Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Там, де народився опришок-мольфар, нині стоїть хрест

Олекса Довбуш – легендарний національний герой, чия біографія й досі лишається найменш дослідженною, адже більша половина відомостей про нього, що дійшла до нас сьогодні є  легендами.

Найімовірніше, що народився Довбуш у 1700 році в урочищі Камінник у селищі Печеніжині. Тому 30 років тому з ініціативи академіка Володимира Грабовецького, який присвятив дослідженню ватажка опришків левову частину своїх наукових робіт, на місці, де стояла хата Довбушів, було встановлено пам’ятний знак, ще раніше тут стояв хрест, але в 60-х роках минулого століття радянська влада його ліквідувала.

Тепер же з ініціативи Печеніжинського музею Олекси Довбуша тут встановлено новий хрест, який водночас символізує пам’ять про Довбуша, а за всіма полеглими борцями за волю України.hr1-817x410

За полеглими відправили панахиду. А юні читачі “Дитячої бібліотеки ім. В. Грабовецького” поклали до підніжжя хреста камінці пам’яті, повідомляють в Печеніжинській ОТГ.

Цікаво, що згідно переказів Олекса Довбуш вважається опришком-мольфаром, який знався на чарах, а нинішні карпатські мольфарі піддаються засудженню усіма церковними конфесіями, як відьмаки…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготував Остап Сливка

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності