Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Танковий бліцкриг Росії не вдасться, – Бутусов

Відомий блогер, експерт і крититик сучасної влади Юрій Бутусов переконаний що в Україні “танковий бліцкриг” Росії не вдасться, і ось чому (дивіться схему внизу статті):

Популярний наратив, яким подекуди залякують соцмережі, що “російські танки можуть за дві години доїхати до Києва”. А давайте розберемося, чи можливі в принципі такі прогулянки на танках Україною 2022 року? Скільки буде ворогів та чим їх зустрінуть?

Згідно з довідником Military balance, чисельність танків у Росії становить не менше 3300. Ця цифра цілком об’єктивна, можливо, навіть дещо завищена, але загалом збігається зі штатною структурою російських танкових частин. Також на складах в РФ зберігаються тисячі танків, але все це не можна кинути в бій – вони вимагають заводського ремонту, комплектуючих, підготовки екіпажів, тобто тривалого часу введення в експлуатацію, і ця техніка – застаріла без сучасного зв’язку систем управління, тепловізійних прицілів .

У ході масштабних бойових дій основну роль у росіян гратимуть танки нових типів, які пройшли програму модернізації та якими оснащуються найбільш боєздатні частини постійної готовності наземних сил ЗС РФ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У рамках виконання десятирічної державної програми розвитку озброєнь у 2010-2020 роках Росія поставила на озброєння армії танки нових типів – тобто із сучасними тепловізійними прицілами та електронними системами управління вогнем, з посиленим захистом, новими типами снарядів та новими гарматами. Це модифікації Т-72Б3, Т-72Б3М зразка 2016, Т-80БВМ, Т-90М Прорив (це найбільш досконалий російський танк на озброєнні).

Російський блогер Altyn73 провів підрахунок публікацій про постачання нових типів танків до ЗС РФ станом на 2020 рік, які підтверджуються публікаціями у ЗМІ:

– Більше 600 Т-72Б3;

– понад 300 Т-72Б3М зразка 2016 року, модернізованої за наслідками війни в Україні;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Понад 60 Т-80БВМ.

Також у 2021 році Міноборони РФ заявило про постачання ще 240 сучасних танків, але ця заява поки що не підтверджена відкритими джерелами у повному обсязі. Згідно з повідомленнями у ЗМІ можна відзначити постачання не менше 150 нових танків у 2021-му. А ось, наприклад, росіяни заявили про прийняття на озброєння 20 танків Т-14 Армата, однак жодних даних про реальне постачання до військ немає, хоча проект “Армата” максимально рекламується.

Не всі свої танки Росія зможе направити проти України у разі рішення про наступ. Росія посилює угруповання на Заході, на Далекому Сході, на Кавказі, звідки не можна перекинути сили в Україну. Не всі російські частини та з’єднання є частинами постійної готовності.

ФОТО – навчання російських танкістів Південного військового округу щодо швидкого залишення танка. Через “мангал” проти Джавеліна на вежі ми бачимо, що першим з танка вискочив механік-водій, навідник танка спізнюється, виповзаючи з-під “мангалу” і тільки стрибає, а ось командир застряг, затиснутий між “мангалом” і кулеметом, шансів швидко врятуватись у нього мало. Дуже символічне фото, яке показує сумне майбутнє російських танкових військ у разі вторгнення в Україну.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для боротьби з російськими танками Україна може застосовувати багато не сучасних, але все ще дієвих типів озброєнь.

Насамперед – це сотні наших танків Т-64 БВ та БМ, Т-72, ​​Т-80, сотні протитанкових комплексів радянського виробництва “Фагот” та “Конкурс”, гранатомети РПГ-7, одноразові гранатомети типу РПГ-26 та інші види озброєнь . Всі ці кошти можуть бити російські танки, як свідчить перебіг бойових дій.

Проте українська армія має всі можливості побудувати багатошарову протитанкову оборону із застосуванням найсучасніших видів озброєнь. Таку оборону, коли по російській бронетехніці завдаватимуться високоточні удари з усіх боків.

А це насамперед протитанкові ракетні комплекси 2-го покоління типу “Стугна” та “Корсар”. ЗСУ за 8 років отримали близько 8 тисяч таких керованих ракет, які показують високу надійність у ході бойового застосування на фронті (у США також на озброєнні знаходяться комплекси 2-го покоління).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також, згідно з офіційними даними США, Україні безоплатно передано 77 пускових установок та 540 ракет протитанкового ракетного комплексу 3-го покоління Джавелін.

Великобританія надала Україні щонайменше 1200 протитанкових гранатометів 3-го покоління NLAW (а можливо вже до 2000).

Україна закупила у Туреччині керовані бомби для Байрактарів, які можуть знищувати або виводити танки з ладу.

Також наші бойові гелікоптери оснащені невеликою кількістю керованих ракет “Бар’єр”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так, Росія має спільну перевагу в силах, але Україна має чим зустріти ворога і не допустити російського бліцкригу.

Джавеліни та NLAW вражають танки в дах вежі, зверху, і це вже змусило росіян обладнати дахи своїх танків металевими ґратами, які зазвичай називають “мангалом”.

На напрямах ударів російських танкістів очікується висока щільність застосування протитанкових коштів. Якщо ми вчасно розгорнемо оборону на напрямках ймовірних головних ударів супротивника, то жодних шансів у росіян швидко вибити українську армію з Донбасу чи Харкова немає. На Путіна чекає важка затяжна війна з величезними втратами. І під час цієї війни наша промисловість і НАТО продовжуватимуть постачання боєприпасів.

Для України зараз важливо отримати у наших союзників додаткові партії Джавелінов та NLAW, збільшити кількість пускових установок для “Стугни” та “Корсара”, причому оснащувати комплекси тепловізійними прицілами для стрільби будь-якої доби, а також закуповувати керовані ракети з осколково-фугасними бойовими частинами. для поразки піхоти супротивника. Це те, що можна зробити швидко. Безумовно, необхідно розробити нарешті сучасну програму розвитку озброєнь, щоб ми розпочали закупівлю або виробництво танків з 120 мм гарматами під боєприпаси стандарту НАТО, з сучасними приладами спостереження та управління вогнем. Але все це, як і багато іншого, потребує комплексного розвитку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності