Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Топ-8 найдорожчих продуктів у світі

Королівська диня

$12 000 за штуку

У Японії прийнято дарувати один одному делікатеси, тому в цій країні найбільше елітних продуктів: їх можна подарувати начальству, діловим партнерам і близьким на знак поваги і вдячності.

Однією з найдорожчих страв є королівська диня юбарі – гібрид двох сортів мускатних динь (Earl’s Favorite і Burpee). Цей сорт вирощується в однойменному місті на острові Хоккайдо дуже невеликими партіями. Вартість динь може досягати $24 600 за пару – саме за цю ціну були продані дві юбарі на аукціоні Sapporo минулої весни (в Японії прийняті парні подарунки). Під час збору врожаю плоди продаються набагато дешевше, але в роздріб добути їх майже неможливо – перекупники скуповують все оптом за лічені хвилини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Чому плід цінується як стара іномарка? Японці переконані, що це незвичайна диня: у неї неповторний аромат і смак, ідеально кругла форма, ніжна помаранчева м’якоть і витончений зовнішній вигляд. Вважається, що її шкірка нагадує своїм малюнком стародавні порцелянові вази, тому шкіра, як і м’якоть, виставляється гостю напоказ. Наявність парочки таких «м’ячів» на столі красномовно говорять про достаток господаря.

Чорний кавун

До $6000 за штуку

Ще один елітний делікатес з Японії – чорний кавун денсуке. Насправді він має темно-зелений колір і при цьому геть позбавлений смужок. Так само як і диня юбарі, денсуке росте тільки на острові Хоккайдо і є великою рідкістю. Рекордна ціна за нього на аукціоні становить $6000 – правда, було це в 2008 році. У 2013 році найдорожчий кавун був проданий на ярмарку в Японії за $3500. Влітку 2014 року чорний денсуке продавався в одному з супермаркетів в Торонто набагато дешевше – за $200. Якщо врахувати, що кавун на 90% складається з води, ця цифра в будь-якому випадку вражає уяву.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рубіновий виноград

До $5400 за гроно

До топ найдорожчих продуктів Японії, крім названих, входить також виноград сорту рубіновий роман. Він відрізняється незвичайним рубіновим кольором, солодкістю і особливо великими ягодами – кожна має діаметр близько 3 см і важить 20 г. Сорт був виведений в 2007 році в префектурі Ісікава – він став результатом 14-річної роботи японських виноградарів. Влітку 2014 р. одне гроно з 30 ягід було продано на аукціоні за $5400. Повідомлялося, що лот купив власник палацу одружень для весілля якоїсь молодої пари.

Алмазна ікра

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

€10 000 за кілограм

Мало хто бачив і вже тим більше пробував ікру білуги-альбіноса. Чим старша риба, тим світліші її ікринки – і тим більше вони цінуються при продажу. Вартість баночки такої ікри під назвою Almas становить близько €100 за 10 г. При цьому продавці попереджають, що доведеться встати в лист очікування і почекати доставку кілька місяців, що говорить про підвищений попит на продукт. Дорожнеча делікатесу пов’язана з тим, що білуга сама по собі велика рідкість: вона входить до Червоної книги, і її видобуток обмежений. На статеве дозрівання самки йде до 27 років. Виявити білугу-альбіноса, та ще з ікрою – все одно що знайти голку в стозі сіна.

Мармурова яловичина

До $800 за кілограм

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Серед усіх сортів м’яса на міжнародному ринку найбільше цінується яловичина кобе – це ніжне і жирне мармурове м’ясо корів породи вагю, вирощених знову-таки в Японії, в префектурі Хего. Спочатку цей делікатес вироблявся в місті Кобе – звідси і назва. Ціна на японському ринку може становити $250-400 за 1 кг, але в інших країнах японський стейк обійдеться вдвічі дорожче, не кажучи вже про приготовані з нього страви. Пояснюється це вмілим маркетингом, а також дивовижними умовами утримання корів: їх годують добірною травою і зерном, напувають пивом класу преміум, роблять масаж – від стресу і для правильного розподілу жиру.

Білий трюфель

До $32 000 за кілограм

Найдорожчий гриб на світі – білий трюфель: він росте лише в певних регіонах Франції, Італії та Хорватії, його важко виявити і майже неможливо зберегти. Національний центр вивчення трюфелів Італії наводить середні ціни: в 2012 році – €500 за 1 кг, в 2013-му – €350, а в 2014-му – всього лише €220 через високий врожай. Але якщо попадеться особливо великий гриб, його можна продати з аукціону за нечувану суму. Наприклад, в грудні 2014 року найбільший білий трюфель вагою 1,89 кг був проданий на аукціоні в Нью-Йорку за $61 000. Восени для азартних туристів проводяться спеціальні трюфельні тури – шукати грибні місця їм допомагають досвідчені мисливці з собаками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Блакитний тунець

До $8100 за кілограм

Одна з найбільших і найшвидших риб на планеті – блакитний тунець також є і найдорожчою. Абсолютний рекорд у ціні був встановлений в грудні 2012 року: блакитний тунець вагою 222 кг був проданий на токійському аукціоні за $1,8 млн ($8108 за 1 кг). Однак на початку цього року той же самий покупець – японський ресторатор Кійосі Кімура, на свій подив, купив трохи меншу рибину вагою 180 кг за $37 500 ($208 за кг). Експерти кажуть, що падіння ціни на ринку може свідчити про те, що чисельність блакитного тунця в Японському морі відновлюється.

Французька картопля

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До €457 за кілограм

Найдорожчою картоплею в світі вважається французький сорт La bonnotte de Noirmoutier. Він вирощується на острові Нуармутьє обмеженими партіями (до 100 т щорічно) і вимагає особливого догляду: збирається вручну і практично не зберігається. Завдяки унікальному мікроклімату острова і піщаному ґрунту з високим вмістом водоростей картопля має незвичайний солодкий смак з нотками горіха. Коли перші врожаї надійшли у продаж, вони коштували захмарно дорого: так, в 1996 році картопля пішла з аукціону в Парижі за €457 за 1 кг. Зараз пристрасті дещо вщухли, оптовики в кінці травня можуть розраховувати на ціну €9-10 за 1 кг, але в магазинах і ресторанах ця картопля «золота».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності