного впливу і не випадково, що реакція Китаю була досить жорстка. Це стосувалося як до самої риторики, так і до планів російської федерації щодо розміщення тактичної ядерної зброї на території республіки Білорусь.

Після цього були дві зустрічі міністра оборони КНР зі своїми російськими колегами і питання розміщення ядерної зброї на території РБ зникло з інформаційного поля.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Показові нещодавні заяви КНР про те, що вона відмовляється від участі в проєкті будівництва газогону “Сила Сибіру-2”. Крім того, варто й згадати що залізничне сполучення, яке буде з’єднувати Китай з країнами Європи – буде проходити повз території російської федерації. Тому підписання ядерного договору між Росією і Білоруссю варторозглядати, як своєрідну відповідь РФ Китайській народній республіці.

Примітно, що у США вже заявили, що після підписання відповідної угоди між РФ та РБ не змінюватимуть порядок роботи своїх стратегічних ядерних сил. Та й не бачать загрози її застосування Росією.

Своєю чергою у НАТО заявили, що  уважно стежимо за ситуацією. Але наразі не помітили жодних змін у ядерній позиції Росії, які б змусили їх скоригувати  власну.

Мало того, є вже заява заступника міністра закордонних справ російської Федерації, що його країна не збирається жодним чином застосовувати ядерну тактичну зброю. Це показово.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мовиться про те, що підписання угоди є поверненням Росії до улюбленої тактики російського диктатора- ядерного шантажу. Це гра на підвищення ставок у протистоянні із Заходом.

У МЗС Німеччини подібні кроки РФ назвали “подальшою спробою ядерного залякування”. Крім того, такий крок є порушенням зобов’язань Білорусі бути вільною від ядерної зброї.

Спеціально для Центру громадської аналітики “Вежа”.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності