Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Тернопільська облрада поверне Почаїв українцям

695Минулого тижня депутати Тернопільської облради підтримали на сесії звернення до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо повернення Почаївської лаври державі.

У зверненні йдеться: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, вкрай стурбовані ситуацією, яка складається довкола питання майбутнього Свято-Успенської Почаївської лаври. Почаївська лавра з часу заснування була осередком українського православ’я. Однак через багаторічну окупацію духовної святині комісарами «русского міра» це молитовне місце цілеспрямовано перетворювалося в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині».

Депутати наголошують, що «ці тенденції підсилилися у зв’язку із прийняттям Кабінетом Міністрів України розпорядження від 17 липня 2003 року №438-р «Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври».

«У грудні того ж року урядом Януковича відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату, про що укладено договір між Держбудом та Свято-Успенською Почаївською лаврою. Договір діє 49 років – до 1 січня 2052 року. Такі дії Януковича мали на меті знівелювати не лише українську історію, а й українську церкву. Українські християнські центри – Зарваниця, Почаївська, Святогірська та Києво-Печерська лаври, Софія Київська – це духовне багатство українців. До Українських святинь із молитвами йдуть паломники з усього світу, тому вони повинні належати лише українському народові», – вважають депутати.

Вона також нагадали, що 29 травня 2001 року Кабінет міністрів України відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Тож у 2002 році всі пам’ятки були передані зі спільної власності територіальних громад Кременецького району в державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відтак, депутати вимагають скасувати розпорядження Кабінету міністрів щодо Почаївської лаври від 17 липня та повернути їй попередній правовий статус.
ЮАінфо

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності