Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

“Терорист”, якого нагородив Порошенко, захищав Аваков, а Верховна зРада аплодувала стоячи…

Затримано скандального колишнього полковника поліції Юрія Голубана у справі щодо підготовки масових заворушень в Україні. Він міг бути одним із організаторів.

«Це Голубан Юрій Степанович, був командиром роти у складі батальйону «Восток» у так званій «ДНР». Якщо подивитися його біографію, то в 2018 році звільнився з посади заступника начальника тренінгового центру ГУНП у Київській області», — наголошується в матеріалі.

Джерело додало, що Голубан виконував організаторські повноваження, а також повинен був залучити до безладів ще близько 200 «своїх людей».

Полковник Національної поліції Голубан з 1994 року служив у спецпідрозділах МВС України та СБУ, зокрема, в «Альфі». У 2014 році пішов у батальйон «Київ-1», служив у гарячих точках АТО, був командиром роти спецпризначення при ГУНП у Донецькій області.

Ось він на фото з місця затримання. Також затриманий разом з ним колишній співробітник СБУ:
За даними журналістських джерел слідство МВС підозрює, що Голубан намагався передати 850 тисяч гривень особам, т.зв. “тітушкам”, які нібито мали на його замовлення вчинити низку провокацій для дискредитації державної влади, зокрема під ОПУ.
Голубан став широко відомим після конфлікту під час громадської акції блокади торгівлі з окупованими територіями на Донбасі. Він тоді стикнувся на блок-посту з народним депутатом Володимиром Парасюком. У сутичці з Парасюком влада та керівництво МВС Арсена Авакова виступили на підтримку Голубана, президент П.Порошенко у 2017 році нагородив поліцейського орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, а фракція Наролний фронт вивела його для виступу на трибуну Верховної Ради:
Але після розголосу терорист Ходаковський повідомив, що Голубан деякий час брав участь у діяльності загону терористів “Восток”, яким командував Ходаковський.
Згодом з’явилось відео, де серед терористів “Востока” була фігура схожа на Голубана, а сам Голубан не зміг пояснити де він знаходився в ті дні, коли ймовірно перебував у складі “Востока”.

У тому ж таки 2017 році Служба Безпеки України завела на нього кримінальну справу, запідозривши в державній зраді. Справа була відкрита під тиском журналістів та громадськості.

Через скандал Голубана було звільнено у 2018 році. Але правової оцінки його діям та ймовірному перебуванню у лавах терористів не було дано.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У лютому 2019 року тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков говорив, що стосовно Голубана тривало розслідування, він був звільнений з органів. За його словами, коли слідство почало з’ясовувати деталі, стало зрозуміло, що в 2014 році Голубан більше місяця «невідомо де знаходився». Проте точних доказів його провини не було.

Раніше в соцмережах з’явилася повна версія відео, на якому разом із терористами загону «Восток» знято людину, схожу на полковника української поліції Юрія Голубана. Раніше полковник заявляв, що всі звинувачення щодо нього — підступи терористів, а відео змонтовано.

Співробітники СБУ підтвердили, що порушено кримінальне провадження щодо полковника поліції Юрія Голубана.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності