Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Термін ув’язнення за п’янство за кермом збільшать, але ефективність дуже сумнівна

У МВС стурбовані тим, що кількість ДТП з п’яними водіями останнім часом збільшилася і підтримують посилення покарання, тому в Україні збираються посилити покарання за водіння автомобіля напідпитку.

За останні два роки в Україні було багато гучних ДТП, в яких постраждали люди. Однак винуватці хоча і були засуджені за свої злочини – можуть все одно уникнути суворого покарання і вийти, відсидівши половину терміну. Як повідомляється на порталі Auto.bigmir, після кількох серйозних аварій на дорогах з’явилися КАФ, а поліцейські знову стали користуватися комплексами TruCam, були внесені зміни в закони й швидкість у населених пунктах знизили до 50 км/год.

Слід визнати, як доводить практика, п’янство за кермом можуть собі дозволити тільки високі чиновники та дуже заможні люди, бо тоді воно для них минає в основному безкарно, а на покарання може розраховувати тільки звичайний смертний. Згадаймо останній випадок із в драбадан п’яним заступником міністра, якого зупинили поліцейські. Тільки через тиждень, коли відео затримання і його погроз правоохоронцям показали по головних центральних телеканалах країни, де перегаром від чиновника тхнуло навіть через телевізор, прем’єр Шмигаль був змушений скликати термінові збори і звільнити нагло зарвавшогося високопосадовця.

Але цей випадок із замміністра можна назвати одиничним прецедентом, коли чиновника такого рівня звільняють, а скільки таких і їхніх чад досі гасають безкарно дорогами України?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але й ці заходи не сильно допомогли. Серйозні ДТП зі смертельним результатом у 2020 році забрали життя багатьох українців – гинуть дорослі, діти, цілі родини.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Водійські права в Україні зазнають змін, що внесуть важливі обмеження…

Найближчими днями до Верховної Ради буде внесений новий законопроєкт, в якому враховуватимуться всі зміни та нововведення щодо посилення ПДР. Два законопроєкти №2697 і №2695 були прийняті депутатами в першому читанні ще у 2020 році.

У першому пропонується збільшити штрафи для пішоходів у три рази, у другому – посилення покарання для водіїв, які були спіймані напідпитку за кермом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Максимальний штраф пропонується збільшити до 51 тисячі гривень. Також буде введена норма про можливість арешту злісного порушника ПДР – якщо його двічі протягом одного року зловлять нетверезим за кермом.

Поліція почне проводити спеціальні рейди від пізнього вечора до раннього ранку і буде вибірково зупиняти водіїв для перевірки на наявність алкоголю в крові. Особливу увагу такі рейди будуть приділяти святковим дням і на наступний день після вихідних.

Крім того, суд тепер не зможе звільнити від відповідальності порушника, що скоїв правопорушення вперше і покаявся. Буде скасована норма про умовний термін і можливість людину взяти на поруки.

Максимальний термін тюремного ув’язнення при вчиненні такого злочину збільшать до 12 років, але ефективність його можлива тільки буде тоді, якщо правосуддя не залишиться вибірковим.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності